SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMori comunale si ateleiere mestesugaresti

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Lasati in spate Piata Mare si Muzeul Brukenthal si poftiti de vizitati vechea moara comunala din Saliste a lui Ioan Vestemean, atelierul de palarii al lui Virgil Ilies, Muzeul Protopopiatului din Saliste sau moara taraneasca pe apa a lui Dumitru Manig din Gales! Cam asa suna indemnul organizatorilor primului Ecomuzeu regional din tara noastra.

Ecomuzeul Regional Sibiu, primul ecomuzeu adevarat din tara noastra, a fost inaugurat oficial week-end-ul trecut. Deocamdata include trei localitati sibiene, Saliste, Biertan si Mosna, urmand ca in toamna sa li se alature si Gura Raului, Valea Viilor si Sasaus. Deschiderea oficiala a inclus atat vernisarea expozitiei din Turnul Sfatului, expozitie cu principalele obiective turistice ale ecomuzeului, cat si vizitarea localitatilor, iar oficialitatile prezente la eveniment au tinut sa sublinieze faptul ca deocamdata ecomuzeul a facut un prim pas, insa pana sa devina un centru cultural sau un obiectiv turistic important al muzeului mai are drum lung. „Ecomuzeul Regional Sibiu este un proiect cultural laudabil, dar pana sa ajunga a fie un muzeu va mai trece timp. Ceea ce s-a intraprins pana acum este absolut esential pentru ca proiectul cultural Ecomuzeul Regional Sibiu sa devina institutia culturala Ecomuzeul Regional Sibiu ", a declarat Sergiu Nistor, comisarul guvernamental pentru proiectul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007. Ideea a fost subliniata si de unul dintre primii sustinatori ai proiectului, Vasile Crisan, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Culte si Patrimoniu Cultural Sibiu. „Ecomuzeul Regional Sibiu va trebui sa se transforme dintr-o alternativa a Sibiului, oras al Capitalei Culturale Europene, intr-o identitate proprie ", a declarat acesta.

Sprijin si autosustinere

Cele trei localitati aflate deocamdata in ecomuzeu includ in jur de 15 obiective turistice, de la vechi mori pe apa la ateliere mestesugaresti si gospodarii traditionale. Aceasta este si ideea principala a proiectului, aceea de a sprijini si salva dupa caz vechile valori populare sibiene prin chiar scoaterea lor in fata. in fata turistilor. Asa se face ca pana acum singurul sprijin pe care il vor primi mestesugarii locali va fi vizibilitatea si vanzarile directe de suvenirusi si obiecte mestesugaresti pe care vor avea ocazia sa le faca vizitatorilor. Pentru anul viitor, se are in vedere infiintarea unor trasee turistice si chiar includerea unor bilete platite, o parte din bani fiind directionati catre localnici. „Mesesugarii o sa aiba de castigat prin vanzarea produselor, cine nu are de vandut va castiga mai tarziu, cand va fi un bilat " spune si Teofil Gherca, din partea Fundatiei Gaia Heritage, unul dintre principalii artizani ai ecomuzeului.

Conceptul de ecomuzeu a aparut in Franta, la inceputul anilor 70, si presupunea un instrument dinamic prin care o comunitate locala isi prezerva, interpreteaza si gestioneaza patrimoniul in vederea asigurarii unei dezvoltari durabile. La ora actuala in lume functioneaza in jur de 300 de ecomuzee, dintre care aproximativ 200 sunt in Europa.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 16 iulie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter