SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



"Ministerul Invatamantului are o strategie ca sa ataseze toalete la scoli"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Dupa Christine Manta Klemens si Constantin Catrina, Constantin Gorun a nimerit sef peste scoli in cea mai neagra situatie posibila. Bani de lucrari ioc, investitii noi aproape zero, dascali cu salarii reduse, inceput de an scolar fara ceremonii... 

Reporter: Cat de pregatite sunt scolile de inceputul noului an scolar? Ce nota le-ati da?

Constantin Gorun: Opt!

Rep.: Asa mare! De ce?

C. G.: Pentru ca o radiografiere a situatiei, facuta in data de zece august, arata ca 80 la suta din cladirile aferente procesului de invatamant aveau autorizatie sanitara de functionare. Intre 10 august si 15 septembrie, dar si dupa aceasta data, fiecare director de scoala considerand ca unitatea scolara respectiv cladirea aferenta procesului de invatamant, poate sia ceara evaluarea necesara autorizatiei de la Directia de Sanatate Publica. De asemenea, din 63 de mii de elevi cati sunt in judetul Sibiu, aproximariv 8.300 de elevi vor invata, repet, situatia fiind la data de 10 august, in cladiri neautorizate. Si acestea cladiri neautorizate nu depind, sa zic asa, numai de Inspectoratul Scolar, pentru ca proprietarul acestor spatii este Consiliul Local. Sunt cladiri care din start nu pot sa primeasca autorizatia din cauza lipssei de canalizare la nivelul localitatii si din cauza lipsei apei potabile, tot la nivelul localitatii. Evident, aceste probleme nu depind neaparat de conducerea unitatii de invatamant. Sunt zone unde nu este posibil asa ceva. Aici Consiliul Local trebuie sa asigure atat canalizarea cat si apa potabila pentru toata comunitatea.

Rep.: Bun, astea sunt o parte, dar nu sunt probleme doar de anul acesta, sunt de ani de zile. Le lasam asa ca nu avem ce face?

C. G.: Ministerul Invatamantului are o strategie ca sa ataseze toalete la cladirea respectiva, la unitatea de invatamant, la cladirea scolii, in asa fel incat elevii sa le foloseasca ca pornind din cladirea respectiva.

Rep.: Pe romaneste, sa nu ai fie toaletele in fundul curtii!

C. G.: Da, ca WC-urile sa nu mai fie in fundul curtii si sa fie amenajate dupa noi standarde.

Rep.: Ministerul are strategie, dar are si bani pentru proiectele astea? Vara aceasta ati primit vreun ban pentru lucrari, modernizari ..?

C. G.: Normal, proprietarul spatiului ar trebui sa se ingrijeasca de ridicarea standardului elevilor prin confortul ambiental la nivelul cladirii respective. Ministerul Invatamantului vine cu fonduri suplimentare, vizand in special reabilitarile si investitiile in aceste unitati.

Rep.: Din punctul asta de vedere ati nimerit la conducerea Inspectoratului Scolar in cea mai grea perioada posibila. Tin minte acum doi, trei ani, erau cate patru sau chiar sase hotarari de Guvern cu privire la alocarea de fonduri catre scolile sibiene. Anul acesta n-am auzit nimic.

C. G.: Da, erau, dar din pacate nu s-au si materializat aceste Hotarari de Guvern! Dar vreu sa spun ca si in decembrie anul trecut s-au primit bani si noi am platit lucrarile executate de catre firme. Chiar acum trei saptamani am facut receptia a trei unitati de invatamant.

Rep.: Unde?

C. G.: La Racovita, la Iacobeni si la Atel.

Rep.: Modernizate cu bani de la minister sau pe proiectele fiecaruia?

C. G.: Modernizate cu bani europeni. Si avem si alte investitii in derulare. Avem la Scoala 19 de exemplu care a fost absorbita de Colegiul Pedagogic si se va muta acolo, partea de rezistenta a fost realizata acum urmand a se realiza finisajele si speram ca in curand sa facem aceasta cladire, sa o redam claselor de la Colegiul Pedagogic. Si sunt multe investitii in derulare in judet, unele chiar in faza de finalizate. De exemplu la Nocrich s-a terminat gradinita, se face receptia acum, este o gradinita noua cu spatiile dimprejur frumos amenajate.

Rep.: De acord cu dumneavoastra, dar pe de alta parte, cate lucrari in desfasurare sunt oprite din cauza lipsei banilor?

C. G.: ... asta este o etapa pe care o vom parcurge, este un context pe care trebuie sa-l depasim.

Rep.: Constructorii trebuie sa astepte pana se mai deblocheaza niste fonduri.

C. G.: Da, dar speram si am spus, Colegiul Pedagogic este pe primul plan.

Rep.: Anul acesta care este gradul de ocupare al gradinitelor? Au fost locuri destule?

C. G.: In fiecare an, datorita disponibilitatii cadrelor didactice au fost acceptate in grupa si cate 30 de copii. Practic toti parintii care au dorit sa-si dea copilul la gradinita au fost acceptati in aceste gradinite si nu a ramas nimeni pe langa. In mod normal ar fi trebuit sa fie in grupa doar cate 20 de copii.

Rep.: Anul acesta ce ziceti, mai apar probleme la `Cornul si laptele` prin scolile din mediul rural?

C. G.: Nu s-au intamplat aceste lucruri din vina noastra. Problema a fost a distribuitorilor si a producatorilor. Niciodata nu s-a dovedit ca din cauza lipsei de iginea a spatiului amenajat in mod necorespunzator pentru depozitarea acestor alimente, au aparut evenimentele nedorite. Toxiinfectii alimentare nu au existat din cauza spatiilor de depozitare, ci cred ca din cauza produselor. Dar au fost cazuri izolate.

Rep.: Noul an scolar vine si cu noua organizare in Inspectoratul Scolar. De ce a plecat doamna Gabos?

C. G.: Pentru ca noua organigrama a prevazut un singur post de inspector scolar general adjunct.

Rep.: Si pe ce criterii a plecat dansa si nu doamna Klemens?

C. G.: Discutiile purtate la nivelul Inspectoratului Scolar si oferta de a merge ca director la Colegiul Octavian Goga a fost preferata de doamna Gabos.

Rep.: Noua organigrama prevede si reucerea altor posturi?

C. G.: Da, din 36,5 posturi cat a fost initial au ramas 32 de posturi, reducerile fiind din compartimentul administrativ. Dar au fost si situatii cu posturi ramase libere prin iesirea la pensie, acestea au fost compensate si din pacate, un singur salariat a primit preaviz.

Rep.: Multumesc!

Caseta:

Cum se incalzesc scolile de la tara

`In 33 unitati administrative nu exista gaz metan ceea ce inseamna ca, luand in considerare si satele apartinatoare, exista un numar de 82 localitati fara gaz, cu un total de 629 incaperi. Necesarul anual, conform statisticilor ultimilor ani, se ridica la 200 mc masa lemnoasa. In depozite exista stocuri neconsumate din anul 2009 . Inspectoratul Scolar al judetului Sibiu a solicitat conducatorilor unitatilor de invatamant informatii privind eventuale probleme in aprovizionarea cu lemn de foc. Nu au fost semnalate asemenea probleme, consiliile locale facand deja demersuri pentru aprovizionarea pentru sezonul rece 2009/2010. Nu au fost semnalate situatii din care sa rezulte cazuri in care elevii sa faca cursurile in frig datorita aprovizionarii cu lemne. Insa au existat situatii cand, datorita pretului sau presiunii scazute a gazului metan, unele unitati de invatamant au functionat perioade limitate de timp fara incalzire`, raportul Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu privind situatia scolilor inainte de inceperea noul an scolar.


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 14 septembrie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter