SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMedieseanca Vera Lorincz, la o suta de ani de viata

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Pentru cvasiunanimitatea locuitorilor din municipiul de pe Tarnava Mare, ziua de 11 februarie 2014 este o zi obisnuita, o zi de iarna mai mult sau mai putin, cu ceva zapada sau deloc, cu temperaturi mai scazute sau nu. Este o zi acolo in calendar ca la inceputul fiecarui inceput de an. Pentru familia Lorincz, de pe strada Tirgului nr. 38, aceasta zi este o data neobisnuita, o zi memorabila. Toti membrii familiei, unii traind in tara, altii pe alte meleaguri, s-au strans cu totii pentru a sarbatori un eveniment maret, un eveniment cum rar se intampla in randul pamantenilor. Cel mai in varsta membru al familiei, Vera Lorincz, implineste o suta de ani de viata. isi schimba, dupa cum multi folosesc o expresie mai academica, "prefixul" dar nu intr-unul de doua cifre, ci intr-unul de trei cifre. Interesant, legat de acest fapt, este o intamplare petrecuta cu exact douazeci de ani urma. La implinirea a 80 de ani, marea majoritate din cei prezenti in preajma sarbatoritei de acum, o aniversau si atunci. Drept urmare a avalansei de urari de bine, de sanatate si de "La multi ani!", "Vera neni", cum e alintata de toti cei apropiati, cu o privire calda si un zambet sugubat, ne-a dat o replica cu aceeasi inflacarare si entuziasm: - Mai copii, daca ar fi sa traiesc dupa cum mi-ati urat, ar trebui sa traiesc 100 de ani. Aceste cuvinte, pe moment, au fost considerate, evident, doar niste ziceri de curtoazie, dupa cum si erau, dar, iata ca, in timp se dovedesc a fi o extraordinara premonitie. Absolut nimeni din cei prezenti n-ar fi putut banui ca spusele lui tanti Vera vor constitui adevarul gol-golut. intreba-se-vor multi dintre cititorii acestor insemnari cine este persoana respectiva? Ce hram poarta? Unde s-a nascut? Care este miracolul ajungerii la aceasta varsta de 20 de lustri de viata? Doamna Vera Lorincz nu este nici pe departe o persoana iesita din comun, ci este una normala, obisnuita, ca toti oamenii, care se conduc dupa preceptul latin «sunt om si tot din ce-i omenesc nu-mi e strain».

Asadar, conditiile de viata si de trai erau si atunci ca si acum aceleasi pentru toti oamenii. Doamna Lorincz a lucrat cu trup si suflet in toate locurile de munca in care a fost angajata, fie muncind intr-o fabrica de bomboane de langa Budapesta, fie remaind ciorapi, fie ca bucatareasa in municipiul Medias. Ea s-a nascut in urma cu 100 de ani in satul Capalnita din judetul Harghita, intr-o familie cu sapte copii, dintre care cinci fete si doi baieti. Conditiile materiale extrem de precare ale locuitorilor din secuime la inceputul secolului al XX-lea ii determinau pe cei mai multi din tinerii familiilor de tarani sa migreze spre centrele industriale din Podisul Transilvaniei, in cautarea unor locuri de munca. Din familia Lorincz, trei dintre fete si anume Verra, Erzebet si Amalia au poposit in orasul de pe Tarnava Mare, aici fiind cele mai mari sanse de gasit ceva de lucru. Statisticile vremii mentioneaza ca in acea vreme in municipiul Medias existau 135 de fabrici si depozite comerciale, la doar 8.700 de locuitori. Ele au venit in Medias in jurul anului 1930, angajandu-se ca muncitoare in aceasta localitate. Pentru "Vera neni", cea mai indelungata ocupatie a fost cea de bucatareasa, pe care a practicat-o zeci de ani in cele mai multe restaurante.

Ceea ce este interesant e faptul ca fiul doamnei Vera, dl. Ştefan, a marturisit ca intentionat au ales Restaurantul Traube (fostul Restaurant Tarnava) pentru masa aniversara de acum pentru ca mama sa aici si-a facut debutul ca bucatareasa si aici a si lucrat cel mai mult timp. in legatura cu aceasta longevitate a doamnei Vera, membrii familiei au marturisit ca munca perpetua, energia pozitiva au contribuit la implinirea varstei centenare. Beneficiind si de faptul ca absolut peste tot pe unde a locuit, doamna Vera a avut marele noroc al existentei cate unei gradinite unde-si petrecea cea mai mare parte a timpului liber. Şi aici, pe langa casa in care locuieste in prezent, intr-o gradina destul de intinsa, pana mai ieri, o vedeai robotind in permanenta, de primavara si pana-n toamna si de dimineata pana seara. Era vazuta mereu, mereu, ba dand cu sapa la un strat de morcovi sau patrunjel, ba rupand o palamida, ba ciugulind iarba dintre straturi. Şi azi, la un veac de existenta, sarbatorita se bucura de o sanatate destul de buna, avand doar unele probleme nesemnificative de auz si vedere si ajutandu-se de un carucior pentru deplasare.

in privinta evenimentelor social-politice parcurse de tara noastra in perioada 1914-2014, trebuie precizat ca pe timpul vietii doamnei Vera Lorincz s-au schimbat noua sefi de stat, de la Carol I Ia Traian Basescu, au avut loc doua conflagratii mondiale, trei dictaturi, o nationalizare a proprietatilor private si multe altele. De altfel, i s-a intamplat d-nei Vera ca la al doilea razboi mondial sa fie un pic participanta, evident fara voia ei. Plecand de la Odorhei spre satul Capalnita, la parinti, unde se afla copilul ei, in varsta de un an, a fost prinsa intr-o inclestare armata fara precedent intre nemti si sovietici. Puternicul schimb de focuri, petrecut in zona Homorodului, a obligat-o pe doamna Lorincz sa se ascunda intr-una din surile taranilor aflate pe platoul muntilor Harghitei, impreuna si cu alti locuitori aflati in acele plaiuri, au stat acolo pititi ore in sir pana s-a terminat canonada celor doua forte militare. Mai spre seara, dupa ce inclestarea a incetat, oamenii s-au grabit s-o taie cat mai repejor catre casele lor. Dupa cateva ore bune, si Vera Lorincz a ajuns in satul natal, unde a putut sa-si stranga pruncul la san. Voi incheia aceasta succinta prezentare, prin care am adus in lumina si in atentia cititorilor o schita de portret cu prilejul sarbatoririi unei concitadine de-a noastre, doamna Vera Lorincz, la implinirea unui secol de viata cu un fapt legat de subiectul nostru si nu prea. Cu ceva timp in urma, mai multe luni de zile sau poate chiar un an, tot in aceasta gazeta am citit despre un asemenea eveniment care a mai avut loc, nu sunt sigur, dar cred ca in satul Bruiu. Şi aici era vorba tot de o femeie care a fost aniversata la implinirea unui veac de existenta. Cum credeti ca se numea acea persoana? Ei bine, doamna respectiva se numea Lorincz. Ce se poate spune despre acest lucru? Nimic altceva decat ca pronia cereasca probabil le-a mangaiat mai mult decat pe altii pe crestet pe cele doua doamne cu acest nume. Acum, in stralucita zi a aniversarii, membrii familiei, rudele, prietenii, vecinii si absolut toti cei care o cunosc pe doamna Lorincz Vera, ii ureaza clipe minunate, zile insorite si fericite si sa se bucure de sanatate, ca-i mai buna decat toate!

Gh. BUŞOIU, din volumul in pregatire "Oameni cunoscuti de mine"


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 03 februarie 2014


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 11 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter