SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGNicola Cuomo, profesorul-model pentru colegii si studentii sai

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Nicola Cuomo este la catedra de peste 40 de ani. Este un exemplu pentru toti. Studentii ii atrage prin calmul si rabdarea care ii sunt trasaturile dominante, dar si prin cursurile interactive pe care le sustine. Nu vede chipurile discipolilor sai, nu le stie caligrafia sau vestimentatia, dar pe fiecare dintre ei ii cunoaste in interior. Iar studentii sai, atenti la ore, au un respect deosebit pentru omul care, dincolo de obstacolul pe care a reusit sa-l depaseasca, emana putere, energie, optimism si, odata cu ele, si cunostinte care sa ii ajute in formarea viitorului profesional.

La ┼×coala Internationala de Vara a ULBS

S-a nascut in 1946, iar din 1988 colaboreaza cu 19 universitati din Europa, cu care realizeaza mobilitati ale studentilor, schimburi de experienta si crearea unor prietenii, poate, de-o viata. Printre aceste institutii se numara universitatile din Köln, Berlin, Frankfurt, Heidelberg, Santiago de Compostela, Malaga, Murcia, Bilbao, Leon, Vic, Almeria, Girona, Porto, Liege, Linz, Palma, Gran Canaria, Nijmengen, Gießen, Hanovra.

Acestora li se adauga si Sibiul, intrucat din anul 2001 colaboreaza cu domnul conferentiar universitar doctor Daniel Mara, din Departamentul de Drept Privat si ┼×tiinte ale Educatiei, al Facultatii de Drept. Recent, a luat parte la proiectul dezvoltat de ULBS, ┼×coala de Vara Internationala, unde a sustinut cateva seminarii. Unul dintre ele este si cel privind economia verde. Aici, a vorbit despre importanta copilului, care este viitorul societatii si care are nevoie de un aer curat, terenuri si ape nepoluate, iar, pentru a se dezvolta, necesita cunoasterea unor oameni competenti, cu un profesionalism aparte si cu un nivel etic ridicat. in acest sens, profesorii, membrii familiei, cunostintele si prietenii - spune profesorul Nicola Cuomo - sunt cei care au menirea de a crea o baza a dezvoltarii fiecarei persoane. Workshopul "Green Economy" a pus in discutie sentimentele, pasiunile, emotiile, dorintele, visele, utopiile, creativitatea si fantezia. Participantii s-au impartit in patru grupe si au surprins cele patru etape ale evolutiei copilului: de la zero la trei ani, de la trei la sase ani, de la sase la zece ani si mai mult de zece ani, exploatand metoda emotiei de a cunoaste si a dorintei de a exista. "Primii zece ani ai vietii la scoala ne-au incarcat de energia emotiei de a cunoaste si a dorintei de a trai? Sau zilele la scoala ne-au facut sa traim plictiseala repetitiilor gri si plictisitoare, in contrast cu verdele care reprezinta acea mult dorita economie a viitorului? Sa incepem impreuna sa construim primii zece ani de invatare ai unui copil pentru a-i furniza aceasta emotie de a cunoaste si dorinta de a trai", au fost premisele de la care a inceput seminarul din 19 iulie.

"Eu voi fi deschis si voi face tot ce imi va sta in putinta sa continuam colaborarea"

Dialogul dintre Universitatea din Bologna si Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu este marcat prin studentii care vin si pleaca dincolo de granitele tarii noastre. "Avem o infrastructura, avem departamente, avem colegi care sa se ocupe de tinerii care vor sa realizeze stagii de practica, nu numai studiu. De asemenea, realizam un schimb de experienta inedit", a spus Dana Preda, directorul Departamentului de Relatii Internationale al ULBS, adaugand si faptul ca "suntem foarte onorati ca dumneavoastra ati venit la ┼×coala de Vara Internationala, ca studentii romani si straini au avut sansa sa lucreze cu dumneavoastra". in plus, cel mai mare numar de mobilitati ale studentilor s-a realizat cu Universitatea din Bologna. "Eu voi fi deschis si voi face tot ce imi va sta in putinta sa continuam colaborarea", a completat Ioan Bondrea, rectorul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu. De altfel, numele profesorului Cuomo este cunoscut si apreciat printre studenti si colegii de catedra.

"E un model de profesor pentru multi"

De la ULBS, sunt tineri care pleaca in Bologna si descopera acolo alte culturi, alte experiente si, implicit, alti oameni. Cu toate ca studentii au o anumita teama de a pleca la inceput, in necunoscut, unii reusesc sa isi depaseasca aceasta situatie si reusesc sa finalizeze cu bine mobilitatea Erasmus. Exemplul profesorului Nicola Cuomo este demn de urmat, in acest caz. "Eu sunt de 40 de ani la catedra si nu vad. Am calatorit in toata lumea. Dar acum, cu ajutorul mijloacelor, sunt competent de a face orice", a marturisit profesorul. De multe ori, la cursuri, laptopul ii e de mare ajutor. il deschide, iar un program special ii "traduce" verbal fiecare document aflat pe desktop. in acest fel, selecteaza ce folder doreste si, ajutat de filmuletele pe care le realizeaza inainte de a-si incepe ora, sau deruland fotografii, impartaseste cu tinerii studenti experientele sale profesionale. Le vorbeste cu calm si rabdare, transmitand, in acest fel, odata cu informatiile noi, si puterea de a depasi orice obstacol, indiferent de greutatile intampinate. Corespondeaza prin e-mailuri, se uita la filme, creandu-si imagini, citeste stiri, asculta muzica sau desfasoara alte activitati. "E un model de profesor pentru multi", a conchis Dana Preda. Dupa parerea lui Nicola Cuomo, cea mai importanta trasatura a unui om este organizarea mintala. "Un om care poate sa vada, dar nu are organizare mintala se va descurca greu in viata", a spus profesorul. 

in septembrie, Larisa merge in Bologna

Una dintre tinerele care va pleca in septembrie in Bologna este si Larisa Nechita. A absolvit cursurile Colegiului National "Gheorghe Lazar", specializarea ┼×tiinte, bilingv engleza, si, anul acesta, a terminat primul an la Facultatea de Litere si Arte a ULBS, specializarea LMA, engleza-franceza. Larisa a participat la workshopul privind economia verde, organizat de profesorul Cuomo si spune ca a ramas placut impresionata de modul cum acesta a sustinut ora. "Este o fire comunicativa, socializeaza cu toata lumea. Participantii au pus intrebari, iar domnul profesor a raspuns tuturor. A explicat si a derulat filmulete ca sa intelegem mai bine totul", a povestit studenta. in septembrie, va merge pentru un an, la Universitatea din Bologna. Ca si Nicola Cuomo, are deficienta de vedere, insa dorinta de a reusi este mai presus de toate. "Cred ca o sa ma integrez foarte usor, asa cum am facut si pana acum. O sa invat si italiana si va fi perfect", a adaugat Larisa. Cu perseverenta, ambitie si dorinta de a depasi orice obstacol, merge mai departe. Iar reusitele i se vor asterne in cale...


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 23 iulie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter