SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMomentan, biserica este inchisa. Pentru rugaciuni, respectati orarul!

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

in bisericile din Sibiu trebuie sa te rogi dupa program. Dimineata sau seara. Daca vrei sa te rogi la ora 12, ai grija sa simti aceasta nevoie duminica. in rest, in mai toate bisericile din oras, gasiti usa inchisa. Unde va puteti ruga in voie? La Catedrala, la Biserica de pe Bulevardul Mihai Viteazu, la biserica din Groapa si or mai fi vreo doua-trei locuri... Aceasta este concluzia la care am ajuns dupa pelerinaje la bisericile din oras.

In fata usilor inchise 

Luni, ora 16.32: o femeie incearca poarta bisericii de pe strada Dealului. in zadar. O cheie bine rasucita in yala o obliga sa-si amane rugaciunea in Casa Domnului. Fac si eu doi pasi:

- Nu-i deschis, maica. Degeaba incerci.

- Dar la cat deschide?

- Pai la cinci.

- Aici scrie ca abia la sase.

- Atunci ma mai plimb, ce sa fac... da` poate incepe la 5, ca asa o zis la biserica de pe Constitutiei ca incepe cu o ora mai iute, ca s-o schimbat ceasu', spune femeia intre doua varste in timp ce se indeparteaza nehotarata.

De pe usile din lemn ale bisericii, foi si afise te momesc cu excursii, cenacluri si seri de priveghere. Langa ele, sta si programul slujbelor: luni, ora 8.30 - Sfanta Liturghie, ora 18 - Paraclisul si Acatistul Maicii Domnului; miercuri, ora 8.30 - Sfanta Liturghie; vineri - ora 8.30 - Sfanta Liturghie, ora 18 - Sfantul Maslu; sambata, ora 18 - Vecernia; duminica, ora 8 - Utrenia, ora 9.30 - Sfanta Liturghie, iar dupa amiaza in prima si in a treia duminica din luna -Sfantul Maslu de Obste.

"...ajuta-ma si pe mine ca nu mai vad"

Ora 17.15. O batranica intra pe poarta bisericii de pe strada Nicolae Iorga. Ocoleste biserica si merge sa aprinda o lumanare pentru sufletele celor morti. in fata mea, usa de lemn a bisericii e larg deschisa, in spatele ei insa, se zareste o alta usa. incerc clanta: lumina obscura si linistea te invadeaza. in biserica nu sunt decat vreo trei-patru oameni; au capetele plecate si mainile impreunate, in timp ce gandurile lor nerostite se inalta mult mai sus de cupola bisericii. Poate s-or mai aduna niscai oameni pana la ora 18, imi spun, in timp ce inchid incet usa in urma mea.

35 de minute mai tarziu, intunericul biruie deja lumina peste cerul din Vasile Aaron. inainte sa intru in curtea bisericii pierduta printre blocurile pe patru sau zece niveluri, aud scrasnind pietrisul la cativa metri inaintea mea. Un barbat paseste incet, cu grija, prin semiintuneric. Dupa cativa metri, ajungem la usa bisericii. Patru femei in varsta, toate imbracate in negru, asteapta rabdatoare in fata usii inchise. O alta se sprijina greu intr-un baston. ii intind mana: "Asa, ajuta-ma si pe mine ca nu mai vad ", spune femeia in timp ce urca opintit cele doua trepte.

- Hai aici, sa nu cazi, se aude un raspuns.

- N-o deschis inca?

- Nu, ca nu-i sase, vine prompt raspunsul.

- Dar la ce ora deschide? intreb eu.

- La sase, ca-i slujba pana pe la 8.

- Şi dimineata?

- Apoi poti sa vii inainte de 8 si-i deschisa pana dupa 9.

- Da` nu vreti sa stati acum, doamna?!, ma intreaba batranelul cu glas scazut, in timp ce cu privirea cauta prin intuneric un scaun, o scandura, ceva, pe care sa se odihneasca...

Rugaciune dupa program

Unii dintre dumneavoastra vor spune probabil ca e normal ca la biserici sa se oficieze servicii religioase dupa un anumit program. Asa este, dar una e serviciul religios oficiat de preot si alta e rugaciunea individuala, nevoia de rugaciune, nevoia de a fi pentru cinci, zece sau treizeci de minute in Casa Domnului.

Altii vor spune probabil ca preotii se deplaseaza si la casele enoriasilor aflati in suferinta, ca o biserica nu poate fi lasata descuiata, fara paza, ca furturi s-au intamplat si in biserici. Asa este, dar sa nu uitam ca in destule Biserici Din Sibiu slujesc doi preoti, nu doar unul, ca pe langa preot/preoti, o parohie mai are un angajat. Şi apoi sa nu uitam ca enoriasii platesc contributii anuale, ca bugetul de stat finanteaza si el salariile preotilor din Biserica Ortodoxa Romana, iar programul de rugaciune e mai restrans decat vizita intr-un muzeu.

Din statistici

in timpul comunismului, in Romania au fost inchise, au fost daramate biserici. Dupa Revolutia din 1989, am inceput sa construim biserici. O biserica noua la fiecare doua zile. Aceasta este cifra pe care o indica un studiu efectuat de APADOR Elvetia si Fundatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta. Acelasi studiu precizeaza ca in Romania postcomunista s-au ridicat nu mai putin de 4.000 de biserici, adica 200 de biserici pe an. in acelasi timp, adica pe parcursul a vreo doua decenii, numarul scolilor a scazut cu peste 1.000 pe an, iar locurile din spitale au scazut cu aproape 4.000 anual.

Un calcul la nivel national arata ca in 2008, in Romania, existau aproape 16.000 de lacasuri de cult ortodoxe. in acelasi an, in Romania incepusera lucrarile de constructie a 153 de biserici, peste 900 erau in curs de finalizare, iar 300 - terminate, se arata intr-un raport al intaistatorului Bisericii Ortodoxe Romane, Patriarhul Daniel.

Şi acum sa vedem cum stau lucrurile la Sibiu. Conform site-ului oficial al Mitropoliei Ardealului, in Municipiul Sibiu exista peste 50 de parohii, iar in peste 20 de cazuri exista o biserica comuna pentru doua parohii.

***

La sfarsit vine intrebarea: sunt multe, sunt putine biserici? Unii spun ca numarul bisericilor a depasit demult necesitatile populatiei, altii sustin ca romanii au nevoie de mai multa hrana spirituala. C-or fi multe, c-or fi putine... ramane de judecat, dar mai conteaza si cate ore sunt deschise pe zi pentru a satisface nevoi spirituale.Post Scriptum: Situatia mai sus descrisa nu se regaseste doar la bisericile ortodoxe din Sibiu. De exemplu, la Biserica Reformata de pe strada Mitropoliei trebuie sa ai parte de mult noroc ca sa gasesti usa deschisa. in schimb, la Biserica Ursulinelor sau la Biserica Franciscanilor usile iti sunt deschise, chiar daca, e drept, exista un grilaj ce te impiedica sa intri in interiorul bisericii.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 03 noiembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter