SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGNocrich se aliniaza la secolul XXI

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pe la jumatatea drumului dintre Sibiu si Agnita dai de Nocrich, o comuna ce isi leapada "hainele " prafuite pentru unele noi, pentru canalizare si apa curenta, pentru drumuri asfaltate intre satele comunei. in ultimii patru ani, aici au fost demarate lucrari de modernizare a infrastructurii, de la drumuri si canalizare la scoli si camine culturale. "Cand am fost ales primar, stiam ca noi, comunitatea din Nocrich, am ramas in urma fata de celelalte comune si in primul rand m-am gandit la infrastructura, asa ca mi-am concentrat atentia spre asfaltarea drumurilor, spre introducerea apei si canalizarii, spre modernizarea caminelor culturale si a scolilor ", spune Ionel Visa, primarul comunei Nocrich.

Apa si canalizare pentru Nocrich si Hosman, pe bani europeni

Pe fonduri europene vor avea retea de apa-canal locuitorii din Nocrich, Hosman, Ilimbav si Marpod, iar pana la acel moment nu mai e mult de asteptat pentru ca lucrarile au fost executate in proportie de 70-80% si vor finalizate pana la jumatatea acestui an. "inainte de 2008 s-a infiintat o asociatie de dezvoltare intre Nocrich si Marpod pentru a implementa proiectul de introducere a apei potabile si a canalizarii in doua localitati din fiecare comuna: Nocrich si Hosman, respectiv, Ilimbav si Marpod. Ne-am apucat de treaba, am prins finantare pe fonduri europene, si am demarat proiectul. Acum suntem la faza de executie ", spune Ionel Visa.

Ce s-a facut? in Nocrich si Hosman sunt terminate lucrarile de introducere a conductei de apa si canal pe artera principala, bazinele de apa sunt facute in ambele localitati, iar la statia de epurare se lucreaza pentru introducerea liniei de curent electric. "Stalpii sunt adusi, avem avizele necesare si in cateva zile se finalizeaza lucrarea. Costul e in jur de 3 miliarde lei vechi ", precizeaza primarul Visa. Statia de epurare e comuna pentru toate cele patru localitati cuprinse in proiect si se afla in Hosman.

Urmatoarea etapa? Racordarea la apa si canal pentru fiecare familie. "in Nocrich sunt facute racordarile la apa si canal pentru 160 de familii. De asemenea, pentru ca in proiectul pe fonduri europene nu sunt prevazute cateva strazi pentru introducerea canalizarii, iar apa e prinsa ca investitie numai pe strazile principale, am avut discutii cu o firma pentru a pregati documentatia si pentru a continua lucrarile astfel incat pana la sfarsitul lui 2012 sa avem apa si canalul functionale. Facem demersuri sa introducem apa potabila si in Fofeldea, dar acesta e un proiect pe resurse proprii. "

Asfalt si trotuare nou-noute

Primii metri de drum i-a asfaltat primarul Visa in 2008: erau 200 metri neasfaltati pe drumul ce leaga Hosmanul de drumul Sibiu-Agnita. in 2010, in bugetul comunei au fost prinsi 2,5 miliarde lei vechi si s-a reusit asfaltarea drumului care duce la Fofeldea: "Sunt 3,5 km pe care am turnat primul strat, cel de mixtura asfaltica; trebuie sa turnam si stratul de uzura pentru ca asfaltand drumul doar cu mixtura, acesta se degradeaza mai usor. Pentru a-l proteja am pus intredictie la tonaj mai mare de 8,5 tone ", precizeaza primarul din Nocrich.

in 2011 alte doua proiecte de asfaltare au fost propuse pentru finantare: pentru drumul ce leaga Ţichindealul de DJ Sibiu-Agnita si pentru drumul ce leaga Nocrich de Ghijasa de Jos. A fost aprobata asfaltarea celor 5,5 km spre Ţichindeal si a fost turnat primul strat de mixtura asfaltica. Nici Ghijasa De Jos nu a fost uitata si s-a demarat un alt proiect pe fonduri guvernamentale: "Proiectul a fost avizat si ni s-au alocat 10 miliarde lei vechi. Au avut loc licitatii organizate de Bucuresti si speram sa se faca si aceasta lucrare. " La capitolul lucrari ce vor fi demarate in curand, Primaria Nocrich trece asfaltarea Drumului morii, cu o lungime de 900 metri.

Trotuare nou-noute? Da, au locuitorii de pe strada Romani din Nocrich inca din 2010. "E adevarat ca prin lucrarea apa-canal s-au rasturnat toate strazile, dar vom face asfaltari de trotuare doar dupa ce aceste lucrari se vor incheia. Ideea mea este sa asfaltez toate strazile din toate satele comunei - acesta este punct pentru mandatul urmator de primar, daca voi fi ales ", adauga Ionel Visa.

Gradinte, scoli si camine culturale

Proiectul pe fonduri europene, demarat impreuna cu comuna Marpod, este unul complex, fiind structurat pe mai multe componente: introducerea retelei de apa-canal, modernizarea drumurilor, componenta sociala si componenta culturala. in consecinta, in paralel cu lucrarile de apa-canal, la Nocrich se lucreaza si la dezvoltarea unui centru de tipul "`coala dupa scoala ". Acesta va fi gazduit de fosta cladire a gradinitei din localitatea Nocrich si lucrarile de aici se apropie de sfarsit: "Avem aparatura necesara, am angajat personal de specialitate, iar lucrarile de amenajare a spatiului sunt aproape gata. Investitia s-a ridicat la aproximativ 600 milioane lei vechi. in acest centru vor fi gazduiti aproximativ 20 de copii ", precizeaza primarul Visa.

┼×i pentru ca am pomenit de vechea cladire a gradinitei, trebuie spus faptul ca prichindeii din Nocrich s-au mutat in casa noua, adica intr-o gradinita nou-nouta, dotata cu toate cele necesare si... cu multe jucarii. Investitia de aici a fost de 10,5 miliarde lei vechi.

Investitia in cele mai tinere generatii ale comunei nu s-a limitat la Gradinita din Nocrich: pentru ca scoala mica din Nocrich era retrocedata, autoritatile locale au facut demersuri sa o cumpere in rate esalonate pe trei ani, iar acum comunitatea e proprietara scolii. in paralel, in anul 2009 s-a finalizat introducerea incalzirii centrale pe gaz, la scoala mare din resedinta de comuna.

Investitii in infrastructura culturala? in Ghijasa de Jos unde caminul cultural era pe jumatate daramat, acesta a fost reabilitat si din 2010 aici exista gresie, faianta, usi si geamuri termopane, iar pe lista lucrurilor de facut este trecuta modernizarea grupului social. in 2011 a fost reabilitat si Caminul Cultural din Fofeldea: "Am pornit de la acoperis, am tras curent electric, am montat geamuri si usi termopane, gresie, faianta, am pus gard, am facut grup social. in 2008, cand a vazut domnul Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, dezastrul de la camin, ne-a atras atentia. in 2011 a revenit si ne-a spus: ", spune primarul Ionel Visa.

┼×i in ┼óichindeal au fost demarate, in 2011, lucrarile de reabilitare a Caminului Cultural, iar de curand au fost reluate, asa ca in maxim o luna, tichindelenii vor avea un camin functional. "Bineinteles ca mai sunt lucrari de facut. E nevoie de bucatarii bine dotate, de sali frigorifice, dar e un trend bun. in Nocrich am reusit sa cumparam caminul cultural din localitate: plata se face tot in rate, pe trei ani. Rata anuala e de 30.000-31.000 euro, dar putem face demersuri de reabilitare a lui - acesta e punct pentru urmatorul mandat ".

nnn Dincolo de lucrarile vazute precum construirea de gradinite noi, asfaltarea drumurilor si introducerea retelei de apa-canal, Nocrichul se masoara si in bani "nevazuti ", adica in bani care s-au cheltuit pentru noul PUG al comunei, pentru topografierea si impartirea a 490 de hectare de pamant in pasunat, fanat, teren arabil, teren neproductiv sau in eforturile care se fac pentru asigurarea pasunatului si pentru noii crescatori de animale din comuna, in intabularea terenului de pasunat al comunei.

Rezultatele se vor vedea in perioada urmatoare, cand, de pilda, tinerii vor putea primi teren pentru a-si construi case: "PUG-ul in vigoare a fost facut in 2003 si este valabil zece ani. Lucram la noul PUG si speram sa fie gata in toamna acestui an. Vrem sa extindem extravilanul satelor cu 25-30% pentru fiecare localitate ca sa putem da oamenilor locuri de casa, dar nu vom mari impozitele pentru aceste terenuri pana cand nu se construieste pe teren. La Hosman avem deja un proiect in derulare pentru locuri de casa: lucram la intabularea acestui teren, apoi il vom dezmembra si il vom da tinerilor care vor sa-si ridice case. Ne costa vreo 70.000 lei noi, sunt bani care nu se vad, asa cum se vede asfaltul sau reteaua de canalizare ", precizeaza primarul Visa.

Un parc de joaca pentru copiii din Nocrich si 28 de locuinte sociale - se numara printre proiectele primarului Visa.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 19 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 iulie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter