SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMocanita poate reveni pe Valea Hartibaciului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in anul 2008, dupa ce linia ferata ingusta a fost declarata monument, Primariile Agnita, Altana, Chirpar si Nocrich s-au constituit in Asociatia "Consortiu pentru Dezvoltare Interregionala Sibiu-Agnita " cu scopul de a prelua si administra acest obiectiv. Dupa infiintarea asociatiei, presedintele acesteia, ing. Radu Curcean, a batut de foarte multe ori la usile Ministerului Transporturilor si al Societatii de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF) cu scopul de a prelua linia ferata, dar nu i-au fost niciodata deschise. in aceasta situatie a aparut un "binevoitor ", Dumitra, care s-a oferit sa sprijine activitatea consortiului prin relatiile pe care le are la Ministerul Transporturilor si la SAAF. Oferta acestuia s-a concretizat foarte repede ^ntr-un contract de concesionare a liniei ferate de catre Consortiu, pe o perioada de 25 de ani. Marea hiba a contractului era redeventa de 18.000 euro/luna, cu o perioada de gratie de 5 ani in care urma sa se plateasca doar 180 euro/luna (1% din valoarea contractului). Dumitra a promis ca in cei 5 ani va rezolva trecerea liniei ferate in proprietatea consortiului.

Anii au trecut fara ca linia sa fie transferata, fara ca usile sa se deschida pentru reprezentantul legal al consortiului, dar cu insistentele lui Dumitra de a primi imputernicire notariala pentru a fi el reprezentant legal si a lua hotarari in numele consortiului, cerinta care nu i s-a indeplinit. La ultimele sedinte la care s-a autoinvitat si Dumitra, acesta a revenit cu cererea de imputernicire si a cerut, in numele Ministerului Transporturilor si a SAAF, sa nu mai fie permise activitatile asociatiei "Prietenii Mocanitei" pe linia ferata. N-a mai fost bagat in seama si "Prietenii Mocanitei" si-au continuat activitatile de tinere in viata a monumentului de pe Valea Hartibaciului.

 Ultima "isprava " a asociatiei"Prietenii Mocanitei "a fost organizarea, impreuna cu Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Sibiu, a unei intalniri cu toti factorii interesati de rezolvarea problemelor Mocanitei. intalnirea a avut loc pe data de 19 septembrie, la Ferma Scoala din Cornatel si au participat la ea membrii consortiului, reprezentanti ai unor institutii din Sibiu, un grup de englezi preocupati de salvarea monumentelor feroviare, ONG-uri si,cel mai important, directorul general al SAAF.

Redam mai jos ideile principale prezentate de cei care au luat cuvantul:

" Primariile de pe Valea Hartibaciului nu au bani pentru a sustine Mocanita " - Ionel Visa, presedintele consortiului.

" Sa redefinim contractul cu SAAF-ul, sa identificam potentialele surse de finantare nerambursabile, sa identificam resursele financiare necesare intocmirii studiului de fezabilitate si consortiul sa stabileasca un reprezentant activ al ADI pentru desfasurarea activitatilor " - ing. Ioan Dragoman, membru in consortiu.

" Ne place peisajul Vaii Hartibaciului, ne place mancarea, ne plac oamenii dar cel mai mult ne place linia ferata ingusta, de unde pot fi admirate impresionantele cetati sasesti si satele tipic ardelenesti. Linia ferata ingusta este o perl[ pe coroana Vaii Hartibaciului, un motiv in plus pentru turisti de a vizita aceasta zona, unde vor vedea cladirile istorice, vor cumpara miere, isi vor cheltui banii. Asociatia noastra de voluntari va oferi cu placere expertiza gratuita pentru reactivarea Mocanitei pe Valea Hartibaciului " - David Allan, presedinte al SARUK(grup britanic de sustinatori ai caii ferate Sibiu - Agnita).

"Capitalismul salbatic, cu sprijinul statului, a distrus o multime de obiective de patrimoniu din domeniul Cailor Ferate. Trebuie salutata initiativa tinerilor si implicarea autoritatilor locale, si ca presedinte al Clubului Feroviarilor voi face tot ce pot ca proiectul de refacere a Mocanitei sa devina o realitate "- Octavian Udriste , presedintele "Club Feroviar ".

"Am venit din Austria in aceasta tara, din iubire pentru caile ferate, si am facut din pasiunea mea o afacere. Reusesc, din anul 2002, sa sustin pastrarea si intretinerea a patru linii ferate inguste in Romania, in judetele Hunedoara, Alba, Covasna si Suceava. Am constatat, in ultimii cinci ani, un interes tot mai mare pentru turismul feroviar. Turismul feroviar nu este rentabil pentru Mocanita dar aduce venituri in zona. Mocanita, ca orice monument istoric, are nevoie de fonduri publice pentru intretinere. Nu va fi niciodata posibil sa exploatezi o linie ferata numai cu voluntari. Singurii voluntari i-am gasit aici la Sibiu - Agnita " - Georg Hocevar, Asociatia pentru Pastrarea Liniilor inguste din Romania.

"Problemele Mocanitei de pe Valea Hartibaciului nu se vor rezolva niciodata la Bucuresti. Trebuie sa gasim solutii locale care trebuie sa rezolve trei aspecte: recuperarea patrimoniala a Mocanitei, inregistrarea corecta din punct de vedere al legilor din Romania, adica: proprietar, inregistrare cadastrala a terenului, indosarierea si clasificarea completa din punct de vedere patrimonial a liniei si a cladirilor ce fac parte din monument, punerea in valoare si evidentierea valorii istorice a Mocanitei" - Razvan Pop, directorul Directiei Judetene de Cultura Sibiu.

"Toata abordarea noastra cu privire la Mocanita este in calitate de director al SAAF si nu ca reprezentant al Ministerului Transporturilor. Liniile de cale ferata ingusta sunt in administrarea noastra. Terenurile de sub linia ferata sunt in proprietatea Statului roman si nu este dat in administrarea nici unei companii. Terenul se poate transfera din proprietatea publica a statului in administrarea SAAF si apoi, impreuna cu linia ferata, tot in proprietatea publica a statului, dar in administrarea Consiliului Judetean Sibiu. Din punctul meu de vedere am deschidere totala pentru acest transfer. Singurul lucru corect, firesc, pe care il putem face este sa-i ajutam cat putem de mult, fie pe cei din comunitatea locala care doresc sa mentina situatia de acolo, sau pe cei care doresc sa investeasca in zona respectiva. La Ministerul Transporturilor nu va fi o problema, si daca Consiliul Judetean Sibiu doreste intr-adevar sa se implice si sa sprijine acest proiect, toate problemele se pot rezolva. Nu stiu de ce s-a prevazut o redeventa asa de mare, pe care eu nu voi fi niciodata de acord s-o facturez.

Timpul este scurt si trebuie actionat cat mai repede " - George Vladimir Duhan, director general SAAF S.A.

George Vladimir Duhan a ocupat postul de director al SAAF prin concurs, in urma cu 6 luni. Multe lucruri intamplate anterior ocuparii postului l-au surprins si l-au mirat. Spre deosebire de cei carora le-a precedat, este dispus sa sprijine orice actiune menita sa puna in valoare linia ferata ingusta Sibiu - Agnita.

De acum Mocanita poate reveni in judetul Sibiu, daca si Consiliul Judetean Sibiu doreste acest lucru.

Dupa incheierea discutiilor, Mihai Blotor, presedintele asociatiei "Prietenii Mocanitei ", i-a invitat pe cei prezenti in turnul de apa din halta Cornatel, recent reabilitat de voluntari, unde le-a prezentat o expozitie de fotografii, o impresionanta poveste in imagini a istoriei Mocanitei. Mai mult, evenimentul s-a incheiat cu o plimbare pe sinele Mocanitei cu moto-drezina creata de acesti tineri minunati.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 26 septembrie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter