SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMuzeele sunt deschise sambata noaptea

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Ziua Internationala a Muzeelor si Noaptea Europeana a Muzeelor se sarbatoresc in data de 18 mai, cand muzeele isi vor deschide larg portile pentru vizitatori, inclusiv in timpul noptii.

Anul acesta, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu este cuprins in proiectul "Noaptea Muzeelor in 4 acte: Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu", coordonat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania. in cele patru orase vor fi disponibile harti tiparite cu muzeele participante care, de asemenea, vor fi incarcate si pe site in format electronic.

Proiectul cultural este finantat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National, iar muzeele partenere sunt Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, Complexul National Muzeal ASTRA dinSibiu.

in noaptea de 18 mai 2013, muzeele din judetul Sibiu isi asteapta vizitatorii la expozitii diversificate si alte evenimente speciale. Pentru a-si stabili mai usor propriul traseu, vizitatorii sunt invitati, in premiera, sa foloseasca Harta cu programul Noptii Muzeelor in Sibiu.

Muzeele satesti, colectiile particulare, colectiile bisericesti care s-au inscris in circuitul de vizitare in data de 18 mai 2013, si care isi asteapta vizitatorii, intre orele 18-01, sunt: Muzeul Interetnic al Vaii Hartibaciului din Altana, Muzeul De Istorie Valea Hartibaciului din Agnita, Muzeul Cetate din Axente Sever, Palatul Brukenthal Avrig, Muzeul Orasenesc din Avrig, Abatia Cisterciana de la Carta, Muzeul Etnografic "Badea Cartan "din Cartisoara, Colectia Muzeala a Armenilor din Transilvania, Dumbraveni, Casa memoriala "Hermann Oberth " (sectie teritoriala a Muzeului National al Aviatiei Romane) din Medias, Colectia muzeala Casa Gazelor Naturale (prin Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz S.A.) Medias, Colectia de obiecte bisericesti de pe langa Biserica "Sfantul Nicolae " din satul Movile, Centrul cultural memorial "Dr. Gheorghe Telea Bologa " din Nou Roman (aflat in patrimoniul Complexului National Muzeal ASTRA), Colectia muzeala etnografica "Anuta si Aurel Achim " din Ocna Sibiului, Muzeul Energetic Sadu I (aflat in patrimoniul Sucursalei Hidrocentrale) Sadu, Colectia particulara "profesor Irimie Lucia " din Saliste, Muzeul Culturii Salistene din Saliste, Muzeul Parohial din Saliste, Muzeul Silviculturii - Ocolul Silvic Valea Cibinului Saliste, Muzeul de Icoane pe sticla "preot Zosim Oancea ", din Sibiel, Colectia particulara "Ogrean Ana " (cu atelier de creatie) din Vestem.

"Noaptea Europeana a Muzeelor este un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a IX-a editie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor (ICOM). Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, care are loc intotdeauna pe 18 mai", se arata intr-un comunicat al organizatorilor.

Programul Noaptea Europeana a Muzeelor 2013

- Complexul National Muzeal ASTRA - 

MUZEUL CIVILIZAŢIEI TRANSILVANE ASTRA,

Caravana Noaptea Muzeelor - 2013, orar: 1700 - 2400Caravana Noaptea Muzeelor - 2013. Caravana va fi organizata cu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale a Muzeelor si a Noptii Europene a Muzeelor, pornind din Muzeul Civilizatie Populare Traditionale ASTRA si valorificand colectiile muzeale orasenesti, parohiale si satesti pe traseul Sibiu - Avrig - Cartisoara - Nou Roman - Carta - Sibiu. La intoarcere vor fi vizitate expozitiile Muzeului de Etnografie Universala "Franz Binder " si ale Muzeului de Etnografie Saseasca "Emil Sigerus "

ora 1700 - Sibiu - Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA

ora 1800- Avrig - Palatul Brukenthal, Muzeul orasenesc Avrig

ora 2100- Cartisoara - Muzeul Etnografic "Badea Cartan "

ora 2200- Nou Roman - Centrul Cultural Memorial "Dr. Gheorghe Telea Bologa "

ora 2230 - Carta - Abatia Cisterciana de la Carta

ora 2400- Sibiu - Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder "si Muzeul de Etnografie Saseasca "Emil Sigerus "MUZEUL DE ETNOGRAFIE UNIVERSAL─é "FRANZ BINDER "

(Casa Hermes, Piata Mica nr. 11), orar: 2000 - 0100

Expozitia de baza "Din cultura si arta popoarelor lumii", cu piese etnografice de pe alte continente datand din secolul al XIX-lea, mumia egipteana cu sarcofag pictat veche de 2000 de ani (Perioada Ptolemaica tarzie), prezentari vizuale si narative despre colectiile muzeului.

Expozitiile temporare "Matsuri " si "Kagura ". Sarbatori si dansuri sacre in Japonia. Fotografii de prof. univ. dr. Angela Hondru, cu raspunsuri la intrebari din partea autoarei, si Catre Ţara Soarelui Rasare, expozitie colectiva de origami si arte plastice.

2030. Concert sustinut de grupul EINUIEA, cu influente din muzica si cultura nipona

MUZEUL DE ETNOGRAFIE S─éSEASC─é "EMIL SIGERUS "

(Casa Artelor, Piata Mica, nr. 21), orar : 2000 - 0100Expozitia Stradaniile colectionarului. Pasiuni... amintiri... idealuri... carti... obiecte... este dedicata etnografului si colectionarului transilvanean Horst Klusch, cel ce a colectionat de mai bine de jumatate de secol obiecte in mod stiintific, care dupa ce si-au gasit folosinta in gospodarie, au fost salvate si au fost integrate in mod ierarhic in alte structuri valorice. Colectia nu inseamna numai obiecte de ceramica, ci si valoroase pipe din spuma de mare, candelabre si alte piese din alama, mobilier pictat, diferite obiecte confectionate din cupru, cositor sau fier, fiare de calcat, obiecte din sticla, icoane pictate pe sticla.

Vizita ghidata la ora 2030.

Tot la Casa Artelor, in acest an, de Noaptea Europeana a Muzeelor, un fisierPPT care contine imagini si scurte prezentari ale colectiilor si muzeelor rurale din Romania va rula in mai multe muzee de importanta nationala si regionala.

Materialul este realizat de Aurelia Dutu - Institutul National al Patrimoniului (fost CIMEC) siface parte din strategia propusa de Ministerul Culturii pentru promovarea colectiilor ruralecu prilejul manifestarilor din Noaptea Europeana a Muzeelor.Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA

(Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Padurea Dumbrava, nr. 16-20)Orele: 1100 - 0100

La cea de-a 50-a aniversare, cea mai mare expozitie etnografica in aer liber din Europa se destainuie, cautati-o!

Va asteptam sa ii descoperiti comorile din Casa din ┼×imon (ora 1200), sa descifrati tainele lui Greuceanu la teatrul de umbre si stradaniile Greierului aproape faimos printr-o poveste a Teatrului GONG la Etno-Tehno-Parc (orele 2030-2230), sa va intalniti in Targul de ┼óara la maratonul gastronomic transilvanean (orele 1300- 0100) cu Fanfara Gypsy Airlines (orele 2100 - 2200) si sa redescoperiti folclorul Marginimii Sibiului, Vaii Tarnavelor si Olteniei, la scena de pe lac (orele 1930- 2030).Ora 1100 - Vernisaj Casa ┼×imonTargul de Ţara (Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului)

Orele: 1300 - 0100 - Maraton gastronomic transilvanean

in cadrul spatiului dedicat gastronomiei traditionale, Complexul National Muzeal ASTRA va propune un parcurs al Transilvaniei prin intermediul gustului. Editia speciala a Targului de Ţara devine un adevarat maraton al mancarurilor traditionale, parcurgand jaloanele diverselor etnii care compun peisajul specific transilvanean. Va invitam sa va delectati pe tot parcursul zilei de 18 mai 2013, pana tarziu in noapte, cu bucate alese, preparate sub ochii pofticiosi ai vizitatorului, si sa va intoarceti la casele dumneavoastra un pic mai "cultivati " din punct de vedere culinar.Orele: 2100 - 2200

Concert Fanfara Gypsy Airlines din satul Zece Prajini

(Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Targului de Ţara)

in satul Zece Prajini din Iasi se intampla un fenomen extraordinar la nivel european: toata populatia masculina canta la cel putin un instrument muzical, fie el bariton, trompeta, saxofon sau clarinet. Muzicantii sunt grupati in fanfare sau tarafuri, toti castigandu-si experienta la petreceri private sau la concerte in tara si strainatate. Este randul celor tineri sa raspandeasca priceperea lor in arta muzicii. Cantecele Fanfarei Gypsy Airlines au influente din muzica traditionala din Balcani, este ritmata, potrivita pentru publicul tanar la ani si la suflet prezent la Maratonul gastronomic.Scena de pe lac:

Orele: 1930 - 2030

Spectacolul de muzica populara va fi sustinut de sase tineri interpreti de muzica populara, elevi si absolventi ai ┼×colii Populare de Arta si Meserii "Ilie Micu " Sibiu, clasa Mariana Anghel - Ionela Sterp, Iulia Banciu, Ion Chis, Mariana Jianu, Ancuta Costea si Ilie Dura, imbracati in costume populare autentice.

Tinerii rapsozi, laureati la renumite concursuri nationale, vor interpreta melodii din zonele etnografice: Marginimea Sibiului, Valea Tarnavelor si Oltenia.Orele: 2130 - 2230

Proiectie film Satul de demult in Muzeul Astra (film de Dumitru Budrala)

Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului se numara pe drept cuvant printre cele mai frumoase muzee in aer liber din Europa, si, in acelasi timp, printre cele mai valoroase. Cu o istorie de peste un secol si cu un patrimoniu coplesitor prin bogatie si diversitate, care cuprinde, printre multe alte miracole ale lumii preindustriale, o colectie de mori unica in lume, muzeul daruieste oaspetilor sai o calatorie inegalabila in lumea satului traditional. Mai mult decat prezenta fizica a caselor, bisericilor, troitelor si feluritelor instalatii, muzeul aduce intr-un decor de poveste viata satului de altadata. La targurile si festivalurile de peste an, oameni ai satului vin din toata tara. Traiesc, ca si noi, in secolul al XXI-lea, dar poarta cu ei obiceiuri de demult, cand omul era mai aproape de pamant si de cer deopotriva. Muzeul Din Dumbrava Sibiului este prea vast pentru a fi redat in cuvinte. O particica din sufletul lui poate fi surprinsa intr-un film ca acesta, care se doreste o invitatie pentru cei care si-au deschis inima - sau o vor deschide de acum inainte - spre a-l cunoaste. Asa cum se spune in ghidurile turistice, merita un detur.Etno Tehno Parc aflat in Muzeul In Aer Liber din Dumbrava Sibiului

Orele: 2030 - 2230Orele: 2030- 2130

Teatrul GONG pentru Copii si Tineret din Sibiu prezinta, la Etno Tehno Parc, spectacolul Greierele aproape faimos, spectacol muzical inspirat din fabulele scriitorului francez Jean de la Fontaine. Copiii vor fi incantati de marionete, personaje, precum si de atmosfera vesela a spectacolului.

Din dorinta sa de a deveni celebru, Greierele trece prin mai multe intamplari alaturi de prietenii sai. El staruie in dorinta de a face performanta in muzica si reuseste in final sa-si implineasca visul, prin munca si perseverenta.Orele: 2130 - 2230

Proiectul educational Obiect si Poveste. Teatru de Umbre la Muzeul ASTRA se adreseaza elevilor intre 12-18 ani, datorita interesului crescut al acestui segment de varsta pentru implicarea voluntara in munca de creatie, jocului de rol si asumarea responsabilitatilor in grupul de lucru, dar si studentilor Departamentului de Arta Teatrala Sibiu care se vor implica in acest proiect, alaturi de cadrele didactice care ii coordoneaza. Patrimoniul material si imaterial va fi pus in valoare prin crearea, de catre cei 15 elevi implicati in proiect, a piesei de teatru Greuceanu la Etno Tehno Parc.
muzeul astra brukenthal piata mica sadu medias romania avrig ocna sibiului vestem dumbraveni cluj-napoca muzeul de istorie agnita saliste axente sever padurea dumbrava sibiel altana movile armeni casa artelor marginimea sibiului concert tipar muzeul de etnografie saseasca concerte baia mare bucuresti cluj badea cartan hermann oberth populara harta concurs franta teatru casa hermes transilvania complexul national muzeal astra sibiul valea biserica cibin noaptea europa valea hartibaciului centrul teatrul gong etno tehno parc dumbrava sibiului iasi muzeal astra romgaz unesco muzeul civilizatiei populare traditionale astra palatul brukenthal japonia muzeul in aer liber din dumbrava sibiului dumbrava sibiu teatrului gong oltenia puma mumia egipteana carta ziua internationala a muzeelor expozitii muzica rent despre ion muzeu peisaj lulu complexul national muzeal dumbrava judetul sibiu muzeul civilizatiei populare traditionale cartisoara instalatii icoane pe sticla ans muzeul din dumbrava sibiului dansuri programul itm ministerul bac consiliul ocna ocna sibiu saseasca muzeul in aer liber gaze naturale arme muzica populara noaptea muzeelor ducati scena de pe lac icoane pal fotografii muzeul de etnografie universala gheorghe emil mira alte evenimente uta folclor tes cursa dumitru budrala ministerul culturii mariana anghel mancaruri osim arte plastice mag etno-tehno-parc mobilier pictat circuit cani fotograf traditionala concert fanfara industrial decor interpreti de muzica populara abs brukenthal avrig cupru tamplar calatorie complexului national muzeal astra progra art
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 16 mai 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter