SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Multe dintre companiile romanesti de stat au un potential urias"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

- Domnule ministru, se vorbea despre reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea a doua companii integrate pe carbune si de reorganizarea companiilor Termoelectrica si CNH. in ce stadiu sunt acum aceste proiecte?

Proiectul crearii celor doi campioni energetici a fost contestat atat de catre sindicate, cat si de catre Fondul Proprietatea, si am avut in acest sens peste 40 de procese. Din acest motiv am considerat ca procesul de eficientizare a sistemului energetic trebuie, insa, continuat sub o alta forma si am initiat proiectul crearii a doua companii energetice integrate pe carbune. Am discutat si negociat proiectul cu sindicatele si cu Fondul Proprietatea, astfel incat aprobarea lui in toamna acestui an de Guvernul Romaniei a fost primita foarte bine de mediul de afaceri si de toate partile implicate. in prezent se deruleaza procesul de infiintare a celor doua noi companii. Este vorba despre Complexul Energetic Oltenia (care va reuni Complexele Energetice Craiova, Turceni, Rovinari si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia SNLO) si Complexul Energetic Hunedoara (care va reuni Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroseni si cele patru mine viabile din Compania Nationala a Huilei Petrosani).

in paralel cu acest proces restructuram activitatea si in alte doua companii. Astfel, CNH Petrosani isi achita o mare parte din datorii prin predarea a trei mine neviabile catre ANAF. Minele vor reveni in administrarea MECMA, urmand a functiona cu ajutor de stat pana in 2018. Celelalte patru mine impreuna cu statia miniera de salvare si cu administratia companiei CNH vor trece la nou-creatul Complex Energetic Hunedoara. De asemenea, ne-am propus sa salvam ce e bun in Termoelectrica si sa inchidem activele care produc pierderi.

Manageri noi la patru companii

- Ce se intampla cu proiectul pe care l-ati anuntat in privinta managementului privat la companiile de stat?

Multe dintre companiile Roma nesti de stat au un potential urias, dar au fost administrate prost, motiv pentru care fie lucreaza in pierdere, fie inregistreaza profituri mici in comparatie cu posibilitatile pietei. Principalul motiv care a dus la aceasta situatie a fost lipsa transparentei si a profesionalismului in selectarea managerilor. Acest lucru trebuie sa inceteze, iar principalul meu proiect cu care am venit in minister a fost profesionalizarea managementului. Am propus delegatiei FMI acest proiect, iar el a fost primit foarte bine de specialistii institutiilor financiare internationale.

Pentru a elimina influentele de orice fel in numirea managementului, am decis sa incre­dintam selectarea managerilor profesionisti unor companii specializate la nivel mondial in recrutarea de personal de conducere a companiilor. Procesul a debutat deja, am lansat caietele de sarcini si in luna ianuarie a anului viitor vom anunta si companiile de executive search care vor selecta viitorii manageri. in prima etapa vom numi manageri noi la Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romarm si Oltchim. in paralel, vor fi elaborate criterii profesionale dupa care vor fi selectati si viitorii membri din Consiliile de Administratie ale companiilor.

- Cum a venit ministerul pe care il conduceti in sprijinul IMM-urilor?

Doua dintre programele in care eu personal cred foarte mult au dus la sprijinirea guvernamentala pentru aproximativ 1.000 de IMM-uri. Ma refer desigur la programul pentru tinerii debutanti in afaceri si Programul Mihail Kogalniceanu. Cel mai recent demarat, Programul Mihail Kogalniceanu ofera fiecarui antreprenor posibilitatea de subventionare a maximum 70% din rata dobanzii si garantii de stat pentru maximum 80% din valoarea creditului. in numai trei luni de la lansarea programului au fost inregistrate 3.361 de aplicatii. Dintre acestea, 2.800 de dosare au fost deja evaluate, iar 2.443 dosare au fost admise de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri. Au fost semnate 120 de contracte cu bancile pana acum, iar numarul acestora va creste accelerat in perioada ce urmeaza. in acest program am atras 10 banci partenere.

- Au fost si alte masuri?

Programul pentru tinerii debutanti in afaceri prevede acordarea de fonduri nerambursabile de pana la 10.000 de euro, garantii in proportie de 80% din valoarea creditului si scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru maximum patru angajati. Antreprenorul are obligatia de a angaja cel putin doua persoane. Numarul de beneficiari in cadrul acestui program se ridica la 807 tineri antreprenori, din totalul de 1.256 aplicanti, iar plafonul maxim alocat a fost atins in prima jumatate a lunii octombrie a acestui an. Bugetul alocat pentru anul 2011 este de 21.000.000 lei, aceasta suma acoperind acordarea de alocatii financiare nerambursabile pentru un numar de aproximativ 550 de planuri de afaceri. Principalele domenii de activitate spre care s-au indreptat cei mai multi dintre tinerii intreprinzatori au fost: intretinerea si repararea autovehiculelor, lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, fabricarea painii si a produselor de patiserie; restaurante, transporturi rutiere de marfuri.

O veste buna pentru antreprenori este ca succesul acestor programe a determinat continuarea lor si in anul 2012. Bugetul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri prevede alocarea a 21 milioane de lei pentru Programul pentru tinerii debutanti in afaceri si 70 milioane de lei pentru Programul Mihail Kogalniceanu.

Privatizari in companiile de stat

- Ce ne puteti spune despre procesele de privatizare demarate de minister?

Am demarat ample procese de privatizare a unor pachete minoritare sau majoritare la societati aflate in portofoliul MECMA. Toate aceste procese sunt in stare destul de avansata. Pentru multe dintre aceste companii s-a semnat contractul cu un consultant pentru intermedierea ofertelor, urmatorul pas fiind listarea la bursa si atragerea investitorilor. Sper sa finalizam aceste procese in 2012, in masura in care vom obtine si preturi corecte pentru actiunile pe care le-am scos la vanzare. Vom privatiza pachetele majoritare de actiuni la Oltchim, Cuprumin, ElectricaServ, Electrica Furnizare, ISCIR-CERT, Elcen Bucuresti. Pentru Complexele Energetice Hunedoara si Oltenia, procesul de privatizare va incepe dupa ce companiille vor fi infiintate. De asemenea, vrem sa finalizam anul viitor tranzactiile pentru 15% din Transgaz, 15% din Romgaz, 10% din Hidroelectrica, 10% din Nuclearelectrica, 15 % din Transelectrica, sa de­maram procedurile de privatizare pentru pachete minoritare la societatile Electrica Distributie si sa reluam in primavara vanzarea pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom SA.

- Reducerea arieratelor si a pierderilor la companiile de stat in ce stadiu se afla?

Am avut numeroase discutii cu partenerii nostri de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. De fiecare data am convenit impreuna asupra solutiilor pe care trebuie sa le aplicam in vederea restructurarii si eficientizarii companiilor din subordine si de fiecare data le-am si respectat. in vara anului 2011, seful delegatiei, Jeffrey Franks, chiar a felicitat public Ministerul Economiei pentru respectarea angajamentelor asumate. in acest sens, va dau un exemplu referitor la reducerea arieratelor si a pierderilor in companiile de stat.

- Ati avut foarte multe intalniri, atat la nivel national, cat si international, in acest an; care au fost cele mai importante?

inca de la inceputul mandatului meu am prioritizat proiectele in care ministerul isi propune atragerea de investitori. Cele mai importante investitii sunt: Reactoarele 3 si 4 Cernavoda, Centrala Hidroelectrica de Acumulare prin Pompaj Tarnita Lapustesti, Proiectul Nabucco, Interconectorul AGRI si realizarea unor noi capacitati de productie energetica la Doicesti. in acest sens, am prezentat aceste proiecte pe parcursul intalnirilor cu mai multi posibili parteneri: companii din China, Austria, Ger­mania, tarile membre ale Consiliului de Coope­rare al Golfului, Coreea de Sud. in privinta Reactoarelor 3 si 4 Cernavoda, in luna octombrie a fost semnat la Beijing acordul de confidentialitate cu China Guangdong Nuclear Power Group. Referitor la proiectul de la Tarnita Lapustesti, a avut loc in luna noiembrie conferinta investitorilor. Urmeaza a fi selectati partenerii cu care va fi realizat proiectul. in privinta proiectului Nabucco, partea romana si-a indeplinit toate angajamentele, iar in iunie 2011 am semnat la Kayseri, in Turcia, alaturi de partenerii externi, Acordul de Sprijin al Proiectului Nabucco. Inter­conectorul AGRI a reunit de doua ori in 2011, la Bucuresti, ministrii de resort din tarile partenere: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria. in prezent se efectueaza studiul de fezabilitate a proiectului. La Doicesti, proiectul de asociere cu compania chineza China Huadian Engineering Co. Ltdeste in negociere, urmand a fi stabilite detalii tehnice. Bineinteles, am avut in vedere si alte proiecte de investitii, e vorba de dezvoltarea de retele de hidrocentrale, retehnologizari la termocentrale etc.

Un alt proiect este posibilitatea importului direct de gaze din federatia rusa. in acest sens am avut doua intalniri cu presedintele Gazprom, Alexey Miller. in urma discutiilor, partea rusa a acceptat sa livreze gaze direct catre Romania pentru companii care produc energie pe baza de gaze naturale, in care este asociat si Gazprom. in privinta proiectului South Stream, Gazprom si Transgaz au cooperat la realizarea unui studiu de fezabilitate pe teritoriul Romaniei, urmand ca partea rusa sa ia o decizie cu privire la traseul viitoarei conducte.

Plati duble la fonduri europene

- Cum sta Ministerul Economiei la capitolul fonduri europene?

Chiar daca, de cand am devenit ministru, procentul platilor catre beneficiari din contributia UE in raport cu alocarea 2007-2013 s-a dublat, de la 6,31% in august 2010 la 15,28 in decembrie 2011, nu sunt foarte multumit de modul in care se misca lucrurile in acest domeniu. Cresterea absorbtiei fondurilor europene este si va fi o prioritate pentru mine. Am convingerea ca banii europeni, atrasi corect si la timp, ne pot ajuta in cresterea economica si am totala incredere ca Romania va reusi prin folosirea acestor fonduri sa-si grabeasca dezvoltarea si modernizarea.

- Care este punctul dumneavoastra de vedere in privinta proiectului Ro sia Montana?

Am fost unul dintre cei care au sustinut constant proiectul de la Rosia Montana. Consider ca este un proiect ambitios, care va avea efecte benefice asupra economiei romanesti, va contribui la dezvoltarea zonei, iar statul roman va avea de castigat. in acest sens, am purtat negocieri cu partenerii externi si am obtinut o crestere a participatiei statului roman in acest proiect. Din punctul de vedere al MECMA, proiectul poate demara oricand, tot ceea ce a depins de noi a fost rezolvat. 

- Suntem in pragul Craciunului, ce veti face de sarbatori?

Sarbatorile le voi petrece acasa, alaturi de cei dragi.

- Cum a fost 2011, sunt lucruri pe care ati fi dorit sa le faceti, dar nu ati reusit?

Sunt multe lucruri pe care ti le propui, dar nu ies intotdeauna. Cred ca unele lucruri le-am facut bine, altele mai putin bine, dar omul este supus greselii si ii las pe romani sa judece ce anume a fost bine si ce nu.
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 22 decembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 24 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter