SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMinistrul Agriculturii in dialog cu fermierii, la Sibiu

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

TVA redus la paine

"Am spus si la inceputul anului, cand delegatia FMI, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene a fost in Romania, ca ne propunem sa discutam acest subiect, la urmatoarea vizita pe care o va avea in Romania. insa eu cred ca decizia o vom lua pana la sfarstitul lunii aprilie. Obiectivul principal al scaderii TVA-ului la p]ine de la 24 la 9 la suta este acela de a reduce evaziunea fiscala. Cu alte cuvinte, in primul rand, de a crea un mediu concurential corect pentru cei care platesc taxe si impozite, cu scopul de a sprijini foarte mult industria, pentru ca astazi industria de panificatie, din pacate, este pe marginea prapastiei. Exista deja societati importante care au intrat in insolventa si exista un risc foarte mare pentru alte societati ca in perioada urmatoare sa intre in faliment. Şi atunci cred ca venim in sprijinul acestora astfel incat sa poata sa aiba, repet, un mediu concurential corect, sa poata supravietui. in egala masura exista si componenta sociala, daca vreti, pentru ca in felul acesta vom salva foarte multe locuri de munca ce s-ar desfiinta daca societatile respective ar intra in insolventa. Totodata urmarim si scaderea pretului la paine. Nu am certitudinea ca acest lucru se va intampla pentru ca traim intr-o economie de piata functionala, in care pretul este dat de cerere si de oferta. Eu cred in continuare ca ar putea scadea pretul la paine sau, in cel mai rau caz, va fi plafonat. Adica va fi mentinut la nivelul la care este astazi.

Repet, obiectivul nostru principal este acela de a salva industria, de a pastra locurile de munca si in egala masura de a avea, daca vreti, un pret corect la ceea ce inseamna produsul numit paine si, sigur, daca reusim sa scadem preturile, ar fi foarte bine, daca nu, cu siguranta va fi plafonat o perioada. Nu vor mai exista premise sa creasca pretul in perioada urmatoare", declara ministrul Daniel Constantin.

Reducerea TVA de la 1 ianuarie 2014, la toate produsele?

Daca proiectul de reducere a TVA la paine va avea succes si vom avea incasari mai mari prin combaterea evaziunii fiscale la bugetul de stat, ne putem gandi, afirma Constantin, ca de la 1 ianuarie 2014 sa extindem acest proiect si la alte produse - carne, legume-fructe, - acolo unde, din pacate societatile se confrunta cu aceleasi probleme: concurenta neloiala si un risc foarte mare de intrare in insolventa, daca nu chiar in faliment.

Nu anulam atestatele de producator traditional

"Nu exista intentia de a anula vechile atestate de producator. Dimpotriva, avem modificari legislative pentru a intari tot ceea ce inseamna zona de produse traditionale. Ceea ce vrem sa facem in perioada urmatoare este brandul de tara. Cred ca putem vorbi mai mult despre produsele romanesti, decat denumirea de produse traditionale. Suntem intr-un proces de modificari legislative astfel incat sa punem mai mult in valoare produsele romanesti. Concret, brandul de tara va fi o chestiune complementara acestui atestat de produs traditional si toate modificarile vor veni sa intareasca produsul traditional si marketingul acestora pe piata interna si internationala."

S-ar putea ca cei care au aceste certificate de producator traditional sa ramana fara ele? - a fost intrebarea unui ziarist prezent la intalnire. Raspunsul ministrului a venit prompt. "Sub nicio forma. Noi vrem sa imbunatatim, nu sa afectam acest mecanism. Din contra vrem sa punem mai bine in valoare produsele traditionale.

Daca exista incalcari privind regimul produselor traditionale, vom sanctiona orice abatere. Precizez ca legislatia in acest sens a fost deja intarita. Saptamana trecuta am aprobat pedepse mai aspre pentru cei care comit falsuri in zona de agricultura ecologica sau folosesc in mod abuziv denumirea de produs traditional ecologic, produs bio.

Din 2013 - 4,5 euro suplimentari pe cap de ovina

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le-a dat o veste imbucuratoare crescatorilor de ovine prezenti la intalnirea de la Sibiu: "Ministerul Agriculturii a facut deja o solicitare la Bruxelles, astfel incat crescatorii de ovine din zonele defavorizate sa poata beneficia inca din anul 2013 de o plata suplimentara de 4,5 euro pe cap de ovina. Dintr-un efectiv de 7,700 milioane ovine, cat avem in Romania in momentul de fata, 1,5 milioane ovine aflate in zonele defavorizate vor beneficia de aceasta plata suplimentara. Cu alte cuvinte, in anul 2013, pe langa plata pe cap de animal pe care au primit-o pentru anul 2012, in valoare de 40,9 lei pe cap de animal, oierii vor primi o suplimentare de 4,5 euro pe cap de animal."

in acelasi context, Daniel Constantin a pecizat ca: "Zonele defavorizate se vor mari. Romania va fi unul dintre principalii beneficiari ai acestei masuri. in final, vom avea suprafata defavorizata marita cu aproximativ 20 la suta fata de momentul actual. Exista si state ale caror suprafete se vor micsora. Germania, de exemplu, si alte state care sunt net contributoare la bugetul UE vor avea suprafete mai mici. De aceea, aceste state se opun punerii in practica de la 1 ianuarie 2014 a criteriilor pentru modificarea zonelor defavorizate."

Certificat, carnet si card pentru producator

"Exista un pachet format din certificatul de producator, carnetul de comercializare si cardul de acces in piata. Acestea sunt prevazute intr-un act normativ care speram sa apara cat mai repede.

Certificatul de producator ^i este necesar numai celui care produce. Este emis de primarii, dar numai dupa recunoasterea activitatii de c[tre o asociatie profesionala. Practic, este vorba de o atestare facuta de asociatiile de producatori. Acest certificat nu-i permite agricultorului sa-si vanda marfa.

Carnetul de comercializare ii permite fermierului sa-si vanda en-gros tot ceea ce produce. Documentul se intocmeste in trei exemplare. Unul este dat cumparatorului, al doilea ajunge la Primarie, iar al treilea ramane la producator. Astfel poate fi controlata trasabilitatea produselor si se diminueaza evaziunea fiscala, mai ales in domenii cu mari probleme precum legume-fructe sau cresterea animalelor.

Cardul de acces la piata este folosit de micul fermier care nu vrea sa vanda en-gros, ci la piata, anumite cantitati mici de produse. in cadrul pietelor, producatorii agricoli vor avea locuri rezervate in acest scop. Cardul poate fi folosit si de sotia sau copiii notati in document.

Cred ca in aceasta luna vom testa conceptul intr-o piata-pilot din tara. Am ales deja orasul si vrem sa vedem cum este primit acest card si de cei care administreaza piata, dar si de producatorii agricoli. Daca lucrurile vor functiona bine, din luna mai vom aproba Ordonanta de Urgenta si vom extinde acest concept la nivel national", a spus Daniel Constantin.
de Ioan Vidrighin


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 09 aprilie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter