SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Nicolae Constantin, Mic dictionar de toponime istorice romanesti,

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Distinsul profesor de istorie din Sibiu, Nicolae Constantin, are, de multi ani, notabile preocupari de cercetare in domeniul istoriei, fie oferind informatii despre cunoscuta localitate din Marginimea Sibiului, Orlat, sau aducand date noi privind desfasurarea Revolutiei de la 1848-1849 in partile Devei, provenind din Memoriile, din secolul al XIX-lea, ale carturarului Sava Savoiu Popovici din Sadu - Sibiu.

A urmat un demers laborios, pe care l-a finalizat publicand un Dictionar de personalitati istorice romanesti, ce a aparut in trei editii, dovedindu-si astfel utilitatea sa practica. Continuarea si completarea fireasca a acestuia este Mic dictionar de toponime istorice romanesti. il prefatam cu placere, intrucat intelegem complexa stradanie informatica, prin consultarea unei consistente bibliografii ce insumeaza 43 de titluri in 56 de volume. Autorul l-a denumit "Mic dictionar ", desi cuprinde 1087 de pozitii, alegandu-si drept principal criteriu in abordarea intreprinsa factorul economic, atat de important in evolutia unei localitati sau zone geografice. Dictionarul excede insa acest criteriu, oferind o sumedenie de informatii despre evenimente si momente politice si diplomatice, militare, culturale (manastiri, biserici, fortificatii, monumente istorice si de arhitectura, vechi centre tipografice, carte veche romaneasca, personalitati stiintifice si culturale, care au excelat in varii domenii), nefiind omise modestele asezari (in prezent unele disparute) care raman prin descoperirile arheologice ce stau la temelia neamului romanesc, vechi denumiri de zone geografice din spatiul romanesc: districte, "tari ", cercuri cu rosturile lor in trecute vremuri. Nu lipsesc localitati din spatiul rusesc, din Bulgaria, Turcia, Serbia, sau orasele Viena, Budapesta, Paris, Berlin, implicate in diferite momente in istoria romanilor, pe care, intr-un fel sau altul, a influentat-o in evolutia sa. Cat priveste localitati care in timp, au jucat un rol important in istoria nationala, precum Bucuresti, Iasi, Sibiu, Brasov, Timisoara, Cluj, Alba Iulia, informatia istorica pe care autorul o furnizeaza este atat de densa incat, pentru fiecare in parte, ai impresia ca si se prezinta cate o micromonografie.

Dictionarul de toponime istorice romanesti, ca si cel de personalitati, ne indrituiesc sa afirmam despre istoricul sibian ca se prezinta drept un valoros documentarist, care pune instrumente de lucru certe la indemana tuturor celor pasionati de istorie, inclusiv tinerilor dornici sa se specializeze in acest fascinant domeniu.



Conf. univ. dr. Mihai RACOVIÅ¢AN


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 13 decembrie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter