SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMunca de o sesiune: 387 de voturi. Nici la alea toti

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

De 387 de ori au fost invitati parlamentarii sibieni sa voteze `pentru`, `impotriva` sau sa `se abtina` in sesiunea parlamentara cuprinsa intre 1 februarie – 30 iunie. Niciunul nu a fost prezent la toate voturile. Cel mai slab, la capitolul prezenta, este liberalul Mircea Cazan (foto stanga). `Am iesit din sala in semn de protest`, explica acesta.

In fruntea listei celor 333 de deputati ai Romaniei, lista ordonata descrescator in functie de prezenta la vot pe locul 5 este Ovidiu Gant (foto dreapta), cu o prezenta la vot de 99,74%. In fapt, deputatul ales din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania a lipsit la un singur vot. `Eram plecat intr-o delegatie la Parlamentul European`, spune Ovidiu Gant.

Deputatul ales in circumscriptia din nordul judetului, Gheorghe Roman, are si el o buna pozitionare in celebra lista – locul 87, cu o prezenta la vot calculata la 91,47%. Deputatul PDL a lipsit de la supunerea la vot a 32 de norme legislative. La cateva locuri de el, pe 102, este liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea, cu 40 de absente.

Cornel Stirbet, deputat PDL ales in circumscriptia 1 a municipiului Sibiu a lipsit cu cartela de vot cu tot de la 69 de voturi, iar imediat sub el este situat social-democratul Mircea Silvestru Lup, ales in zona Avrigului, care a lipsit de la votarea a 72 de norme legislastive.

Vicepresedinta a PDL la nivel national, Raluca Turcan coboara deja la sub 80% prezenta la vot, mai precis la 75.19%. A fost prezenta si a votat de 291 de ori, fata de 387, numarul total de voturi cerute in Camera Deputatilor in cinci luni.

La distanta mare de tot, ultimul in clasamentul prezentei deputatilor sibieni si pe locul 307 pe lista completa, este liberalul Mircea Cazan. Prezenta la vot calculata lui este de doar 37,98%. A lipsit la 240 de voturi.

Explicatii

De pe ultimul loc al prezentei, Mircea Cazan sustine ca aceasta statistica nu reflecta realitatea. Ca el a fost, de fapt, prezent la sedinte, dar a parasit sala in momentul votului in semn de protest, ca ultima metoda de lupta politica impotriva actualei puteri. `Acelasi raspuns il dau pe care l-am mai dat si cu alte ocazii in care prezenta mea a fost redusa. Am iesit din sala. Am fost prezent, dar am parasit sala. Am incercat o metoda de lupta politica, prin care sa determinam neadoptarea unor legi prin lipsa de cvorum. Cateodata, cand din sala iesea si PSD, reuseam`, spune Mircea Cazan.

Nu toti colegii de partid ai lui Mircea Cazan au iesit din sala de fiecare data, odata cu parlamentarul sibian. Gavrilescu Gatiela Leocadia, deputat PNL din Prahova, a lipsit la doar 19 voturi, iar Dumitrica George Ionut, din Teleorman, la 31. Din grupul celor 53 de alesi PNL in Camera Deputatilor, sub Mircea Cazan la capitolul prezenta mai sunt doar cinci liberali.

Surprins de calcule

`Asa putin?`, s-a mirat sincer deputatul PSD, Mircea Silvestru Lup, atunci cand a aflat procentajul prezentei sale la vot, de 81,40%. Si el isi explica majoritatea din cele 72 de absente prin parasirea salii de vot. `De cele mai multe ori am iesit cu grupul PSD. Nu am lipsit niciodata de la lucrarile in plen. Parasirea salii este singura arma care ne-a mai ramas, nu mai putem face nimic altceva. Ceea ce ni se impune din partea majoritatii este o bataie de joc`, spune Lup.

Din fruntea listei prezentei la vot, deputatul Ovidiu Gant vede altfel lucrurile. `Intr-adevar, colegii din Opozitie au mai iesit din sala in momentul votului. Dar astfel de lucruri nu se intampla de mai mult de doua-trei ori intr-o sesiune. Eu cred, insa, ca trebuie urmarita prezenta la vot nu numai pe parcursul unei sesiuni parlamentare, ci inca de la inceputul acestei legislaturi. Veti vedea ca unii au votat de 800 de ori, iar altii de doar 200. Astfel de situatii nu pot fi scuzate de iesirile din sala. Cand ai prezenta la vot de sub 50%, atunci sunt semne serioase de intrebare asupra seriozitatii parlamentare`, sustine Gant.

In calitate de vicelider al grupului minoritatilor, Ovidiu Gant mai are o insarcinare in cadrul Camerei Deputatilor. Nu numai ca monitorizeaza votul colegilor de grup, dar are si rolul de `chief whip` – termen imprumutat din Parlamentul European si care desemneaza acea persoana dintr-un grup parlamentar care, inaintea fiecarui vot, indica celorlalti colegi ai sai cum trebuie votat la fiecare initiativa – `pentru`, `impotriva` sau `abtinere`.

Realizari

Daca prezenta poate fi cuantificata clar, cu realizarile lucrurile sunt mai `in ceata`. `Este foarte greu ca un mic parlamentar ca mine, din Opozitie, sa faca ceva. Ce am facut? Am votat si am strigat in gura mare «nu» impotriva taierii pensiilor si a salariilor. Am aparat fizic democratia, in acea noapte in care miza a fost reprezentata de numirea unui nou membru la Curtea Constitutionala`, povesteste Cazan. In ceea ce-l priveste pe Mircea Silvestru Lup, acesta are un obiectiv cert pentru care spune ca a luptat. `Destelenirea problemei podului CFR de la Carta cred ca mi se datoreaza, intr-o masura, si mie`.

Senat: voturi mai putine, prezenta medie

La Senat, cea mai mare prezenta la vot din randul alesilor sibieni este cea a lui Viorel Arcas, membru PSD ales in circumpscriptia senatoriala din jurul Mediasului. Din327 de voturi, Arcas a fost prezent la 237 – 72,48% prezenta la vot. Ion Ariton, presedintele PL Sibiu, a lipsit de 126 de ori de la vot, iar imediat sub el este Minerva Boitan, care a lipsit de la 127 de voturi.

Niciunul din parlamentarii sibieni nu s-a remarcat la nivel national in ceea ce priveste initiativele legislative. Nici din punctul de vedere al numarului mare de initiative, nici din cel al numarului redus.

O singura zi de vot

Atat in Camera Deputatilor, cat si in Senatul Romaniei, este implementat un sistem prin care voturile finale sunt comasate intr-o singura zi in care are loc sedinta in plen, mai mult aceste voturi sunt realizate si intr-un interval orar bine stabilit – in fiecare miercuri, de la 12.30.

Lista prezentei la vot a fost intocmita de Institutul de Politici Publice, ONG care lucreaza la astfel de rapoarte de opt ani. `Absentele de la voturile din plen au constituit in egala masura si un indicator al responsabilitatii individuale a parlamentarilor, prin raportare la pozitiile publice asumate cu prilejul aparitiei in presa scrisa si la televiziuni cu privire la problemele aflate in dezbaterea legislativa. (...) Ne exprimam astfel convingerea ca, in afara calitatii de membru al Guvernului, activitatile parlamentare care nu reprezinta esenta reprezentarii si legiferarii, nu ar trebui sa impiedice un parlamentar sa-si exercite mai putin de 50 - 60% din munca in plen si Comisii permanente`, comenteaza reprezentantii IPP.

de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 12 iulie 2010


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 10 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter