SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMiscanthus - planta minune care da caldura

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Acest program a debutat luni si reprezinta prima etapa practica dintr-o serie de actiuni comune ce vor fi organizate, cu implicarea actorilor din ambele teritorii, timp de doi ani. Cultura de Miscanthus a fost infiintata pe un teren privat, arendat de Consiliul Local Avrig si reprezinta o premiera pentru aceasta parte a tarii.

Muncitori romani, specialisti francezi...

Operatiunea de plantare a debutat dimineata, cu implicarea unui numar mare de angajati ai Serviciului Public pentru Administrarea Parcurilor, Zonelor Verzi, Pietelor, Targurilor si Ecarisaj - din cadrul Primariei orasului Avrig (coordonati de Marian Frunteanu si Iacob Tuta), ce au fost supervizati de doi specialisti francezi (Jean Francois Courcoux si Pierre Michel Connen) in acest gen de culturi. Lucrarea efectiva a fost precedata de o scurta sedinta tehnica, in cadrul careia francezii au explicat principalele notiuni ce trebuie respectate si aplicate pentru cultivarea in conditii cat mai bune a plantei. Dupa ce au fost lamurite toate problemele, pe terenul deja pregatit (in prealabil, au fost efectuate toate lucrarile pregatitoare ce se fac si pentru cultivarea cartofului), s-a inceput plantarea rizomilor de Miscanthus. Au fost plantate patru varietati (plante originare din Germania, Austria, Polonia si Anglia), in cantitati aproximativ egale, suprafata totala pe care s-a infiintat cultura fiind de aproximativ un hectar. (in functie de modul cum se adapteaza la conditiile de clima si sol, in urmatorii ani va fi ales soiul principal pe care se va axa o eventuala cultura extinsa). Dupa plantare, terenul a fost bine batatorit si stropit cu erbicid.

Daca toate lucrurile vor merge bine, in doar cateva zile plantele de Miscanthus vor iesi din pamant, iar in 15-20 de zile vor avea deja o inaltime de cativa centimetri. in mod normal, in luna septembrie a acestui an, plantele ar trebui sa aiba o inaltime de aproape doi metri.

" Barcienii " au oferit o mana de ajutor

La cea mai mare parte a acestei activitati a luat parte si o delegatie de elevi si cadre didactice de la Colegiul Agricol " D. P. Barcianu " din Sibiu (elevi ai claselor a XII-a si a X-a, specializarile " technician in agricultura " si " technician in agroturism ", alaturi de prof. Marinela Gligor si Mariana Dragomir). Sibienii au fost invitati la aceasta inedita experienta pentru a afla detalii despre planta si despre tehnologia folosita la crearea unei culturi de acest fel. Participarea " barcienilor " la eveniment a fost deosebit de activa, tinerii fiind foarte interesati de tot ceea ce s-a petrecut pe terenul agricol, iar ajutorul acordat in desfasurarea activitatilor a fost de mare folos.

Program energetic

infiintarea culturii de MISCANTHUS de la Avrig este parte a programului de colaborare " Culturile alimentare si energetice " derulat de cele doua structuri de tip GAL din Romania si Franta si este realizata la cererea si initiativa conducerii administrative a orasului Avrig, in special a primarului Arnold Gunter Klingeis. Aceasta sectiune a programului vine in sprijinul dezvoltarii planurilor si strategiilor energetice, planta de Miscanthus urmand a fi folosita pentru producerea de energie bazata pe biomasa. Planta a fost introdusa in Romania doar in urma cu aproximativ un an de zile, numarul exploatatiilor (culturilor) existente fiind foarte mic. Daca rezultatele acestui experiment vor fi pozitive, si in anii ce urmeaza se va dezvolta un sector eficient de valorificare al acestui gen de productie, extinderea culturii poate fi o alternativa foarte buna pentru detinatorii de terenuri din zona Ţarii Oltului si nu numai, unde suprafete insemnate sunt nelucrate si nevalorificate.

Despre Miscanthus

MISCANTHUS GIGANTEUS, cunoscuta si sub numele de Iarba elefantului, este o planta asemanatoare trestiei de zahar. Aceasta provine din Asia si la maturitate poate ajunge pana la o inaltime de patru metri. Este o planta vivace si dupa ce a fost plantata produce peste 20 de ani o cantitate de aproximativ 20 de tone masa uscata/ha. Este foarte bogata in celuloza, putin exigenta cu solul si respectuoasa cu mediul. Tijele (tulpinile) de Miscanthus pot fi folosite pentru productia de ecomateriale de constructie, furajarea animalelor, fabricarea pastei pentru hartie, productia de energie (pot fi folosite ca inlocuitoare pentru lemn), sau pentru productia de carburant (bioetanol). Planta poate fi culitvata pe aproape orice fel de teren, nu necesita lucrari de intretinere si are un efect deosebit impotriva eroziunii solului. Plantele de Miscanthus recoltate de pe un ha produc echivalentul a 12 tone de carbune sau a 7.300 litri de combustibil.

" Licenta " pentru multiplicarea sau vanzarea plantei

Membrii delegatiei franceze prezente la Avrig ne-au informat ca valoarea culturii experimentale de Miscanthus este destul de mare, avand in vedere faptul ca, pe langa punerea la dispozitie a rizomilor, partenerul francez al programului cedeaza Asociatiei Grupul de Actiune Locala " Ţara Oltului " si drepul de a diviza planta, in scop comercial sau pentru extinderea culturii. (Aceasta operatiune are un regim special si este supusa unor reguli stricte in intreaga lume.)

Bugetul Programului " Culturile alimentare si energetice " este asigurat prin participarea celor doua teritorii, din surse ale Ministerului Francez al Afacerilor Straine si printr-o subventie din partea Uniunii Europene (prin Programul European de Dezvoltare Rurala- LEADER).
de Dan Francu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 14 mai 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter