SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMinistrul Ariton: "Criza de pe burse e un motiv in plus pentru continuarea reformelor "

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

- Domnule ministru, se implineste la inceputul lunii septembrie un an de cand ati fost numit in functie. Cate dintre lucrurile pe care vi le-ati propus atunci ati reusit sa le si puneti in practica?

- Functia de ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri presupune o problematica extrem de complexa. N-as face o evaluare neaparat cantitativa, as spune ca sunt cateva lucruri care s-au miscat in bine, dar avem inca multe de facut. Suntem in plin proces de reforma economica, de restructurare a companiilor de stat, vom implementa in curand un nou concept de management, prin privatizarea si depolitizarea actului de conducere, sunt procese de reorganizare economica, unele duse la bun sfarsit, altele in curs.

- Misiunea comuna a FMI, BM si CE s-a incheiat recent cu constatari pozitive pentru dumneavoastra si pentru ministerul pe care il conduceti. Care sunt explicatiile?

Concluziile au fost, intr-adevar, pozitive. Am fost felicitati de FMI pentru pasii importanti in pregatirea procesului de restructurare a companiilor de stat si a procesului de initiere a organizarii concursurilor de manageri privati la companiile din portofoliul MECMA. intr-o perioada de criza, au fost tinute sub control datoriile companiilor din subordinea ministerului.

in general, au fost atinse toate tintele si masurile stabilite in ceea ce priveste companiile monitorizate, constatandu-se in urma analizei datelor economice preliminate pe sase luni, ca acestea s-au incadrat in indicatorii bugetari stabiliti.

Programele de restructurare incepute vor continua si vor urmari reducerea, pana la eliminare, a pierderilor din exploatare, obtinerea unei competitivitati reale in conditiile unei piete libere, atenuarea impactului social, eficientizarea actului managerial, utilizarea mai buna a potentialului uman si tehnic existent, diminuarea cheltuielilor financiare si impactul pozitiv asupra mediului de afaceri.

Eu consider ca aprecierile delegatiei FMI obliga Romania la mai mult. E un semnal extrem de puternic cu privire la faptul ca acest guvern se bucura de incredere internationala, ca Romania se afla pe calea cea dreapta, dar in acelasi timp e un semnal de incurajare pentru ca Guvernul sa continuie reformele incepute. A fost, de ce sa nu recunosc, si un moment de satisfactie personala pentru munca depusa la minister in acest an.Cum vor fi selectati viitorii manageri- in ultima perioada se vorbeste mult despre managementul privat in companiile de stat, o initiativa care, din cate stiu, va apartine. isi permite statul roman sa ofere salarii competitive cu mediul privat pentru a atrage cei mai buni manageri?

- Introducerea managementului privat in companiile de stat este un proiect pe care l-am lansat in vederea eficientizarii si depolitizarii conducerilor companiilor, plan acceptat si validat de delegatia FMI, BM si UE. Este un obiectiv major al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, iar in septembrie, acest proiect va intra in linie dreapta. Vom anunta luna viitoare primele companii pe care le avem in vedere, iar pana la sfarsitul anului, companiile specializate in recrutare vor selecta primii candidati pentru conducerea a cel putin doua companii. in ceea ce-i priveste pe viitorii manageri in companiile de stat, acestia vor fi motivati, sper, mai ales de provocarile profesionale, dar si de cele materiale pe care orice manager de companie le poate avea. Limita salariala va fi data de piata si de salariul corespunzator din companiile similare din privat, cu obiecte similare de afaceri, cifra de afaceri, obiective de performanta si rezultate economice similare.

Pentru a asigura succesul proiectului de management privat, vom crea un mediu transparent si fara influente politice in luarea deciziilor. in acest sens, vom depolitiza si profesionaliza, acolo unde este cazul, consiliile de administratie. Avem in vedere un proces de selectie separat pentru membrii consiliilor de administratie, in mare parte asemanator cu cel de selectare a managerului.- Presedintele Traian Basescu a declarat ca asteapta de la dumneavoastra rezultate in problema contractelor "baietilor destepti " din energie. Ati facut ceva concret in acest sens?- Am dispus de la inceputul acestui an renegocierea tuturor acestor contracte, semnate inainte ca eu sa fiu numit ministru. Ca urmare, Hidroelectrica a notificat fiecarui beneficiar de contract cererea privind majorarea pretului de livrare si reducerea duratei contractelor, acolo unde a fost cazul. Pana acum, s-au purtat negocieri intense intre conducerea manageriala si fiecare dintre acesti beneficiari, asistati de casele lor de avocatura. Cu doua dintre aceste firme suntem in instanta. Procesul de renegociere este de durata, iar la momentul oportun vor veni si vestile bune.

- Cat de tare va fi afectata Romania de scaderea cotatiilor bursiere in intreaga lume?

- Evaluarea modului in care reactioneaza in acest moment bursele din intreaga lume, si efectele economice pe care le provoaca reprezinta una dintre prioritatile noastre in acest moment. in acelasi timp, situatia financiara internationala constituie un motiv suplimentar pentru a continua cu si mai multa determinare procesele de restructurare si eficientizare a economiei romanesti. Rolul masurilor de reforma pe care ministerul si Guvernul le-au promovat si au obligatia sa le aplice in continuare este tocmai acela de a crea o economie stabila si eficienta, mai putin vulnerabila, care sa aiba capacitatea de a reactiona in momente de criza. Vrem ca societatile cu capital de stat sa nu mai fie un balast pentru economia Romaniei. Nu spun ca Romania nu va fi afectata de contextul financiar international, dar cred ca masurile pe care Guvernul le-a luat in ultima perioada si care au readus economia pe crestere vor limita efectele negative. in concluzie, criza de pe burse e un motiv in plus pentru continuarea reformelor.Bani pentru IMM-uri- Anul acesta ati lansat mai multe programe pentru sprijinirea IMM-urilor. Cum au evoluat acestea?

- La inceputul acestui an am lansat prin Ordonanta de Urgenta nr. 6/2011 Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri. E un program prin care statul sprijina debutantii in afaceri atat cu o suma de maxim 10.000 de euro, cat si cu facilitati la obtinerea unui credit si scutiri de la plata contributiilor la asigurarile sociale pentru noii angajati.

La nivel national, numarul total de microintreprinderi, societati cu raspundere limitata debutanta, inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului este de peste 4500 SRLD, iar dintre acestea aproape 3000 SRLD au fost deja inmatriculate. Cei mai multi dintre tinerii intreprinzatori s-au orientat spre domenii ca intretinerea si repararea autovehiculelor, fabricarea painii si a produselor de patiserie, lucrari de constructii, restaurante si transporturi rutiere de marfuri. Pana in acest moment, s-au interesat de program peste 10.000 de persoane, care si-au deschis conturi pe portalul Agentiei de Implementare a Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri. Peste 1000 de planuri de afaceri au fost acceptate la evaluare, insumand un buget de peste 35.500.000 lei. Pana acum, prin acest program s-au creat 1.500 de locuri de munca; daca luam o medie de 3 noi locuri de munca create pentru fiecare SRLD, observam ca impactul programului va fi crearea de aproximativ 10.000 de noi locuri de munca.

Putem spune, la 5 luni de la lansarea programului, ca obiectivul major, acela de stimulare a infiintarii de noi microintreprinderi, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private, a fost atins.

Un alt program in care personal cred foarte mult este "Programul Kogalniceanu pentru intreprinderi Mici si Mijlocii ". Acesta este un program multianual de incurajare si stimulare a infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor pe perioada 2011-2013, care consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 125.000 lei/I.M.M./an, cu dobanda partial subventionata in cuantum de maxim 70% si, dupa caz, garantarea creditului de catre stat.

Urmarim, astfel, sprijinirea accesului intreprinderilor mici si mijlocii (I.M.M-uri) la obtinerea de finantari pentru a suplini nevoile de lichiditate pe termen de un an in vederea desfasurarii activitatii.

Pana in momentul de fata, in cadrul programului au fost selectate 9 institutii de credit: Alpha Bank, Banca Comerciala Carpatica, Banca Transilvania, Bancpost, BRD Groupe Société Générale, CEC BANK, Garanti Bank, OTP Bank Romania S.A, Pro Credit Bank si speram ca in luna septembrie sa putem anunta inceperea procesului de inscriere a IMM-urilor on-line, pe baza unui formular, pe site-ul www.aippimm.ro.Proiect european sprijinit de Transgaz si Romgaz- Ce ne puteti spune despre importanta proiectului de captare si stocare a carbonului, in care sunt implicate si companiile Transgaz si Romgaz?- GETICA CCS este un proiect coordonat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si sustinut de Global CCS Institute, Australia. Este primul proiect demonstrativ de captare si stocare a carbonului (CCS) din Romania si din aceasta parte a Europei. Pentru Romania, dezvoltarea si punerea in functiune a unui proiect demonstrativ CCS va contribui la respectarea obligatiilor asumate prin tintele nationale de reducere a CO2, la castigarea timpului necesar pentru implementarea surselor de energie regenerabila la scara comerciala, precum si la cresterea securitatii geopolitice energetice prin consumul resurselor autohtone versus dependenta de importul de gaze naturale.Ce inseamna aceasta? Asa cum se stie, cea mai mare sursa de emisii de dioxid de carbon o constituie centralele electrice pe carbune. Emisiile acestora nu sunt compuse numai din CO2, ci si din abur nedaunator si azot. intrucat se estimeaza ca emisiile globale de CO2 din sectorul energetic vor creste cu 65% in 2020 fata de anul 1990, chiar cu 92% pana in 2030, fata de 1990, Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC) recomanda reducerea cu 85% a gazelor cu efect de sera pana in 2050.Iata una dintre explicatiile faptului ca Romania si-a propus constructia unei instalatii de captare, transport si stocare a emisiilor de dioxid de carbon, la Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrala pe carbune din Romania.

Realizarea si implementarea acestui proiect inseamna minim 1,5 mil. tone/an CO2 captat, transportat si stocat in siguranta. Captarea se va face la Grupul Energetic nr. 6 de la CE Turceni, grup reabilitat care functioneaza pe lignit, transportul gazului va fi facut de Transgaz, prin conducte subterane pe o lungime de cca. 40 km, iar Romgaz va realiza stocarea in formatiuni geologice acvifere saline de mare adancime.Studiul de fezabilitate a fostfinalizat, iar pe data de 5 mai a fost depusa la Banca Europeana de Investitii (BEI) documentatia necesara accesarii programului de finantare NER 300, care va acoperi 50% din investitie.Se estimeaza ca proiectul va costa intre 800 milioane euro si un miliard euro. Constructia sa ar putea dura intre doi si trei ani. Proiectul ar trebui pus in functiune pana la 31 decembrie 2015, potrivit termenului impus de finantarea europeana.Sprijin pentru Sibiu- Ce efecte directe la nivelul judetului Sibiu are activitatea pe care o desfasurati la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri?E adevarat, ministerul pe care il conduc nu are atributii directe la nivel local sau regional decat intr-o masura mai redusa. Cred, insa, ca prezenta mea in Guvern si dialogul direct cu ministrii de resort si cu primul ministru a contribuit intr-o buna masura la finalizarea unor obiective importante la nivel local. Ma refer in special la centura ocolitoare a Sibiului, finalizata la 1 decembrie 2010, care a rezolvat numeroase probleme ale municipiului. Pot adauga aici implicarea mea in transferul, de la Ministerul Apararii Nationale catre autoritatile competente, a terenului din zona Calea Poplacii, in vederea construirii unui nou spital la Sibiu. Am avut numeroase discutii cu domnul ministru Gabriel Oprea si, in urmatoarea perioada, transferul se va efectua. Un alt obiectiv major pe care il urmaresc este desemnarea Sibiului drept capitala regionala dupa reorganizarea administrativa. Cred ca Sibiul are potential si merita o astfel de pozitie. Vreau, insa, sa adaug ca, pentru ca Sibiul sa obtina acest statut este nevoie de o coeziune politica la nivel local, iar eu sper ca acest lucru se va intampla. Mai exista un domeniu de interes comunitar in care este nevoie de o implicarea mai sustinuta a autoritatilor locale, e vorba de sport. Acum avem o reprezentare foarte buna la nivel national, cu echipe in prima liga la baschet, fotbal si volei, iar aceasta conjunctura ne obliga pe toti sa ne implicam mai mult. Ştiti foarte bine ca de ani de zile am cautat solutii pentru sustinerea performantei sportive la baschet, la volei si, acum, si la fotbal.Investitii de 230 milioane de euro pentru judetul Sibiu- Foarte multe comunitati locale din judetul Sibiu au depus proiecte pentru Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale. Care sunt sansele ca aceste comunitati sa beneficieze de investitiile necesare?

- in calitate de membru al Guvernului, in urma dialogului permanent pe care il am cu ministrii de resort, am obtinut aprobarea pentru Sibiu a unor proiecte cu impact major asupra dezvoltarii judetului. Pana acum, Guvernul a aprobat pentru judetul Sibiu proiecte in valoare de circa 230 milioane euro pe Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii. Sunt investitii de care vor beneficia aproape toate comunitatile locale din judet. As spune ca este cel mai amplu program de investitii in infrastructura derulat pana acum in Romania si va rezolva probleme legate de drumuri judetene si comunale, alimentari cu apa, sisteme de canalizare si epurare a apelor uzate si imbunatatirea calitatii vietii pentru populatia rurala. Va voi da si unele exemple. Vor fi modernizate patru drumuri judetene si alte zeci de drumuri comunale. intre beneficiari se numara localitatile: Darlos, Turnu Rosu, Racovita, Sadu, Cristian, Orlat, Vurpar, Rasinari, Mosna, Medias, Avrig, Chirpar, Nocrich, Şeica Mare, Atel, Cartisoara, Hoghilag. Suma totala aprobata este de aproape 80 de milioane de euro. La alimentari cu apa potabila au fost aprobate 30 de proiecte, in valoare de circa 34 milioane de euro. intre comunitatile locale care vor beneficia de acesti bani se numara: Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Bradeni, Iacobeni, Racovita, Boita, Marpod, Pauca, Şelimbar. Pentru sisteme de canalizare si epurare a apelor uzate vor fi finantate 29 de proiecte in valoare de aproximativ 46 milioane de euro. Printre cele mai mari proiecte se afla Miercurea Sibiului, Agnita, Cisnadie, Saliste, Bazna, Jina, Mihaileni, Hoghilag, Rau Sadului, Şeica Mare. De asemenea, alte 27 de proiecte au fost aprobate la capitolul "imbunatatirea calitatii vietii pentru populatia rurala ", care insumeaza 70 de milioane euro. intre beneficiari se afla Apoldu de Jos, Arpasu de Jos, Atel, Bruiu, Poplaca, Micasasa, Pauca, Ludos, Valea Viilor, Tarnava, Rasinari si Turnu Rosu.
cisnadie sadu orlat rasinari medias romania cristian avrig chirpar mosna bazna agnita marpod vurpar poplaca saliste racovita turnu rosu valea viilor miercurea sibiului boita jina iacobeni bruiu hoghilag pauca romanesti mihaileni ludos apoldu de jos nocrich bradeni micasasa arpasu de jos avocatura calea poplacii traian basescu hidroelectrica darlos concurs avocat transilvania sibiul carpatica fotbal centura ocolitoare restaurante banca comerciala carpatica romgaz banca transilvania transgaz otp bank portofoliu carpati sport baschet asigurari restaurant miercurea tarnava judetul sibiu recrutare locuri de munca cartisoara fmi instalatii oficiul national al registrului comertului statul roman centura ocolitoare a sibiului rau sadului imm-uri economia romaniei drumuri judetene aplice gaze naturale banca europeana de investitii centura 1 decembrie marfuri otp cca transporturi ministerul dezvoltarii investitii cifra de afaceri primul ministru ministerul economiei presedintele traian basescu cec manager conducte ministerul apararii nationale 1 decembrie 2010 conturi sportiv
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 10 august 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 14 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter