SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMilioane de euro, planuri pentru un nou teatru si poduri peste Cibin

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Fiecare isi face o socoteala la finalul anului; cum a fost 2010 pentru dumneavoastra, pentru administratia sibianas

Klaus Iohannis: A fost un an bun, pana la urma. Am reusit sa facem fata destul de bine unor incoerente legislative si, in final, am reusit sa atingem toate obiectivele pe care ni le propusesem la inceputul lui 2010. Din punctul de vedere al executiei bugetare nu a fost un an constant. Datorita imixtiunii Guvernului in modul de cheltuire a bugetelor locale lucrurile au functionat, ca sa spun asa... in hopuri. Dar, pana la urma, s-au reglementat majoritatea situatiilor si, dupa cum au putut vedea si sibienii, am reusit sa facem tot ce ne-am propus la inceputul anului.


in 2010, de la Bucuresti s-au dictat mai multe masuri pe care le-ati criticat. Ati simtit ca va sunt puse piedici, administratiei locale, nu neaparat dumneavoastra personals

K.I.: Este un lucru cunoscut ca nu poate sa functioneze bine un sistem descentralizat, unde Guvernul se implica in lucruri care tin strict de administratia locala. Din acest motiv aceste imixtiuni au fost si neavenite si inutile. Dar pana la urma lucrurile s-au lamurit si am putut sa facem ce ne-am propus.

Cum s-a realizat bugetul pe anul trecut, despre care ati spus tot timpul ca l-ati proiectat realists

K.I.: Foarte bine, aproape suta la suta

Cum va fi bugetul pe anul acestas

K.I.: Valoarea va fi aproape aceeasi ca si pentru 2010 si il vom executa intr-o proportie foarte mare.

Asteptati bani mai multi de la Bucurestis

K.I.: Nu, nu vor fi bani mai multi. Banii care vor fi se reflecta deja in bugetul aprobat de Parlament. Chiar daca nu s-au defalcat sumele pe localitati, in unele situatii nici chiar pe judete, putem sa ne dam seama de valoarea care ni se cuvine si sunt date identice cu cele din 2010.

15 milioane euro pentru dezvoltarea orasului
Care vor fi investitiile mari pe anul acesta s

K.I.: Vor fi investitii mari din banii atrasi din alte surse decat bugetul local, din banii pe care i-am imprumutat de la BERD si din fonduri europene. Avem aprobat programul pe apa-canal, un program care valoreaza, cu totul, aproape 125 milioane de euro, din care aproape 80 milioane sunt bani nerambursabili pe care ii primim pe POS Mediu. Programul a fost, in principal, aprobat si implementarea va incepe chiar la inceputul acestui an. Acest program nu vizeaza doar Sibiul, vizeaza aria acoperita de Apa Canal, care include Sibiul, comunitatile din jur, inclusiv Fagarasul.

Pe de alta parte avem un program care este practic aprobat, un program finantat de ADR Centru, de dezvoltare sustenabila a orasului, prin care vom primi 15 milioane euro. Vom implementa programul in, probabil, trei ani. Aici avem prevazute o serie de lucrari de infrastructura, in special in Orasul de Jos, reabilitari de strazi, dar si un nou viaduct peste calea ferata, pe Calea Şurii Mici, plus alte programe.

Pe bugetul local vom avea cateva investitii relativ mici. inca suntem datori la investitii pe care le-am finalizat deja si trebuie sa onoram aceasta datorie.

in ansamblu, insa, pentru sibianul de rand, ce se va intampla in oras va fi ceea ce isi doresc sibienii : lucrari destul de ample de reabilitare si modernizare a infrastructurii.

Anul acesta incep lucrarile pentru noul pod peste Cibin de pe strada Neculce. Cat este de important acest pods

K.I.: Toate lucrarile sunt importante fiindca ele imbunatatesc reteaua pe care se desfasoara traficul sibian.

Veti construi si alte poduri peste Cibins

K.I.: Dupa ce se va construi podul peste Cibin din dreptul strazii Neculce, vom ataca podul de la Piata Cibin, care trebuie inlocuit, este un pod vechi si nu mai face fata traficului. De asemenea, trebuie fie reparata fie inlocuita partea veche a podului Peco si, in perspectiva, avem si alte planuri pentru a imbunatati traficul care traverseaza Cibinul.

Dar aceste lucrari le veti face doar dupa finalizarea noului pod de peste CibinsK.I.: Nu se poate lucra, dupa parerea mea, simultan, la doua poduri fiindca deranjul creat in trafic ar fi insuportabil.Anul trecut, ati propus Consiliului Local mai multe hotarari pentru cresterea valorii amenzilor. Din ce motiv, pentru a disciplina soferii, pentru a creste incasarile la bugets
K.I.
: Şi una si alta. Avand in vedere ca avem, totusi, o inflatie semnificativa, amenzile prevazute in hotararile de consiliu, in ani, capata o valoare atat de mica incat nu mai au foarte mult rost si atunci, daca vrem sa pastram amenzile pentru a regulariza traficul, de exemplu, ele trebuie sa aiba o valoare care sa-i impresioneze pe sibieni indisciplinati.


Sibiul nu va fi in regres


Cum vedeti evolutia economica a Sibiului in acest an. Este posibil sa ne duca inapoi criza sau sa apara o cresteres


K.I.: Eu nu cred ca in 2011 vom constata un regres sau o contractie a economiei locale, este chiar posibil sa avem o extindere a capacitatilor de productie, in Zona Industriala Vest, unde mai multi investitori au astfel de intentii. Nu cred ca vom avea de-a face, in 2011, cu o crestere semnificativa a economiei sibiene. Cel putin, cred ca nu vom avea un regres si acesta este un lucru bun.

La nivel national, ce credeti ca se va intamplas Sunt voci care spun ca va fi un an mai bun.

K.I.: Nu cred ca anul 2011 va fi considerabil mai bun decat 2010.

Ati negociat cu BERD un imprumut care poate ajunge pana la 27 milioane euro, din care ati luat creditul de 11,5 milioane euro. Intentionati ca in urmatorii trei ani sa luati si diferenta de credits Permite gradul de indatorare al orasului acest lucrus

K.I.: Gradul de indatorare al Sibiului nu este mare si permite fara nicio problema extinderea imprumutului. Acum, in prima faza, am contractat 11,5 milioane euro si vom face o analiza la sfarsitul anului 2011, vom vedea atunci care este tendinta in incasarile noastre, ale bugetului local, vom vedea cum am reusit sa implementam programul, si, in functie de aceste lucruri, ne vom pregati, probabil, pentru 2012, sa extindem imprumutul sau sa mai asteptam un an de zile.

Un eventual nou credit va fi cheltuit tot pentru strazisK.I.: Banii luati din creditul BERD vor fi folositi integral pentru reabilitari de strazi din Sibiu. Nu se vor folosi pentru altceva.

Primaria are mai multe proiecte cu finantare din fonduri europene si contributia financiara a municipalitatii este probabil pe masura. Intentionati sa mai depuneti si alte proiecte anul acestas

K.I.: Cu certitudine vom mai elabora cateva proiecte, dar acum sunt intr-o faza de inceput.

V-ati facut un calcul, in cat timp va ajunge Sibiul in situatia de a avea toate strazile asfaltate astfel incat sa mai fie nevoie numai de intretineres

K.I.: (Rade) Daca va ganditi ca infrastructura Sibiului va ajunge la un nivel in care nu mai trebuie facut nimic, pot sa va spun ca niciodata nu se va intampla. Ceea ce spuneti, "numai intretinerea", se va dovedi a fi o pozitie foarte complicata si scumpa, pe masura ce avansam cu lucrarile de infrastructura. Noi modernizam tot mai multe strazi, modernizarea insemnand nu numai inlocuirea stratului de asfalt, ci realizarea unei fundatii ca lumea, a retelor. Dar, cu cat mai multe strazi modernizate avem, cu atat mai multa intretinere vom avea pentru acele strazi, intretinere insemnand inclusiv inlocuirea stratului de uzura si alte lucrari care sunt destul de scumpe. Pe masura ce realizam o infrastructura mai buna intretinerea ei devine tot mai complicata. Evident confortul va fi mult mai bun pentru sibieni, poluarea va fi considerabil redusa, credem ca si serviciile de utilitate publica, apa-canalizare, dar si cele de internet, de telefonie, vor avea o calitate mult mai buna datorita acestor lucrari.


Consultari pentru noul teatru

Spuneti ca doriti sa dezvoltati turismul, ce planuri aveti in acest domeniu, pentru 2011sK.I.:
Vom continua ceea ce am inceput pe turism. Vom fi prezenti la targuri de turism importante, vom incerca, de asemenea, sa diversificam oferta turistica a Sibiului incurajand antreprenorii in turism sa isi extinda afacerile si vom incepe, cel putin ca si concept, sa realizam centrul de conferinte si teatrul, lucrare pe care am prefigurat-o deja in PUG. Vom incepe primele consultari pentru a vedea cum si ce trebuie realizat acolo.Au plecat oameni din Primarie dupa reducerea de 25% a salariilorsK.I.: Nu. Au plecat oameni din Primarie dupa ce s-a impus organigrama de la Guvern, in speta a trebuit sa disponibilizam oameni de la Politia Comunitara si de la Starea Civila.

Ati lucrat greu din aceasta cauzas

K.I.: Da, lucram greu de mai mult timp din cauza aceasta fiindca Guvernul, pe de o parte, ne-a impus un anumit numar de personal, pe de alta parte nu putem sa folosim aceste limite fiindca ne este interzis sa facem angajari. Deci avem, teoretic, un numar de x pozitii disponibile pentru administratia locala, dar nu putem sa le ocupam.


Sa-ti faci treaba serios - cea mai buna campanie


Anul acesta este an preelectoral. Cand incepeti campania electoralas


K.I.: Un politician in functie este tot timpul in campanie electorala. Sigur sunt anumite faze mai intense de campanie, dar cred ca cea mai buna campanie electorala pentru un politician este sa-si faca, in mod serios, treaba tot timpul si din punctul acesta de vedere cred ca sunt si eu tot timpul in campanie.Cum a fost 2010 din punct de vedere diplomatic, au fost mai multe vizite in spcial ale unor oficiali germani.


K.I.: Am avut delegatii importante care ne-au vizitat.Ce a castigat Sibiul de aicis
K.I.:
Ce castiga de obicei din astfel de vizite: vizibilitate si simpatie.

Se intampla sa va opreasca oamenii pe stradas

K.I.: Se intampla sa ma opreasca, se intampla sa vorbesc cu oamenii pe strada. Se intampla destul de des. Fiecare abordeaza intalnirea in modul lui. Unii vor sa-si prezinte problema lor personala, altii vor sa-mi prezinte o problema a cartierului, sau a microcomunitatii in care traiesc ei, se intampla sa ma opreasca sa ma felicite pentru o realizare oarecare din oras. Fiecare abordeaza problema asa cum este importanta pentru el.Exista vreo strada in Sibiu pe care sa nu o stiti, pe care sa nu fi fosts


(raspunde razand)

K.I.: Nu, nu exista.


S-a discutat despre posibilitatea ca, la alegeri, pe listele FDGR sa candideze si persoane care nu sunt de etnie germana. Ati mai luat vreo deciziesK.I.:
Deocamdata acest demers nu este posibil fiindca membrii Forumului sunt etnici germani si legislatia in vigoare care priveste listele electorale este foarte clara: numai membrii formatiunii respective pot fi candidati. Nu poti avea candidati care nu sunt membri.Cum colaborati cu cei doi viceprimaris Sunteti multumit de alegerea pe care ati facut-o numind-o pe Astrid Fodor viceprimars
K.I.:
Foarte bine. Da, sunt foarte multumit de prestatia doamnei Fodor.


Manuale germane, tiparite de Forum


Ati spus in mai multe randuri faptul ca invatamantul in limba germana este foarte important, inclusiv pentru pastrarea identitatii minoritatii germane. Cu ce probleme se confrunta invatamantul german in acest moments


K.I.: Este intotdeauna complicat de mentinut un sistem relativ mic, cum este sistemul de invatamant in limba germana. Este nevoie de mentinerea calitatii invatamantului, ceea ce este destul de dificil, avand in vedere, totusi, numarul relativ mic de elevi si numarul relativ mic de dascali. Pentru noi este o provocare sa gasim suficienti dascali care vor sa predea si care pot sa predea in limba germana. De asemenea, problema manualelor este una complicata. Forumul German a inceput de cativa ani sa plateasca singur elaborarea si tiparirea unor manuale scolare de limba germana fiindca ele nu se mai produc de catre Minister si cred ca toate acestea fac demersul destul de complicat. Nu vreau sa spun nici ca este anevoios, nici ca nu are viitor. Are viitor si pana acum am rezolvat problemele, dar ele sunt multe.invatamantul in limba germana are si o importanta economicas Este Sibiul mai atractiv pentru investitori deoarece aici sunt multi vorbitori de germanas
K.I.
: Dupa parerea mea, da. Sigur, nu este motivul principal pentru care vin investitori la Sibiu, dar sunt convins ca este important pentru locatia economica Sibiu ca avem multi vorbitori de limba germana.

Ati comandat recent un sondaj de opinie care sa arate unde va situati in preferintele sibienilorsK.I.: Noi nu am comandat un sondaj recent si, din informatiile mele, nici alte formatiuni.

Veti comanda in preajma alegerilors

K.I.: Poate da, poate nu... vom vedea.Mai tineti legatura cu autoritatile din Luxemburg, partenerii Sibiului din 2007s


K.I.: Chiar recent am avut o vizita a unei delegatii destul de numeroase din Luxemburg.in momentul in care cancelarul german Angela Merkel a vizitat Romania ati avut o intalnire cu ea, insa nu ati fost invitat la niciuna dintre intalnirile oficiale, de stat. A fost o greseala de protocol faptul ca presedintele FDGR nu a fost invitatsK.I.: Da, dupa parerea mea, s-a facut o greseala protocolara.

Nu ati comentat-o atunci...K.I.:
Nici acum nu o comentez.

Cum v-a afectat pe dumneavoastra personal crizasK.I.: Ca si pe ceilalti bugetari, cu 25%, mai ales ca suntem doi bugetari in familie.La fix, de cand se stieSunteti un om credincioss
K.I.
: Da.Ce religie avetis
K.I.
: Evanghelica.Mergeti des la bisericasK.I.: Merg la biserica.

Sunteti foarte punctual. Este un obicei pe care l-ati deprins in timp sau ati fost tot timpul asasK.I.:
Sunt asa de cand imi amintesc.

Ati intarziat vreodatasK.I.
: Probabil mi s-a intamplat si mie.

Aveti vreo superstitie legata de Anul NousK.I.
: Nu, nu sunt superstitios deloc.

Nu v-ati pus o dorinta la trecerea dintre anis

K.I.: Nu, nu cred in asa ceva.Aveti vreun regret legat de 2010s
K.I.
: Nu.Ati spus la un moment dat ca porniti de la premisa ca telefoanele va sunt ascultate, inclusiv convorbirile din birou.K.I.
: Da.Ati gasit microfoanes


(Rade) Pornesc de la premisa ca cei interesati gasesc metode tehnice.

Dar nu ati gasit microfoanes

K.I.: Nici nu le-am cautat.

Nu va deranjeaza sa stiti ca, probabil, tot timpul sunteti ascultatsK.I.:
intr-o pozitie publica atat de expusa, te obisnuiesti cu timpul ca cineva, intotdeauna, este interesat de ceea ce faci in momentul respectiv.
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 03 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 13 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter