SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Mic ghid de tratat gropile Sibiului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Vrrrrrum, prr, prr, tronc, prr, prr, tronc, prr, prr, tronc. Daca eram la radio, v-ati fi prins demult despre ce e vorba. Despre gropile Sibiului.



Povestea e simpla. Romania, ca aproape toate tarile din lumea asta, se bucura de patru anotimpuri. In doua ploua, intr-unul ninge, intr-unul e cald. Asta de cand lumea si pamantul. Din cauza alternantei acestor pacatoase anotimpurile, mecanicii nostri sunt cei mai fericiti oameni din lume. Singurii pe care nu-i atinge criza. Daca prin absurd de maine n-am mai avea iarna, trei sferturi din mecanici s-ar trezi disponibilizati, ca n-ar mai avea nimic de lucru. Dar spre bucuria lor, iarna vine in fiecare an, ninge in fiecare an, iar fiecare fulg in plus inseamna aparitia unei noi gropi.

In cautarea unui raspuns la dilema craterelor eram ferm convins ca pot da vina fara probleme pe sarea si clorura care se arunca pe strazi la deszapezire. Eram cu discursul pregatit. Dar nu, e mult mai simplu. `Alternanta temperaturilor scazute cu cele foarte ridicate si imbatranirea stratului de uzura duce la aparitia gropilor. La acest aspect se adauga si imbatranirea stratului de uzura`, spun reprezentantii Primariei Sibiu. Potrivit legii, stas-urile pentru drumuri dau o garantie de 2 ani. Ceea ce inseamna ca aproape toate strazile din orasul Sibiu sunt iesite din garantie, deci nu mai pot fi refacute pe banii constructorilor.

Nema garantie

Drumurile din Municipiul Sibiu sunt date in administrarea societatii Drumuri si Prestari in Constructii, DPC cum o stim cu totii. Care raspunde pentru intretinerea lor. Dupa singura zapada cazuta anul acesta, majoritatea strazilor intens circulate au inceput sa semene cu Luna. Cratere in care ti-e teama ca o sa cazi spre centrul pamantului au rasarit ca ciupercile dupa ploaie. Angajatii primariei au facut deja un recensamant al gropilor si a trimis comanda de plombare catre DPC. Dar vremea inca nu permite lucrarile. Lista strazilor e lunga si probabil o banuim cu totii. Strazile Avrig, Calea Dumnbravii, Lunga, Milea, Semaforului, Turnului, Malului, Stefan cel Mare, Principatele Unite, Macaralei, Ocnei, Raului, Otelarilor, Octavian Goga, av. Ilie Macelaru, Bd. Victoriei si Calea Poplacii sunt locurile in care se poate aseleniza linistit. Din pacate, pentru ca plombarile sunt doar lucrari provizorii, DPC nu poate oferi garantie. Ceea ce inseamna ca daca o groapa se astupa de 20 de ori o sa o platim de 20 de ori. `Pentru reabilitarea strazilor din municipiu s-au cheltuit bani multi de-a lungul timpului. Incercam sa dam sibienilor strazi cu carosabil care sa permita un trafic decent`, mai spun reprezentantii primariei.

Si acum ce ne facem?

Sa presupunem ca avem un accident. Dam cu masina intr-o groapa si se rupe planetara. Teoretic, repet, teoretic, pentru acest accident am putea fi despagubiti. Sa vedem cum. Potrivit Codului Rutier, `viteza de deplasare trebuie adaptata in functie de starea carosabilului`. Ceea ce ofera acoperirea perfecta responsabilului drumului. `Daca dadeati in groapa doar cu 10 la ora nu v-ati fi rupt planetara. Imi pare rau, asta este`. Cea mai simpla varianta ar fi asigurarea Casco. Dar de la inceputul anului, orice dauna ne va costa pe viitor si mult, foarte mult. Si nimanui nu-i convine sa plateasca o asigurare dubla sau tripla pentru o groapa.

Judecata cu administratorul drumului ar fi prima varianta. `Un asemenea proces poate fi castigat doar in situatia in care actele de constatare sunt beton. In primul rand, trebuie bine identificat locul in care s-a produs incidentul. O poza facuta cu telefonul nu are nicio relevanta. E nevoie de martori, iar cei mai buni ar fi inspectorii Protectiei Consumatorilor. Procesul lor verbal e un act foarte folositor in instanta. Apoi ar fi extrem de util un proces verbal de constatare a daunei facut de politie. Insa cea mai importanta dovada este expertiza fara de care sansele sunt minime. Expertiza spune exact daca producerea unei asemenea daune este posibila, in conditiile respective`, spune unul dintre avocatii Baroului Sibiu.

O alta varianta ar fi Fondul de Protectie al Victimelor Strazii. Vorbim de un fond comun al societatilor de asigurare care se pune la dispozitia soferilor afectati de incidente care nu tin de ei, cum ar fi masinile zgariate in parcare sau, de ce nu, gropile din carosabil. `Din acest fond s-ar putea obtine despagubiri pentru asemenea cazuri insa eu nu stiu pe nimeni care sa fi primit bani din acest fond. Oricum, cred ca este absolut necesara o expertiza din partea unui service autorizat care sa emita factura pentru repararea daunelor suferite`, spune directorul firmei de asigurari GT Broker.

Societatile de asigurari si-au incercat norocul cu administratia locala si cu DPC. Dar fara succes. Din 2007 si pana acum, administratorii drumurilor au fost chemati in judecata de 17 ori. De 3 ori in 2007, de 12 ori in 2008 si de 2 ori in 2009. `Pana in prezent nu a fost pierdut nici un proces de acest gen, prin urmare nu au fost platite despagubiri`, se arata intr-un raport al Serviciului Juridic din cadrul Primariei.

Prin urmare, mergeti incet, cu atentie, ocoliti gropile, tineti tot timpul ochii cat cepele. Ca sanse sa vedeti inapoi banii de reparatii sunt aproape nule.
de Bogdan BRYLYNSKI


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 11 ianuarie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter