SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMesaj de la Revista Transilvania: urmeaza declararea falimentului!

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Gabriela Ignat, referent de specialitate in cadrul Centrului Cultural Interetnic Transilvania, cel care editeaza revista de cultura Transilvania semnaleaza faptul ca activitatea Centrului si a revistei se va inchide. Motivul: Consiliul Judetean va declara falimentul institutiei. "In urma unor semnale, deocamdata neoficiale, din partea Consiliului Judetean Sibiu, angajatii Centrului Cultural Interetnic Transilvania au fost instiintati ca institutia va trece, foarte curand, printr-o faza de reorganizare economica; intelegem ca acest lucru inseamna declararea falimentului centrului de catre autoritatea finantatoare, adica desfiintarea personalitatii juridice si absorbtia personalului si a revistei Transilvania de catre o alta institutie. Concret, personalul CCIT urmeaza sa fie reincadrat la Biblioteca Judeteana " Astra` din Sibiu unde, cu exceptia personalului administrativ, redactorii se vor ocupa in continuare de editarea revistei Transilvania. Nu cunoastem inca limitele acestei reorganizari economice dar, cu siguranta, asteptarile noastre vizau dezvoltarea CCIT si nicidecum desfiintarea lui", se arata in mesajul transmis de Gabriela Ignat.

MESAJUL GABRIELEI IGNAT:

In urma unor semnale, deocamdata neoficiale, din partea Consiliului Judetean Sibiu, angajatii Centrului Cultural Interetnic Transilvania au fost instiintati ca institutia va trece, foarte curand, printr-o faza de reorganizare economica; intelegem ca acest lucru inseamna declararea falimentului centrului de catre autoritatea finantatoare, adica desfiintarea personalitatii juridice si absorbtia personalului si a revistei Transilvania de catre o alta institutie. Concret, personalul CCIT urmeaza sa fie reincadrat la Biblioteca Judeteana " Astra` din Sibiu unde, cu exceptia personalului administrativ, redactorii se vor ocupa in continuare de editarea revistei Transilvania. Nu cunoastem inca limitele acestei reorganizari economice dar, cu siguranta, asteptarile noastre vizau dezvoltarea CCIT si nicidecum desfiintarea lui, mai ales in conditiile in care in fiecare judet exista cate un centru cultural prin care se desfasoara proiecte reprezentative pentru identitatea culturala a comunitatii.

Problema desfiintarii centrului s-a mai pus si in anul 2010, cand, gratie initiativei legislatorului de a se reduce personalul din institutiile bugetare, revista Transilvania (cu o parte din personal) urma sa treaca in subordinea Universitatii `Lucian Blaga` din Sibiu, iar centrul urma sa-si piarda personalitatea juridica. De data aceasta singura justificare a desfiintarii centrului este asa-numita reorganizare economica (prin care nu se vor face oricum economii semnificative!). Atat.

Referindu-ne la perioada de dupa 1989 a seriei noi a revistei, facem un foarte scurt istoric al evolutiei institutionale a acesteia: reinfiintata in anul 1991, revistei Transilvania i s-a acordat personalitate juridica de catre Prefectura Sibiu in anul 1994. In anul 2000 revista a trecut in subordinea Consiliului Judetean Sibiu, beneficiind de subventie din partea acestuia, iar doi ani mai tarziu, revista Transilvania, ca institutie, a devenit Centrul Cultural Interetnic Transilvania, pastrand insemnele de personalitate juridica (cod fiscal, cont iban, sigla). Centrul si-a asumat functia editoriala a revistei, deruland, in plus, si o serie de proiecte care au coagulat energii locale si rationale ce au intrat deja in constiinta publicului pe care, in buna masura, l-au format: este vorba despre Colocviile nationale ale Centrului Cultural Interetnic Transilvania, ajunse aproape de incheierea unui deceniu de existenta, de Serile de poezie ale CCI Transilvania, de lansarile de carte si de conferintele publice sustinute sub egida CCI Transilvania. Recent, CCI Transilvania a lansat si un program editorial prin care se intentioneaza in primul rand editarea de carti care valorifica patrimoniul literar-cultural si stiintific sibian, scrise si concepute de personalitati cu buna recunoastere pe plan national.

De asemenea, CCI Transilvania si-a asumat, cu un plus de intensitate in anii recenti, si initiative conexe caracterului interetnic prevazut de propria natura. Astfel, pe langa deja traditionalele pagini de cultura germana si maghiara, CCI Transilvania a demarat si programe culturale privind minoritatile.

In ceea ce priveste Revista Transilvania, nu exista siguranta ca, in urma complicatiilor subsecvente integrarii ei intr-un alt context administrativ, vom reusi sa pastram nivelul inalt de acreditare (B+) acordat de Consiliul National pentru Cercetare Stiintifica din Invatamantul Superior din Romania, si vizibilitatea internationala prin indexarea in baza de date internationala SCOPUS a concernului editorial multinational Elsevier, pe care le-am obtinut si mentinut cu dificultate in anii recenti. Extrem de putine publicatii din Romania au reusit sa atinga si mentina acest nivel de acreditare, si ar fi regretabil sa cream dificultati suplimentare in acest sens.

Amintim si cateva dintre parteneriatele institutionale pe care Centrul Cultural Interetnic Transilvania le-a dezvoltat in ultimii doi ani: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) cu proiectul " Caravana cinematografica`, Institutul de Cercetari Istorice si Politologice " Iuliu Maniu` al Universitatii " 1 Decembrie 1918` din Alba Iulia, Universitatea " Petre Andrei` din Iasi, editurile Humanitas, Polirom, Institutul European, Tracus Arte, Cartier.

Din punct de vedere financiar, Centrul Cultural Interetnic Transilvania a reusit in prezent sa-si mareasca veniturile proprii prin contractare de abonamente la revista Transilvania si vanzari directe de reviste si publicatii editate sub egida centrului. Astfel, numai in lunile ianuarie si februarie ale acestui an veniturile centrului sunt echivalente celor din din intreg anul 2009.

Avand in vedere faptul ca, atat din punct de vedere cultural, cat si din punct de vedere financiar, CCI Transilvania se afla intr-o perioada de dezvoltare, consideram aceasta decizie absolut inoportuna desfiintarea lui. Suntem convinsi ca o atenta analiza a situatiei economice a revistei ar fi in favoarea mentinerii acesteia in contextul institutional actual, adica nedesfiintarea Centrului Cultural Interetnic Transilvania. Trebuie sa tinem seama si de faptul ca, in judetul Sibiu, functioneaza centre culturale ale minoritatilor germana si maghiara, iar o eventuala desfiintare a CCI Transilvania ar putea fi gresit inteleasa de publicul sibian.

de Alin BRATU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 24 martie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 22 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter