SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGNe-au cotropit personalitatile!

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Dupa doi ani in care nu a dat un semn, Traian Basescu a venit de cinci ori la Sibiu, in acest an. Presedintele Comisiei Europene, 42 de ambasadori dintr-un foc, comisari europeni, super-oameni de afaceri, megastaruri ale lumii, capete luminate ale culturii mondiale sau presedinti de alte state sunt numele mari care au venit, in acest an la Sibiu. Iar vizitele de rang zero nu se vor opri aici, ci vor continua si in lunile urmatoare. ZIARUL de Sibiu va invita la o analiza a listei de personalitati care au venit sa dea mana cu Sibiul.

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a inceput anul european in Sibiu si a revenit pana in prezent de inca patru ori. Interesul starnit de capitala culturala a vizat, cum era de astepta, domeniul cultural, dar si cel economic. Oameni de afaceri din toate colturile lumii s-au aratat atrasi de posibilitatea de a-si spori investitiile in Sibiu. in plus, Programul Operational Regional semnat la Sibiu in prezenta comisarului european Danuta Hubner ar putea aduce in perioada 2007 – 2013 fonduri europene in valoare de 3,72 de miliarde de euro.
in prima zi a lui 2007, Sibiul a fost gazda presedintelui Romaniei, Traian Basescu, alaturi de care s-au aflat premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Culturii si Cultelor - Adrian Iorgulescu, si fostii ministri Monica Macovei, Sebastian Vladescu si Sulfina Barbu. Traian Basescu s-a intors cu alte patru ocazii in Sibiu: de Pasti, de Rusalii, la Adunarea Ecumenica si zilele trecute, in 17 si 18 septembrie, cu ocazia unei conferinte ce viza evolutia demografica a Romaniei.
Dupa un inceput mai molcom al anului, incalzirea vremii a adus la Sibiu o delegatie a Marelui Ducat de Luxemburg, condusa de Jurgen Linden, primarul orasului Aachen, in zilele de 12 si 13 mai. Delegatia a fost formata din Jacques Santer, fost prim-ministru al Marelui Ducat de Luxemburg, Luc Frieden, ministrul Justitiei, Octavie Modert, secretar de stat in Ministerul Culturii din Luxemburg, Otto Schilly, fost ministru de interne german, Conrad Bruch, ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg in Romania si Grecia, Guy Dockendorf, prim consilier guvernamental in Ministerul Culturii din Luxemburg.

" Vizibilitatea Sibiului a crescut "

Presedintele Republicii Federale Germania, Horst Köhler, s-a aflat in 3 iulie la Sibiu, alaturi de o delegatie formata din ambasadorul Germaniei in Romania, Roland Lohkamp, ambasadorul Wolf Kischlat, ambasadorul Rainald Steck, secretarul de stat Gert Haller si membri ai Guvernului german. „Vizita presedintelui Köhler ne bucura foarte mult, mai ales ca aceasta coincide in mod fericit cu statutul Sibiului de Capitala Culturala Europeana pentru anul 2007. Vizita ne confirma faptul ca vizibilitatea Sibiului a crescut, fapt care nu poate decat sa fie in avantajul Sibiului ca oras european ", a declarat, la acea vreme, primarul Klaus Johannis.
Una din cele mai importante evenimente pentru Romania, nu numai pentru Sibiu, a fost lansarea Programul Operational Regional, ale carui acte au fost semnate la Sibiu in 13 iulie, moment la care au luat parte comisarul european Danuta Hubner, impreuna cu ambasadorul Donanto Chiarini, sef al reprezentantei Comisiei Europene si alti membri ai Comisiei Europene. Au fost prezenti ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Lazlo Borbely, si ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, presedintele Camerei de Comert din Romania - Dragos Şeuleanu, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania - Adriean Videanu si presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, Ionel Chirita. Prin lansarea Programului Operational Regional, Romania va putea primi in perioada 2007 – 2013 fonduri europene in valoare de 3,72 de miliarde de euro.
Tot in aceasta vara, pe 16 august, municipalitatea sibiana a primit vizita delegatiei japoneze EU - Japan Fest Committee, din care au facut parte Fumiaki Watari, presedinte al Comitetului Operativ al EU - Japan Fest, vicepresedinte al Nippon Keidanren, precum si presedintele organizatiei Nippon Oil Corporation, Takao Kusakari.

Ce castigam? Concret

Notorietatea adusa Sibiului de vizitele personalitatilor si de numarul mare de turisti veniti sa caute Capitala Culturala Europeana a produs efecte si in sectorul investitiilor. Oameni de afaceri din afara Sibiului au auzit mai des de oras si s-au decis sa investeasca aici, iar oamenii de afaceri locali au putut sa discute mai usor cu parteneri externi de afaceri. Firma Interstil Galati este cel mai recent exemplu al unei companii care decide sa investeasca in Sibiu ca urmare a faptului ca orasul este Capitala Europeana. Directorul general al firmei galatene, Octav Manaila, marturiseste ca a ales sa investeasca intr-un ansamblu rezidential, alaturi de alti parteneri de afaceri, pentru ca a vazut schimbari in oras, in anul cultural. "Mi-a placut ca s-a schimbat atitudinea civica a cetatenilor, de cand orasul a devenit capitala culturala europeana. Oamenii sunt altfel, mai deschisi decat in alte zone, orasul este mai curat", spune Manaila. Directorul general face si o comparatie cu Graz, oras care a fost capitala culturala europeana si unde directorul a locuit o perioada. "Am vazut atunci cum investitiile s-au inmultit in oras. Am vazut in Sibiu acelasi lucru. Sunt convins ca orasul se va dezvolta mai mult ", mai spune Manaila.
Pe de alta parte, oameni de afaceri locali, in speciali hotelierii, au castigat direct din vizitele unor personalitati. Adunarea ecumenica a umplut toate hotelurile mari din Sibiu, in timp ce vedetele care s-au perindat prin Capitala Culturala, au fost cazate in camerele cele mai scumpe din Palace Resort&Spa, fostul Palace Dumbrava, in Hotel Continental si, mai recent, in Hotel Ramada.
Notorietatea capatata de Sibiu pe plan national si extern a permis unor firme sibiene sa isi imbunatateasca relatiile de afaceri existente. Mihai Balaban, directorul general al firmei Unimat, spune ca in anul cultural 2007, relatiile cu furnizorii si partenerii de afaceri au fost mult mai calde. "Toti furnizorii nostri au venit in Sibiu sa vada Capitala culturala europeana. Toti au fost impresionati, iar comunicarea dintre noi s-a imbunatatit mult. Nu vad niciun punct rau pana acum, la capitala culturala europeana. Doar ca s-a nimerit sa nu avem in acest an foarte important, centura", spune Balaban.

Presedintele Comisiei Europene. Şi el

Anii trecuti, diplomatiile oficiale ale Romaniei ar fi facut orice sa poata aduce presedintele Comisiei Europene in tara. Anul acesta, chiar la Sibiu, inainte de a merge la Bucuresti, a venit Jose Manuel Barroso, presedintele in exercitiu al CE. Barroso a luat la pas centrul istoric al orasului, intr-o zi asaltata de aproape 2.500 de preoti veniti la cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana. Pentru care, tot la Sibiu, s-au aflat Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I sau comisarul european Jan Figel. Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, si Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, au fost si ei prezenti la evenimente.
A doua intalnire a Comitetului pentru obiecte cosmice naturale cu potential periculos de impact cu Terra s-a desfasurat tot la Sibiu, acum cateva zile, intre 12 si 15 septembrie. Dumitru Prunariu, singurul roman care a zburat in spatiu, a fost insotit de doi astronauti americani, Thomas Jones (astronom, patru zboruri cosmice cu naveta spatiala) si Russell Schweickart (un zbor cosmic cu Apollo 9, fost consilier pe probleme de energie al guvernatorului Californiei), austriecii Walther Lichem si Peter Jankowitsch, care au avut functii de raspundere in Secretariatul General ONU si in conducerea Comitetului ONU pentru utilizarea in scopuri pasnice a spatiului extra-atmosferic, precum si de Sergio Camacho-Lara, expert ONU, fost director al Oficiului pentru Activitati Cosmice al ONU.

Promisiuni de imbogatire

Primul oaspete strain al prefectului Ion Ariton, in acest an, a fost Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti, aflat intr-o vizita neoficiala in 14 februarie. in afara de programele culturale prezente in Sibiu 2007, Taubman a subliniat ca intentioneaza sa incurajeze implicarea unor oameni de afaceri americani in economia sibiana, pentru o mai buna dezvoltare a " relatiilor economice intre SUA si Transilvania ".
in 26 februarie a sosit la Prefectura, tot intr-o vizita neoficiala, consulul general al Italiei la Timisoara, Manlio Giuffrida. Giuffrida si-a manifestat dorinta de a inaugura in acest an un centru cultural italian la Sibiu. in 13 aprilie a venit randul Mexicului sa arunce o privire asupra potentialului economic si cultural al Sibiului. Nici oamenii de afaceri din Germania nu puteau pierde ocazia de a testa oportunitatile Sibiului. Prefectul Ion Ariton a primit in 9 mai o delegatie de oameni de afaceri germani, aflati in vizita de documentare in judetul nostru. Delegatia a fost condusa de Wolfgang Polnikow, manager al firmei MÄRTENS, si a reprezentat Holdingul CAPITRUST, format din 40 de firme specializate in diferite domenii de activitate, in industrie, comert, servicii, constructii si publicitate.
32 de oameni de afaceri germani din zona Niederbayern – Oberpfalz au inaugurat la primarie seria de intalniri din capitala culturala, intre 15 – 19 aprilie. Camera Mestesugarilor din Niederbayern – Oberpfalz reprezinta peste 33.700 de intreprinderi mestesugaresti, cu aproximativ 170.000 de angajati si cu o cifra de afaceri de peste 18,9 milioane de euro pe an.
in perioada 19-21 aprilie, Sibiul a primit vizita a 65 de consuli onorifici ai Romaniei din 43 de state ale lumii. Turismul si cultura au fost principalele teme ale dezbaterilor. Au fost prezenti, de asemenea, Adrian Cioroianu, ministrul Afacerilor Externe, inalti demnitari din Guvern si reprezentanti ai unor institutii din domeniul turismului si culturii.
in misiune economica la Sibiu a sosit in 7 iunie un grup de afaceristi italieni, din regiunea Lazio.

42 de ambasadori, dintr-un foc

Cu mare tam-tam, la Sibiu a fost anuntata, anul trecut, reuniunea a vreo 10 presedinti de state din Europa. Pana la urma, intre 15 si 17 iunie, o delegatie formata din sefi ai misiunilor diplomatice acreditati in Romania au vizitat Sibiul – de dormit au dormit la Bucuresti, deoarece la vremea respectiva nu aveam destule locuri de cazare in Capitala culturala europeana. Ministerul Afacerilor Externe a inclus in programul celor 42 de ambasadori intalniri la sediul Institutiei Prefectului, program de promenada in centrul istoric al Sibiului, vizite la Universitatea " Lucian Blaga ", la firma Scandia Food, dupa care au admirat cateva obiective turistice din judet.
Excelenta Sa Elard Alberto Escala, ambasadorul Republicii Peru in Romania, a vizitat Institutia Prefectului Sibiu in 18 mai. Ambasadorul peruan si-a manifestat intentiile de a pune bazele unor viitoare relatii economice si de a le dezvolta pe cele culturale deja initiate.
in 25 mai a fost randul ospetilor francezi, Joseph Menard si Catherine Dupont, presedintele, respectiv directorul pentru relatii internationale ai Camerei de Agricultura din departamentul Ille et Vilaine. Prim-ministrul landului german Brandenburg, Matthias Platzeck, a sosit in 23 mai, insotit de consulul general al Germaniei la Sibiu, Thomas Gerlach, dar si de politicieni si oameni de afaceri interesati de situatia generala din Romania si, in particular, de cea din Regiunea 7.
Actualitatea economica, turistica si culturala au fost principalele interese ale ambasadorului Canadei in Romania, Marta Moszczenska, prezenta in 14 iunie atat la Prefectura, cat si la Primarie. " Ne bucura foarte mult faptul ca Sibiul - Capitala Culturala Europeana atrage numerosi turisti si oameni de afaceri. Vrem sa cunoastem cat mai multe lucruri despre aceasta parte a Romaniei, in perspectiva dezvoltarii relatiilor noastre bilaterale si a includerii Sibiului in circuitul marilor orase ale Romaniei, pe care il vom organiza cu ocazia Zilelor Canadei ", a declarat ambasadorul Canadei.
Pentru subventii europene
Condusa de seful concernului MID Holding GmbH, Walter Moser, o delegatie de oameni de afaceri din Klagenfurt, Austria, a vizitat Sibiul in 9 august. Oapsetii si-au prezentat intentiile de a investi in judetul Sibiu, cu sprijinul autoritatilor locale, inclusiv in domeniul atragerii unor subventii europene

Staruri. Megastaruri

Printre cele mai asteptate momente ale capitalei culturale s-a numarat si prezenta lui Julio Iglesias la Sibiu, in 16 iulie. La inceputul lunii august, in 2 august, sibienii au putut asculta in Piata Mare concertul sustinut de Goran Bregovic, " Povesti si cantece de la nunti si inmormantari", concert acompaniat de " Wedding and Funeral Orechestra ". Festivalul Artmania si premiile MTV au atras, de asemenea, atentia asupra evenimentelor capitalei culturale, iar prezenta zecilor de mii de turisti a demonstrat ca Sibiul s-a ridicat la inaltimea asteptarilor. Scala di Milano, venita la Sibiu in februarie, nu mai are nevoie de niciun fel de prezentari.
de Magda CACE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 20 septembrie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter