SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Nu ma casatoresc nici pentru avere, nici pentru deosebita frumusete a celuilalt"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Un contract prenuptial pe dos. Adica un document in care declari ca nu te casatoresti nici pentru avere, nici pentru a avea o sotie frumoasa "de la Soare te puteai uita, dar la dansa ba", nici pentru cine stie ce alt folos. Asa ar putea fi descris Protocolul Bunei invoiri, un document fara de care nu prea se incheia casatorie religioasa in Ardealul de pe vremea Mitropolitului Andrei ┼×aguna. Dupa 1918, obiceiul acestui protocol a inceput sa se rareasca si chiar sa dispara. intr-un sat din Sibiu insa acest protocol a fost semnat chiar si in cea de-a doua jumatate a secolului trecut. Satul era Fofeldea.

76 de perechi au semnat Protocolul Bunei invoiri

in perioada 1954-1978 si in anul 1982, 76 de perechi de miri din Fofeldea au semnat Protocolul Bunei invoiri, adica au declarat ca nu se casatoresc din ratiuni economice sau pentru ca ar fi obligati de parintii lor. Asa se face ca inainte de a ajunge la altar si de a-si jura credinta in fata lui Dumnezeu, tinerii trebuiau sa raspunda la doua intrebari: 1. Nu cumva sunt siliti in vreun chip la casatorie de catre parintii lor sau de catre altii; 2. Nu cumva vreau sa faca acest pas pentru oarecare interese particulare, precum pot fi: averea sau deosebita frumusetea vreunei parti ", se arata in monografia localitatii Fofeldea.

Nici parintii nu scapau de raspundere, asa ca semnau o declaratie conform careia mentionau ca "dansii nicidecum nu fac sila copiilor de sub tutoratul lor la casatoria aceasta, ci isi dau invoirea la casatoria acelora care se intaresc cu insasi subscrierea lor."

in Fofeldea, in perioada amintita, au semnat acest protocol miri de 22 de ani, 24 27 sau 29 de ani, mirese de 17 ani sau 25 de ani sau 32 de ani. ┼×i mai trebuie spus ca nu toti erau fofelzeni, asa ca printre miri si mirese s-au numarat tineri din Rasinari, Marpod, Hosman, Rosia, Sibiu sau din alte judete.

De la spovedit la protocol

incheierea Protocolului Bunei invoiri nu se facea oricum, ci existau pasi ce erau musai sa fie urmati. Asa se face ca dupa ce tinerii decideau ca vor sa se casatoreasca si dupa ce avea loc cerutul fetei de la parinti, mire si mireasa mergeau la preot. "Preotul spovedea pe fiecare tanar in parte si incerca sa afle daca nu se casatoresc din interes, pentru avere, sau siliti de parinti si nu din dragoste, de bunavoie. Daca preotul constata ca la mijloc au fost niste aranjamente din interes, chema parintii si statea de vorba cu ei. Tinerii numai atunci semnau invoirea, cand preotul ajungea la concluzia ca cei doi tineri sunt hotarati sa faca acest pas. Poate asa se explica faptul ca inainte nu erau atatea divorturi, sotii duceau impreuna si bucuria si necazul. Daca tinerii semnau Protocolul Bunei invoiri, in prima duminica preotul vestea casatoria in biserica ca sa stie toti oamenii", scrie Doina Blaga in "Schita monografica a folclorului din satul Fofeldea".

invatatura de la Mitropolitul ┼×aguna

Andrei ┼×aguna, Mitropolitul Ardealului, e cel care a aratat inca din 1854 cum se intocmeste Protocolul Bunei invoiri. O facea in prima carte de drept al familiei la romani, o carte privitoare la "trebile casatoriilor".

Trebuie spus ca in urma cu mai bine de 150 de ani, Protocolul avea inca doua intrebari la care mirii trebuiau sa raspunda: "Daca indeplinesc conditiile religioase, morale, fizice si sociale cerute de incheierea unei casatorii?; respectiv " Daca exista sau nu impedimente la casatorie impuse de sfintele canoane si daca sunt, in ce masura pot fi inlaturate?".

Protocoale ale Bunei invoiri s-au pastrat in arhivele mai multor parohii din Mitropolia Ardealului, printre cele mai vechi numarandu-se cele din Nasaud, datate in perioada 1895-1935.
de Maria Spatariu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 17 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 28 februarie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter