SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMeseriile generatiilor viitoare: mecanic, brutar si tehnician in turism

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pentru c─â cererea pe pia┼úa muncii este mai mare cand vine vorba de anumite calific─âri, iar mediile la Evaluarea Na┼úional─â sunt mai mici de la an la an, a ap─ârut, firesc, o tendin┼ú─â a liceelor cu profil profesional de a-┼či diversifica oferta.

Feedback-ul e pe m─âsur─â, iar num─ârul celor care caut─â specializ─âri menite s─â le ofere un loc de munc─â la implinirea majoratului cre┼čte.
in jude┼úul Sibiu, pentru anul ┼čcolar 2014-2015 au fost aprobate 1453 de locuri in cele 27 de unit─â┼úi de inv─â┼ú─âmant de profil. Dintre acestea, 781 au fost aprobate pentru inv─â┼ú─âmantul profesional de trei ani ┼či 672 pentru inv─â┼ú─âmantul profesional de doi ani. Dac─â la specializ─ârile cu perioad─â de studiu de trei ani s-au ocupat toate locurile, la cele care ofereau o calificare dup─â doi ani s-au ocupat doar 448 de locuri.

Mecanic operator ┼či tehnician in turism, in topul preferin╚Ťelor

Dac─â la unele specializ─âri cererea a r─âmas mare in ultimii ani – mecanic auto, electromecanic, confec┼úioner ┼či tinichigiu - altele au inceput s─â fie c─âutate doar in ultimii doi ani. Oferta educa┼úional─â la Liceul Tehnologic "Henri Coand─â" Sibiu, pe formarea ┼či dezvoltarea competen┼úelor profesionale de baz─â pentru continuarea studiilor ┼či incadr─ârii pe pia┼úa muncii, cuprinde cinci specializ─âri, cea mai c─âutat─â fiind operator la ma┼čini cu comand─â numeric─â.
„Cea mai c─âutat─â specializare a noastr─â este mecanic operator la ma┼čini cu comand─â numeric─â unde sunt multe cereri, cu toate c─â avem nu una, ci dou─â clase. Avantajele pentru elevi le constituie ┼či faptul c─â pe lang─â bursele ┼čcolare, noi oferim ┼či burse private, loc in care pot face practic─â, lucruri c─âutate de copii. Anul acesta a terminat prima genera┼úie ┼či peste 80% dintre absolven┼úi s-au angajat direct dup─â terminarea studiilor, deci e normal s─â existe interes pentru aceast─â specializare ", poveste╚Öte ┼či Florina Dumitrescu, directorul  Liceul Tehnologic "Henri Coand─â" Sibiu. in topul preferin┼úelor se men┼úin ┼či specializ─âri ca tehnician in turism ┼č coafor stilist, la care se ocup─â locurile, cel pu┼úin de ca┼úiva ani, in prima sesiune de admitere.
„Noi am avut cerere pentru toate specializ─ârile, dar cei mai mul┼úi au ales tehnician in turism, coafor stilist ┼či tehnician in industrie textil─â, cu o cerere mai redus─â pentru tehnician design vestimentar. Cele mai multe solicit─âri le primim in ultimii trei ani pentru specializarea tehnician in turism ", spune directorul Colegiului Tehnic „Cibinium " Sibiu, Mona Ciubotaru.

Specializ─âri „repetente "

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara „Terezianum " se num─âr─â printre unit─â┼úile de inv─â┼ú─âmant care inregistreaz─â multe inscrieri la unele specializ─âri, in timp ce se v─âd nevoi┼úi s─â le desfiin┼úeze pe cele nec─âutate. „La capitolul calific─âri de nivel II cele mai c─âutate specializ─âri sunt brutar – patiser - preparator produse f─âinoase ┼či preparator produse din carne ┼či pe┼čte, iar la capitolul calific─âri de nivel III tehnician analize de laborator ┼či tehnician in mor─ârit ┼či panifica┼úie. Am observat c─â in ultimii ani trendul, ca s─â zic a┼ča, este spre aceste specializ─âri ", spune directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentara „Terezianum ", Marian Solomon.
Directorul mai spune c─â sunt ┼či specializ─âri pentru care nu a putut face clas─â, ci doar forma┼úiune, respectiv jum─ât─â┼úi de clas─â cu cate 14 elevi, iar una dintre specializ─âri chiar a fost desfiin┼úat─â anul acesta, din lips─â de candida┼úi.
„La specializarea preparator produse din lapte nu prea vor elevii s─â mearg─â. Nu le place pentru c─â munca, respectiv procesul tehnologic de  produc┼úie implic─â munca intr-un mediu cu un miros nu prea pl─âcut, altfel spus nu le place pentru c─â e miros de fermenta┼úie. Iar la specializarea operator in industria mal┼úului ┼či a berii nu mai e cerere, deoarece noi nu mai avem produc─âtori de bere in zon─â ┼či absolven┼úii nu au unde s─â se angajeze dup─â ce termin─â ┼čcoala ", mai spune Marian Solomon.

de Dorina Nitu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 07 octombrie 2014


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 13 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter