SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMinerva Boitan: "Desfiintarea si comasarea spitalelor din Sibiu, abuzuri ale Ministerului Sanatatii"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Senatorul Minerva Boitan s-a declarat impotriva desfiintarii spitalelor din Agnita si Cisnadie, dar si impotriva comasarii Spitalelor de Psihiatrie si Pneumoftiziologie. Fost director de Directie Sanitara si fost manager al Spitalului Clinic Judetean, Minerva Boitan spune ca structura celei mai mari unitati nu poate integra cele doua spitale din oras, care au patologie specifica si structura proprie. Pe de alta parte, Agnita si Cisnadia nu pot ramane fara spital. La Agnita si la Cisnadie sunt spitale care au autorizare sanitara de functionare, au acreditare ISO, au laboratoare, deservesc zone bine delimitate ale acestui judet. Daca adunam populatia deservita de Spitalul Agnita cu cea deservita de Spitalul Cisnadie, o treime din populatia judetului va fi nevoita sa faca naveta spre Spitalul Judetean Sibiu. Toata aceasta populatie care se va trata la Spitalul Judetean Sibiu inseamna cam doua luni de activitate a spitalului de la Sibiu", a spus senatorul liberal.

Boitan i-a cerut ministrului Cseke Attila sa ii spuna care au fost criteriile prin care a decis desfiintarea acestor spitale. "Nu a stiut sa spuna. Mi-a povestit ca exista spitale in tara unde functioneaza cu un medic si un asistent. OK! Foarte bine! Sa le desfiinteze, pentru ca acelea nu indeplinesc conditiile de spital. Dar nu pot sa fiu de acord sa desfiinteze o unitate care functioneaza. Niciodata nu o sa opereze Agnita un caz de cancer. Categoric il va trimite la Sibiu. Dar intotdeauna va putea sa trateze un ulcer, sa scoata un apendice. Sunt cazuri care transferate sau trimise catre Spitalul Judetean cresc costurile", mai spune Boitan.

Parlamentarul este de parere ca cei care pot fi "portavocea " Sibiului sunt cei din Partidul Democrat Liberal, pentru ca au toate parghiile: prefect, director de DSP si 4 parlamentari. "Obligatia lor fata de Sibiu este de a convinge Ministerul Sanatatii ca aceste spitale corespund standardelor de spitale pe nivelul lor de competenta pe care se afla si ca nu trebuie incluse in marea masa a spitalelor pe care Ministerul le doreste desfiintate. Observ ca acest Guvern lucreaza in continuare cu cifre. Nu este interesat de calitate, nu este interesat de conditiile de acordare a asistentei medicale ", este de parere senatorul liberal.

Comasarea, de nepermis

in ceea ce priveste alipirea Spitalului TBC si al celui de Psihiatie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, parlamentarul spune ca este de nepermis, dupa ce timp de 20 de ani toata lumea a incercat sa faca spitale mici, usor de administrat. Una dintre motivatiile taierii succesive de paturi a fost ca sunt spitale prea mari, spitale greu de administrat. Or, acum facem dintr-un spital de 1.100 paturi, un spital de 2.000 de paturi. Cum poti sa faci sectie exterioara din Psihiatria care are 10 sectiis Este cel mai vechi spital de psihiatrie din tara. Acest spital este un simbol. Pe de alta parte, e unul dintre cele mai bune spitale de profil din tara care deserveste si judete limitrofe. Eu nu spun ca nu vor mai putea functiona, ci ca vor functiona mult mai greu. Este un alt profil de activitate. Administratia este cu experienta pe acel domeniu, au o retea de psihiatrie pe tot judetul. Cazurile de patologie psihiatrica cresc sistematic si trebuie sa tinem cont de acest lucru si nu putem destructura o intreaga retea numai pentru ca vrea ministerul sa desfiinteze un spital", a spus Boitan.

in ceea ce priveste Spitalul de Pneumoftiziologie, Minerva Boitan spune ca nu poate fi comasat, pentru ca riscam sa extindem tuberculoza. "Spitalul TBC este un spital mic, un spital suplu, un spital care conduce intreaga retea judeteana anti-tuberculoza. Şi daca in alte judete cazurile noi de tuberculoza sunt 120 la suta de mii de locuitori, vreau sa spun ca datorita functionarii bune a acestei retele, la noi e aproape la jumatate. Este un spital care functioneaza de aproape 50 de ani, un spital care nu are datorii. Un spital cu patologie specifica. Nu poti sa combini alimentatia, pentru ca ei au alocatie de hrana mai mare, nu poti sa combini nici spalatoria pentru ca hainele trebuie sa le tii separat, nu prea poti sa combini nici baza de laborator, pentru ca acolo se fac analize cu un anumit specific si in conditii mari de securitate ", a precizat senatorul PNL.

Nu e nevoie de camine pe Valea Hartibaciului

Potrivit senatorului PNL, Valea Hartibaciului nu are nevoie de camin pentru persoane varstnice, deoarece sunt locuri libere pentru ei la caminele din Agnita si din zonele limitrofe. Asadar, transformarea Spitalului in camin nu este normala din acest punct de vedere. "Sunt 4 camine pe Valea Hartibaciului si au 72 de locuri libere: la Agnita, Barghis, Ighisu Vechi, Marpod si Merghindeal. Plus Unitatea de Asistenta Medico-Sociala, cu 35 de locuri. Plus un centru pentru batrani la Agnita, finantat prin fonduri europene, unde de asemenea sunt locuri libere. Cum desfiintezi un spital ca sa faci un camin, fara sa faci inainte o analiza ", se intreaba senatorul Boitan.

Minerva Boitan a precizat ca Ministerul nu are dreptul de a obliga Consiliile Locale sa desfiinteze spitalele. "Orice schimbare de destinatie se face la propunerea prefectului, cu aprobarea Consiliului Local. Deci ei prin lege nu pot obliga. Şi atunci e posibil sa conditioneze contractele cu Casa de Asigurari. Ei nu pot conditiona legal aceste contracte, pentru ca este dreptul cetateanului asigurat la asistenta medicala. Daca vor face acest lucru e abuz asupra cetateanului si autonomiei caselor de asigurari. Vor incerca sa nu dea autorizatie sanitara. Dar nu e cazul spitalelor din Sibiu. Ele au autorizatie sanitara de functionare. in ceea ce priveste Spitalele din Sibiu este un abuz din partea Ministerului Sanatatii si sper ca autoritatile sa se opuna. Mai sper ca Prefectura si toata garnitura de parlamentari pedelisti sa intervina pentru a opri acest lucru ", a mai spus senatorul liberal Minerva Boitan.
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 04 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter