SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMovile, satul cu... movile din estul judetului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Ţine de comuna Iacobeni. Acum, se numeste Movile. inainte i se spunea Hundrubechiu, o "romanizare " a denumirii germane Hundertbűcheln, care inseamna "100 de Movile ", ceea ce nu este departe de realitate, deoarece pe teritoriul satului Movile exista foarte multe... movile. Nu stiu daca exact 100, dar sunt destule. Pe langa ele, un peisaj extraordinar, o liniste pe care greu ti-o poti inchipui ca orasan si o distanta relativ mare fata de resedinta de judet, Sibiu: 80 de kilometri. Este mai aproape de Fagaras (45 km) sau Sighisoara (32 km). Dar, in ciuda distantei fata de localitatea-resedinta de judet, ar merita vizitat.

Hundertbűcheln, Hundrubechiu, Centum Tumuli, Százhalom in maghiara, sau Hanjdertbächeln / Hangderbäheln in dialectul sasesc, are numele de la multele movile aflate in partea de est a satului, pe locul numit Boachelnfeld (Campul Movilelor).

La Movile ajungi tinand drumul Agnitei, depasind-o, apoi, de la Netus, faci dreapta spre Noistat iar dupa aceea... Movile.

Satul

As putea spune ca, odata ajuns acolo, trebuie sa te "imparti ". Adica ce sa vezi mai intai: biserica fortificata sau movilele care au facut localitatea celebra, cel putin din punct de vedere geografic. Dar, la o cafea in barul satului (la un pret incredibil de mic pentru un sibian obisnuit cu "orice produs la 5 lei ", ca pe terasele din centru, la o tacla cu localnicii, realizezi ca este timp pentru toate. Lucrul care m-a frapat cel mai mult in sat (si in jurul lui) a fost linistea. Era, pur si simplu, liniste. Oameni putini, ca la acea ora, erau ori la camp, ori pe la serviciu, masini la fel, putine, iar carutele trase de cai par a fi vehiculul uzual in zona. Obisnuit cu "pericolele " urbane, privirea imi fugea dupa cainii "comunitari ". Putintei si ei, spre deloc. Gaste multe, vizibil deranjate de "strainii " care le-au cam tulburat siesta tot bataindu-se de colo-colo. Şi, in fine, pana stam de o cafea (buna!) dam o tura prin istoricul Hundrubechiului-Movile

Legenda - pun pariu ca reala - spune ca numele satului, "Hundertbűcheln " - "Suta de movile " vine de la faptul ca primii colonisti sasi, odata ajunsi aici, nu se decideau ce nume sa-i dea locului unde au "descalecat ". Asa ca, in fiecare duminica, tineau cate o "sedinta " pe una din movilele din zona, si, ca sa nu stea pe uscat, frigeau cate o oaie. Niciodata nu ajungeau la un consens cu privire la ce nume sa-i dea satului, asa ca, duminica urmatoare, o luau de la capat, pe alta movila, cu alta oaie la frigare. Şi, ori din cauza ca - zice-se - erau ei ambitiosi de fel si tineru mortis la parerile lor ori (zic eu) au cam prins gustul gratarului de oaie la inaltime (sincer, si eu i-a spus lui Dorin, colegul sofer, ca acolo, in varf de movila "ar mere un gratar ") si se "certau " asa, de ochii nevestelor, pana s-auterminat nu oile, ci movilele. La final, cineva (o femeie cred, care cauta sa demonstreze ca aproape doi ani domnii colonisti si-au cam facut de cap, a adunat pieile de oaie consumata de "consilieri " de pe fiecare movila. Au iesit fix 100. Ideea a primit consensul comunitatii, iar numele a ramas asa: "suta de movile ". Ultima movila pe care s-a consumat ultima oaie jertfita in numele "administratiei locale " a fost locul pe care s-a construit biserica.

Satul este atestat documentar la 1355, sub numele de "Hundertpuch ". La 1324, are loc o rascoala a colonistilor sasi din zona, condusa de Henning din Petersdorf (Petresti) impotriva regelui Carol Robert de Anjou. Henning se retrage inspre Movile si este invins de trupele regale, langa Rupea. La 1329, satul este mentionat ca facand parte din scaunul Cincu sub numele de "Hundert Puch", iar cu numele de Hundertpucheln apare in anul 1355. in anul 1488, Hundert Bucheln are 54 agricultori, doi pastori, trei case goale, o moara si o scoala si este, ca marime, a cincea localitate din scaunul Cincu, dupa Agnita, Iacobeni, Cincu Mare si Merghindeal. in 1506, un movilean, Antonius Pauli ("de centum Tumulis ") studia la Universitatea din Cracovia. La 1532 Movile avea o populatie de 400 de locuitori, numar impresionant pentru acea epoca. 1579 este anul in care Hundertbucheln primeste, de la principele Christoph Báthory dreptul de a organiza un targ, in prima duminica de dupa sarbatoarea Sf. Martin (Martinstag). in 1600, trupele lui Mihai Viteazul devasteaza (si) Scaunul Cincu, seria de "incercari " la care este supus satul de istorie continuand cu o epidemie de ciuma (1654) si cu un atac asupra bisericii-cetate efectuat de un corp de armata valaho-tatar, atacurilor curutilor (1704 si 1705) si unei noi epidemii de ciuma (1709), populatia Movilelor scazand pana la 301 locuitori (sasi) in 1765. Aceasta va creste in urmatorii ani, ajungand 515 locuitori de origine germana in anul 1900. La 1940 erau 519 luterani, la 1966 - 651, dupa migratia sasilor in germania numarandu-se, la nivelul anului 1995, doar 11 membri ai comunitatii sasesti evanghelice.

Ceea ce se stie mai putine ste ca, la 1916, Movile/Hundertbucheln/Hundrubechiu, a fost Te atru de razboi. Pe 20 septembrie 1916, un grup de soldati germani apare in sat, fiind intampinat cu bucurie de catre locuitorii care ii si gazduiesc. Un atac al romanilor face victime printre militarii germani, iar un proiectil de 70 mm loveste Turnul Prunelor din incinta fortificata a bisericii, dar fara a face victime sau mari pagube. Lupte grele au loc pe Schmielenfeld, iar germanii cu mari greutati reusesc sa reziste asaltului romanilor din Armata a 2-a. Aprofundand mai muzlt subiectul, aflam ca militarii germani faceau parte din Divizia 89, conpusa din berlinezi comandata de generalul Luettwitz, ulterior facand parte din grupul Morgen, care avea misiunea sa opreasca inaintarea Armatei a 2-a Romane, mai exact Divizia a 6-a, brigada a 12-a. in batalie au fost implicate elemente ale Regimentului 12 "Cantemir " si Regimentul 3 Vanatori. inaintarea romana a fost oprita, fiind luati prizonieri 11 ofiteri si 591 de soldati romani. Oare cati locuitori actuali ai Movilelor stiu asta?

Acum, in 2012, Movile se prezinta ca un sat cu un aspect decent. Nici vraiste si darapanaturi peste tot ca in alte locuri, nici arhitectura din aceea ucigator de moderna, ca in localitatile aflate mai "la sosea ". Şi, in ciuda promovarii apropiate de zero absolut a atractiilor locului, ca si a infrastructurii turistice batand spre aceeasi valoare, satul cu 100 de movile aduce, anual, turisti romani si straini pasionati ori de istorie, ori de arhitectura, ori de... movile.

Biserica

Initial a fost, la fel ca in multe sate, o basilica romanica ce avea si un turn-clopotnita pe partea de vest. A fost construita in jurul anului 1225 si avea hramul Sfantului Arhanghel Mihail.

Biserica

Sala bisericii fortificate este boltita, fiind acoperita de o intreaga retea de nervuri dispuse in romb. Corul patrat este si el acoperit de o retea de nervuri. Deasupra lui a fost ridicat un turn cu patru niveluri, numit Turnul prunelor pentru ca aici se uscau toamna aceste fructe. Din constructia romanica se mai pastreaza turnul si peretii navei.

La inceputul secolului XV, pe partea de est, se ridica peste cor un turn masiv de aparare, iar biserica este modificata in stil gotic: corul de la parterul turnului de est este boltit, cu nervuri in stea, zidurile navei sunt inaltate, se monteaza ferestre gotice si se bolteste nava, tot pe nervuri in stea. Turnul-clopotnita este fortificat in secolul XV, adaugandu-i-se la ultimul etaj o galerie de lupta. in turn se mai pastreaza inca, trei clopote medievale.

Fortificatia este bisericii este compusa din doua incinte succesive: Prima, de o forma relativ neregulata, inconjoara biserica si contine un turn de poarta, un turn si un turn masiv pe partea de S. in secolul XVI, pornind de pe turnul din partea de sud si pana pe turnul de nord,se mai construieste un zid ce inchide o a doua incinta.

in apropierea cimitirului a mai existat o capela gotica, pomenita in anul 1449 ca purtand hramul Sf. Valentin.

Biserica a mai fost renovata in 1836, 1873 si 1924. Chiar si acum, ea este impresionanta prin dimensiunile si alura sa, iar interiorul este bine ingrijit (daca ne gandim si la posibilitati). Urmele unei vechi picturi se afla pe un perete: ornamente geometrice. Altarul dateaza din secolul al XIX-lea, iar orga, construita de Samuel Joseph Maetz, dateaza de la 1802 si a fost reparata la 1913 de Karl Einschenk. Balconul, sussinut de stalpi de lemn este pictat in culori vii si cu motiv e florale, dar fara inscriptii, la fel ca si bancile. Tavanul este parcurs de "traditionala " retea de nervuri gotice. Despre fortificatia din jurul bisericii nu putem spune ca se afla intr-o stare prea placuta. Portiuni din zid, ca dealtfel si un turn, s-au prabusit, iar zidaria bisericii are fisuri prin unele locuri. Totusi, la intrare, cum treci pe sub bolta turnului de poarta (unde fanfara satului facea, pe vremuri, repetisii, dupa cum ne-a spus Maria Dragan, ghidul nostru si persoana care "are cheia "), exista un panou care te informeaza despre ceea ce e pe aici, cu date suficiente pentru ca turistul-vizitator sa nu fie complet in ceata. Un alt aspect interesant este ca poarta "noua " (de prin secolul al XIX-lea, dupa cum arata, seamana teribil cu fosta intrare in gradina de la casa din Piata Mica Nr. 22 (la care ajungi din pivnita), acum complet distrusa. Dar asta era doar o paranteza. in biserica se mai tin slujbe o data la doi ani, cand sasii din Movile vin sa isi revada locul natal.

Movilele

Se afla in partea de est a satului, si poti ajunge la ele ori iesind din sat si facand dreapta, ori pe un alt drum de tara, care porneste din Noistat. Unii, ultrafascinati de istorie si "paliti " de romantism, ar spune ca e un imens complex de tumuli, ca un fel de cimitir enorm datand din epoci stravechi. Expertii ar zambi (chiar daca in Repertoriul arheologic al judetului Sibiu este pus un semn de intrebare dupa "origine naturala ") dar, urcand pe o movila (fara a taia vreo oaie, ca sa zicem asa) parca am vazut ceva urme de "cercetare " si "sondare ". Iar daca pe latura istorica se poate tricota, pana la o eventuala cercetare sistematica, orice, geografia are o explicatie mult mai clara: sunt glimee. Adica un fel de alunecari de teren, mai rotunde, dintr-un masiv mai mare, datorate umezelii si terenului argilos, fenomen petrecut in perioadele geologice Wurm, Postglaciar si Holocenul timpuriu, deci acum cam 12.000 de ani. Forma lor se datoreaza eroziunilor de-a lungul timpului, pana la forma de acum. Da e mai putin misterios, dar ar fi o explicatie. Oricum, ceea ce am vazut noi (sau ce am vazut pana unde am indraznit sa mergem), merita revazut si revizitat, chiar daca acest fenomen al glimeelor-movile este frecvent in Podisul Transilvaniei. Apropo, legenda spune ca ele ar fi cazut din sortul unui urias care se juca le acolo cu nisip ori ca s-au format din cauta unei aplicatii de artilerie din poligonul Cincu, pe vremea lui Carol al II-lea, si as zice ca prima e mai reala decat a doua. Dar patru civimte mai spun: de vazut, de mers.

in incheiere, mentionam ca Movile are o puternica si organizata comunitate "dincolo ", care are o pagina web de invidiat (din care, alaturi de alte surse, ne-am documentat cu privire la aceste pagini) www.hundertbuecheln.de , cu date istorice si gelerii foto si care organizeaza chiar excursii pentru cei interesati aflati in spatiul german. La fel, satul celor 100 de movile are doua carti dedicate: " Hundertbucheln-Eine Ortsmonographie ", de Hermann Rehner, aparuta in 1986 si " Hundertbucheln ", de Klaus Niedermaier si Rolf Brotschi, in 1999. 

Ce sa mai spunem? Ca am plecat cu imrpesia ca nu am vazut tot, ca ne-a oprit la Netus (vom scrie!) si ca periplul nostru prin satele judetului va continua? Da.
de Dumitru Chiselita


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 08 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter