SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMorar subprefect. "Alegerile se castiga cu pensionarii"

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Numirea in postul de subprefect a fostului presedinte al Consiliului Judetean, Constantin Morar, a surprins pe toata lumea. Sau aproape pe toata lumea. Explicatia pentru care a fost schimbat un tanar din prefectura cu un lider politic harsait aproape o viata intreaga prin functii de conducere in organizatii politice e foarte simpla pentru unii: `Alegerile se castiga cu pensionarii, nu cu tinerii`, a raspuns sec un important lider politic local.

Totusi, chiar si pentru a pregati alegerile de anul viitor, rolul de subprefect nu ofera foarte multe avantaje. `Singurul avantaj oferit de functie este o mai buna coordonare a alegerilor. Prefectura stabileste totusi sectiile de votare, are in grija comisiile pe sectii, poate fi un avantaj`, sustin oameni apropiati mediului politic.

Oficial, Constantin Morar spune ca decizia a venit pe linie politica, ca urmare a negocierilor dintre PDL si UNPR. `A fost o decizie luata in cadrul coalitiei si sper ca vom face o echipa buna cu cei de la Prefectura Sibiu. In cazul UNPR Sibiu, in ceea ce priveste conducerea organizatiei judetene, decizia o vor lua colegii mei. Din punctul meu de vedere, astazi mi-am incheiat mandatul politic`, a declarat Constantin Morar dupa anuntul facut de reprezentantii guvernului, saptamana trecuta. Morar avea termen 15 zile pentru a-si rezolva problemele de incompatibilitate. Le-a rezolvat insa mult mai devreme. `Astazi mi-am dat demisia din functia de presedinte al UNPR si din cea de membru al organizatiei UNPR organizati judeteana Sibiu`, a anuntat vineri Morar. 

Morar? S-a ajuns si el!

Fostul coleg de partid al lui Morar, presedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea a criticat in termini duri numirea lui Morar si sustine ca odata cu aceasta modificare nu se mai poate vorbi de institutia prefectului ca despre un `mediu` apolitic. `S-a ajuns si el. Pentru asta a luptat de trei ani, sa ajunga prefect sau subprefect. Oricum, cu aceasta ocazie s-a ales praful de notiunea depolitizarea institutiei prefectului`, a declarat presedintele PSD, Ioan Cindrea.

Utilitatea prefecturii

Presedintele FDGR, Klaus Johannis, a spus despre numirea lui Constantin Morar ca, "probabil, UNPR a facut presiuni" pentru a obtine o functie in judet si a apreciat ca Prefectura "este o veriga in plus". "Am citit in ziar ca a fost numit un nou subprefect, nu mi-a spus nimeni de ce, cum. Din cate stiu, am avut subprefect, un fost angajat al Primariei, domnul Rares Macrea, care a plecat de aici. Probabil a fost bine pregatit de a fost numit subprefect. Acum nu stiu de ce a fost schimbat. Probabil UNPR a facut presiuni sa aiba un pic de functie in judet", a spus Johannis. 
Primarul Sibiului este unul dontre adeptii declarati ai limitarii activitatii prefecturilor la o singura atributie: verifcarea actelor de legalitate ale consiliilor locale si a consiliului judetean. "Toata Prefectura, dupa parerea mea, ar trebui sa se rezume la verificarea legalitatii unor acte administrative. Punct. Prefectura a fost creata, la vremea respectiva, pentru a cooordona directiile judetene. Acum nu se mai numesc asa, ci directii deconcentrate si nu le mai coordoneaza, ci le aduna in sedinte regulate unde se discuta probleme. Dupa parerea mea este o veriga in plus. Am mai spus-o si o repet daca este cazul. Atributia care dupa mine este ok si trebuie sa ramana este verificarea pe legalitate a actelor emise de consilii locale, judetene si asa mai departe. Un astfel de organism trebuie sa existe", este de parere Johannis.

Ironia sortii. Prieten sau inamic? 

Constantin Morar a fost presedinte al Consiliului Judetean si candidat la ultimele alegeri parlamentare din partea PSD, partid din care a demisionat ulterior. In presa locala, Morar si-a motivat demisia prin faptul ca nu are rost sa isi iroseasca timpul, energia si viata daca partidul nu mai are nevoie de el si il pozitioneaza "intr-un con de umbra". Ulterior, el s-a inscris in UNPR, spunand ca se regaseste mai bine in acest partid. Macrea Rares ocupa postul de subprefect din octombrie 2009. 

Interesant este ca Morar a fost destituit din functia de vicepresedinte al COnsiliului Judetean in urma unei actiuni instrumentate de Alianta DA, care era atunci la putere. Prefectul de atunci al Sibiului, actualul partener de coalitie, Ion Ariton a semnat, ordinul prin care vicepresedintele Consiliului Judetean, Constantin Morar, era inlaturat din functia pe care o detinea. Morar declara atunci ca s-a saturat de mizeriile Aliantei D.A. si va ataca decizia in instanta pentru suspendarea executarii ordinului si anularii acestuia. "Printr-un abuz incalificabil, prefectul judetului Sibiu, Ion Ariton, in dispretul legii a emis un ordin prin care se constata incetarea mandatului meu de vicepresedinte al Consiliului Judetean. Fata de aceasta masura, cu profund caracter politic, mi-am rezervat dreptul si am actionat deja pe cale administrativa si judecatoreasca pentru suspendarea si anularea acestui ordin. Mai mult, am depus si o plangere penala impotriva prefectului Ariton pentru abuz in serviciu", declara in media locala, Morar. Si mai ciudat este faptul ca Morar a fost declarat incompatibil in urma unei sesizari inaintate prefecturii de catre deputatul Cornel Stirbet. "Este un abuz din partea prefectului Ion Ariton, iar acest ordin a fost deja atacat in justitie. Este un act politic, injust si de aceea vom cere inlaturarea lui de la conducerea Prefecturii. Instanta va fi cea care va face dreptate in acest caz, iar noi avem incredere in actul de justitie", spunea deputatul PSD, Ioan Cindrea. Evident ca de atunci, asa cum se intampla frecvent in politica, rolurile sau schimbat iar fostii adversari au devenit aliati, iar colegii s-au transformat in dusmani declarati.

Ioan Cindrea, iunie 2005
"Este un abuz din partea prefectului Ion Ariton, iar acest ordin a fost deja atacat in justitie. Este un act politic, injust si de aceea vom cere inlaturarea lui de la conducerea Prefecturii. Instanta va fi cea care va face dreptate in acest caz, iar noi avem incredere in actul de justitie".

Ioan Cindrea, septembrie 2011
`S-a ajuns si el. Pentru asta a luptat de trei ani, sa ajunga prefect sau subprefect. Oricum, cu aceasta ocazie s-a ales praful de notiunea depolitizarea institutiei prefectului`.
de Alin BRATU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 19 septembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter