SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMonumente istorice luate cu imprumut

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in urma cu vreo sase luni, cotidianul Tribuna, Directia Jude­teana pentru Cultura si Patrimoniul National Sibiu si Centrul de Cercetare si Dezvoltare Intercul­turala Anthropoesis au demarat campania "Salveaza-ti trecutul! Salveaza monumentul! ", al carui principal scop e sa traga un semnal de alarma in privinta starii multor monumente istorice din judetul Sibiu. Asa se face ca in fiecare saptamana, Tribuna a dedicat o pagina (uneori doua) prezentarii celor 35 de monumente istorice incluse in campanie.

in spatele acestor pagini au stat drumurile la monumente. La unele am ajuns a doua sau a treia oara, doar ca sa constatam ca se gasesc in aceeasi ruina semnalata si cu alte ocazii, de exemplu Casa Brukenthal din No­crich, Castelul Bru­kenthal din Mica­sasa, Castelul din Buia. La altele, situate intr-un satuc uitat de lume cum e Gher­dealul, am popo­sit prima data datorita acestei campanii. Acolo, acasa la monu­men­te, povestea fiecarui edificiu s-a spus altfel, fie prin oa­meni inimosi ca­re se zbat de ani si ani sa salveze o biserica din lemn, veche de doua-trei se­cole, fie prin nepasare, caci sunt monumente ce par a fi cautate mai cu­rand de ani­male, decat de oameni. Exem­plu? Bise­ri­ca evanghelica din Velt.

Mai sunt apoi oameni, printre dumneavoastra, cititorii nostri, care ne-au scris, ne-au telefonat, indem­nandu-ne sa introducem pe lista noastra un monument sau altul. Reactiile dumneavoastra si numa­rul mare de vizualizari pentru arti­cole ne-au convins ca va pasa de monumentele istorice. Au existat insa, ce-i drept, si exceptii, adica oameni care par sa creada ca sal­varea unui monument istoric nu e de folos nimanui, ca istoria poate fi aruncata la gunoi, ca doar criza finan­ciara merita aten­tie, ca cea mo­rala... nici nu mai conteaza. Noi cre­dem insa ca monu­mentele isto­rice nu sunt ale noastre, ci sunt luate cu imprumut de la copiii nostri si tocmai de aceea trebuie restaurate.Biserici din lemn35 de monumente au intrat in campania "Salveaza-ti trecutul! Salveaza monumentul! ". Ponderea o au bisericile in care se oficiaza acum serviciu religios orto­dox. De ce? Pana acum, bisericile ortodoxe din Sibiu nu au beneficiat de vreun program unitar de resta­urare si nici de multa... publicitate. Nu ne referim aici la bisericile din orase sau din vreo comuna rasa­rita, ci la cele din sate putin bagate in seama. Tocmai de aceea au fost selectate biserici din sate adeseori uitate, dar sate care ar avea potential turistic de dezvoltare. Nu vin turistii sa vada zgarie-nori in Romania, caci nu avem asa ceva, dar pot veni sa vada biserici din lemn si sa guste din linistea satului. Doar sa fie promovat un astfel de turism.

Sa ne intoarcem la ale noastre. Şapte biserici din lemn au intrat in campanie: sunt locasurile din Apol­du de Jos, Sangatin, Poiana Sibiu­lui, Gherdeal, Presaca, Brosteni si Ilimbav. Ca fiecare dintre ele are nevoie de o mana de ajutor, e fara indoiala si va spunem si de ce.

Biserica de lemn "Sf. Ioan Evan­ghelistul " din Apoldu De Jos dateaza din anul 1771 si a fost adusa in localitate, in miez de noapte. Se intampla in urma cu multi ani si, din pacate, mutarea a afectat pictura interioara a locasului. La fel au facut si ploaia, si scrijeliturile copiilor pe lemnul pictat. Asa se face ca astazi pictura interioara are nevoie urgenta de restaurare, daca vrem sa mai admiram imaginea Sf. Cristofor cu cap de tap, Cina cea de taina sau Nasterea Pruncului Iisus Pantocra­torul. La Sangatin, lucrurile stau si mai rau, iar pictura celei mai vechi biserici de lemn din Sibiu este grav deteriorata: mai mult de jumatate din suprafata pictata este grav deteriorata, iar pe anumite portiuni nici macar specialistii nu mai pot intui scenele biblice existente altadata.

35 de miliarde sta scris pe devizul facut in urma cu cativa ani pentru restaurarea Bisericii din Deal "Adormirea Maicii Domnului " din Poiana Sibiului. Şi edificiul merita banii. A fost construit in 1766-1771, iar pictura poate fi salvata. La fel spunem si despre Biserica "Sf. Nicolae" din Gherdeal, satul locuit abia de o mana de oameni. in biserica lor, mica si pricajita, con­struita la 1795, nu se mai oficiaza serviciu religios de ceva timp. Nici nu se poate dat fiind ca geamurile lipsesc, ca usa abia se inchide, iar in biserica a plouat bine, inainte ca acoperisul sa fie invelit in folie.

La Biserica de lemn din Ilimbav, lucrari au avut deja loc tocmai pentru a preintampina infiltrarea ploii, dar pictura isi asteapta randul la conser­vare si restaurare. Locasul a fost con­struit in ultimele decenii ale se­colului al XVIII-lea si a fost adus in sat in anul 1852 din localitatea Nou.

Biserica "Sfanta Treime " din Presaca a fost construita din lemn, in secolul al XVIII-lea, si e imbracata in tencuiala. Aspectul ei e inselator la prima vedere - arata ca o casa - dar e o biserica si merita sa aiba o fata demna de statutul de locas de cult. Biserica de lemn "Bunavestire " din Brosteni... despre ea poti sa spui doar atat: ca doar pasarile mai calca pe aici si ca locasul vechi de cel putin doua secole pare sa fi fost uitat de oameni. Nici macar nu era mo­nu­ment istoric, dar Directia Jude­teana pentru Cultura Sibiu a inceput demersurile pentru clasarea ei.Biserici pictate de fratii Grecuin Sasaus, Ţichindeal, Colun si Fofeldea se gasesc biserici a caror pictura e atribuita zugravilor din familia Grecu. Numitorul lor comun? Starea degradata, atat a picturii, cat si a edificiului in sine. Edificiul din Colun, de pilda, are mari probleme cu rezistenta structurii, iar cand vine vorba de pictura interioara, oame­nilor le e teama si sa stearga pan­zele de painjen, pentru ca tencuiala cade, cade... La Sasaus, turnul-clopotnita se inclina amenintator, iar pictura e mai bine pastrata in exterior decat in interior.

La Fofeldea, cele mai mari pro­bleme le ridica igrasia care incepe sa cuprinda peretii edificiului, afec­tand astfel pictura. in Ţichin­deal, bucati mari de tencuiala s-au des­prins transformand in moloz pictura fratilor Grecu. Cam asta e starea bisericilor pictate de fratii Grecu si ele trebuie salvate nu doar pentru ca de sute de ani strang in ele puterea credintei, ci si pentru ca aici romanii si-au asezat o particica din istoria lor. Sa nu uitam ca la Ţichindeal si Fofeldea judecatorii lui Iisus apar in vesminte turcesti de pasa, ca la Colun soldatii poarta costume de militari maghiari.

Alte trei monumente de rit ortodox au intrat in campania noastra: Biserica "Buna Vestire" din Topar­cea, Biserica "Sf. Ioan Botezatorul " din Grui, Saliste, si Biserica "Sf. Nicolae " din Nou Sasesc. Desi nu pare la o privire sumara, edificiul din Toparcea are grave probleme de structura. M[nastirea Cindestilor " din Gruiul Salistei e Voronetul rosiatic al Sibiului: pictura interioara a fost restaurata, dar cea exterioara - nu. Pe deviz sta scrisa suma de 17.000 euro - de atatia bani e nevoie ca frescele de la 1787-1790 sa-si recapete o parte din stralu­cirea de odinioara. Despre Nou Sasesc mai poti sa spui doar atat: e o ruina; crapaturi adanci brazdeaza zidurile, geamuri nu mai are, iar in interior se mai gaseste doar masa altarului. in interior, tencuiala si caramida se vad de-a valma cu igrasia care urca pe pereti si de vreo patruzeci de ani, spun oamenii locului, nu s-a mai facut slujba in biserica din cimitir. Edificiul are peste 500 de ani de existenta.

Monument istoric este si Cimitirul Bisericii din Groapa din Sibiu, iar motivatia e simpla: aici se gasesc monumente funerare ale catorva dintre personalitatile pe care Sibiul si Ardealul le-au dat Romaniei. Cum arata aceste monumente? Unele mai bine, altele - mai rau: sunt cruci cu fragmente cazute, sunt cruci spijinite cu proptele.

Am lasat la urma troitele din judetul Sibiu, monumente prea putin bagate in seama, dar pe care bunicii si strabunicii nostri le-au ridicat la raspantii si pe hotare sa le fie de aparare. Despre frescele zugra­vite in aceste troite inca de acum doua secole, spunem doar atat: ca au aceeasi insemnatate ca si pictura din vechile biserici.Faima bisericilor fortificate de altadataS-au dus zilele de glorie ale bisericilor evanghelice fortificate de altadata. Te convingi de asta cand ajungi la Apos, Zlagna, la Veseud, Vard, Rosia, Darlos, Boian si Veseud. "Cum sa aiba grija nici 10.000 de etnici sasi, mai toti batrani, de asemenea monu­mente?! ", se intreba retoric, in urma cu cateva luni, un preot evanghelic. Nu stim cum. Ştim doar ca usile acestor biserici ti le deschid astazi batrani de 70-80 de ani, prefigurand astfel apusul la care multe dintre aceste edificii au ajuns. Veltul ar fi cel mai ilustrativ exemplu, cu al sau altar prabusit si cu doar 3 pereti in picioare, dar probleme mari sunt si la Boian, Zlanga, Apos, Veseud sau Vard. Ploua in astfel de biserici, igrasia mananca peretii, iar slujbele religioase au fost inlocuite cu ciripitul pasarilor care si-au facut cuib aici sau cu intrarile tacute ale hotilor care vin aici doar-doar or mai gasi ceva bun de furat.

Şi tot la capitolul fortificatii si mosteniri de la etnia germana am trecut in revista trei turnuri din Sibiu: Turnul (mare) cu Pulbere, Turnul Pielarilor si Turnul (fosta) locuinta de pe str. Movilei nr. 14 din Sibiu. Sub turnul de pe strada Movilei sunt locuinte, iar oamenii se tem ca nu care cumva sa se prabuseasca edicifiul peste ei, iar Turnul Piela­rilor e mai degraba monument cu buda, decat loc de vizita pentru turisti. Din pacate. Cat despre Turnul Spart nu mai e demult straja Oltului, e doar o jumatate de turn langa care se mai opresc, curiosi, conducatorii auto. Oricum e acolo pe malul Oltului inca de la 1500.De la resedintele nobililor la Mocanita de altadataDe numele Brukenthal se leaga multe fapte si edificii in Sibiu; ei bine, in cam­pa­nie nu avem treaba cu mu­zeul ce poarta numele fos­tului guver­nator de Tran­sil­va­nia, ci cu casa parin­teasca din No­crich si cu Castelul din Mica­sasa ce au apartinut acele­iasi familii Bru­kenthal. Punctul comun al celor doua monumente istorice? Din nou, degradarea. Sa mai spu­nem de geamuri sparte sau inexistente, de obloane care atarna sau de scanduri batute la ferestre... am mai scris de ele si vom mai scrie. De la fostele domenii Brukenthal ajun­gem la un alt fost domeniu nobiliar: Castelul din Buia, caruia insusi Mihai Viteazu i-a fost stapan. Acum din falnicul edificiu de alta da­ta au mai ramas doar cateva ziduri.

Revenim in Sibiu la fosta rese­dinta mitropolitana. Edificiul e in paragina, se stie se, vede cu ochiul liber, mai ales acum, cand s-au curatat balariile si arbustii crescuti aiurea prin fosta gradina publica. Şi ca sa incheiem cu monumentele din Sibiu mai mentionam doua dintre ele: casa de pe str. Vopsi­torilor nr. 13 si casa din Piata Mica nr. 22, acolo unde s-a lucrat si se lucreaza la renovare, dar starea de degradare e atat de mare, incat fara o caruta de bani, monumentul iese cu greu la lumina. Doua monu­­mente mai sunt pe lista: unul prea putin cu­nos­cut - po­dul acoperit din lemn din Gura Raului - si calea fe­rata in­gusta Sibiu - Agnita, acolo unde circula Moca­nita odini­oara. Mo­canite nu mai avem, dar o mana de oameni se straduieste sa reinvie mijlocul de transport de odinioara: reabiliteaza cantoane, curata liniile de buru­ieni, resta­ureaza vagoa­ne. E exem­­plul ca se poate, ca monu­mentele pot fi protejate.Ce nu am inteles...Sa ai in administrare un monument istoric nu e chiar floare la ure­che; o stiu cei care locuiesc in astfel de imobile, o stiu cei care le au in proprietate. Motivul e simplu: exista legi facute pentru protejarea acestor monumente, exista legi care obliga proprietarul si care ii restrictioneaza actiunile. Ca nu sunt usor de respec­tat toate normele, ca poate mai au si legile chichite ce ii incurca pe cei care vor sa faca ceva pentru monu­mente... e si asta adevarat. Cu toate acestea, legea e facuta ca sa asi­gure un minim de protectie pentru monumentele istorice. E drept ca nu poate impiedica ploaia sa patrunda prin acoperisul cu sparturi sau prin ferestrele fara geamuri, e drept ca nu poate restaura picturi, dar poate proteja impotriva unor lucrari de restaurare si reabilitare care mai mult dauneaza decat folosesc.

intr-un astfel de context, nu am inteles cum de nici autoritatile din Romania nu respecta legea atunci cand vine vorba de monumente istorice: cum de se fac restaurari fara vreun aviz necesar, ca doar daca monumentul tot se gaseste la cucuietii din deal, la 100 de kilometri departare de Sibiu, ce risc exista ca cineva sa te prinda?! Cum de se vand biserici - monument istoric fara a anunta toate organele abilitate?! Acestea sunt povestile monumen­telor din Sibiu, monumente incluse in Campania "Salveaza-ti trecutul! Salveaza monumentul! ". Vreme de sase luni am spus astfel de povesti, iar de acum e momentul sa alegeti monumentul care credeti ca are cea mai mare nevoie de sprijin pentru a fi restaurat. Saptamana viitoare deschidem votul, pentru ca dum­neavostra sa alegeti monumentul care doriti sa fie restaurat.Mihu Dorin Artemon este castigatorul concursului de fotografie "Salveaza-ti trecutul! Salveaza monumentul! ", initiat in cadrul campaniei noastre. Mihu Dorin Artemon va beneficia de un curs gratuit de fotografie oferit de Şcoala de fotografie - SC Image Art SRL din Sibiu. Cursul este acreditat de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei si Cercetarii.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 27 octombrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter