SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMuzeul ASTRA in biblioteca digitala Europeana

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Complexul Național Muzeal "ASTRA " iși continua proiectul legat de digitizarea completa a patrimoniului pe care il deține, prin asigurarea prezenței pe situl www.Europeana.eu. inceput in iulie 2007 de catre Comisia Europeana, proiectul Europeana – biblioteca digitala, muzeu și arhiva – iși propune crearea unei uriașe baze de date culturale care sa ofere utilizatorilor din lumea intreaga acces la patrimoniul cultural al țarilor europene. in arhiva sitului sunt incluse materiale filmate, fotografii, harți, manuscrise, ziare, inregistrari audio etc. Conform intenției afirmate inițial de coordonatorii proiectului, baza de date ar urma sa cuprinda, pana in anul 2010, peste 6 milioane de fișiere. Romania este reprezentata, in derularea proiectului Europeana, de catre CIMEC – Institutul de Memorie Culturala.
Cinem Muzeul Virtual

Procesul de digitizare a obiectelor din patrimoniul C.N.M. "ASTRA " a inceput in anul 2007, la inițiativa domnului prof. dr. Corneliu Bucur, printr-un proiect finanțat de AFCN și realizat in colaborare cu domnul Paul Nemeș, de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Au fost puse astfel bazele unei colecții de fișe electronice de obiect, care plecau de la fișele analitice de evidența (FAE) folosite de muzeografi pentru inregistrarea obiectelor de patrimoniu.

Muzeul Astra - europeana.eu
 
Proiectul a dus la modernizarea tehnologiei folosite in vederea inregistrarii fișelor de obiect, precum și la realizarea unei noi forme de prezentare a informației, prin intermediul unui site web al instituției (https://www.muzeulinaerliber.ro/main/index.php). O realizare de excepție este o aplicație ce permite vizitarea virtuala a muzeului in aer liber.
Muzeul Astra - europena.eu
Dorința de a da amploare unui astfel de proiect s-a materializat și printr-o alta abordare, in cadrul celor 12 Proiecte ProEuropa propuse de catre domnul Corneliu Bucur, unul dintre acestea (Patrimoniul Muzeului "ASTRA " - "La un click de mouse ") avand tocmai acest obiect. in descrierea proiectului, domnul Bucur vorbește despre importanța de a gasi toate comorile patrimoniului european intr-un singur loc, eliminand dificultatea unei cautari extinse la numeroase situri din diverse țari ale continentului. Proiectul are urmatoarele obiective fundamentale:
1.Actualizarea proiectului tematic de prezentare a monumentelor. Totodata, s-a introdus o aplicație care sa permita introducerea de imagini reprezentand obiecte specifice zonei din care provine fiecare monument.
2.Transpunerea expozițiilor muzeale temporare in expoziții permanente pe internet.
3.Prezentarea instalațiilor tehnice, asociata cu monumentele existente in muzeu.
4.Prezentarea modului de lucru și de realizare a obiectelor de arta populara, asociata cu simbolistica specifica fiecarei zone etnografice.
5.Prezentarea colecției de fotografie etnografica și a fondului de carte existent in cadrul muzeului.
6.Prezentare de vederi, download de wallpaper cu imagini din muzeu sau exponate.


Muzeul Astra - european.eu
Pana in prezent au fost realizate fișe electronice complete pentru 10 548 de obiecte din patrimoniul Complexului Național Muzeal "ASTRA ": broderii – 1188, ceramica – 2009, lemn – 2522, obiecte de cult – 1562 și port popular – 3267. O parte dintre aceste fișe pot fi vizualizate pe situl Cimec, organizate sub forma de repertoriu digital, dar și ca Muzeu etnografic virtual (vizitabil la adresa https://www.cimec.ro/Etnografie/aer/aeretn.htm), precum și pe situl www.europeana.eu.


Muzeul Astra - europeana.eu
 
Biroul de presa al C.N.M. "ASTRA "
 

 
 
Sursa:
Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 16 ianuarie 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter