SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGNu, nu va cer bani domnule primar

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Unul dintre cei mai buni manageri culturali din Romania, directorul Teatrului National „Radu Stanca " din Sibiu, Constantin Chiriac arata cum se poate iesi din perioada de criza cu fruntea sus si cu mai multe reusite decat in alti ani.

Reporter: Teatrul „Radu Stanca " a inceput anul cu doua premiere si mai programeaza alte noua spectacole in premiera. Dumneavoastra nu ati auzit ca-i criza in Romania?
Constantin Chiriac: Noi am incercat sa facem programul teatrului in asa fel incat el sa nu depinda de o zona financiara in care sa existe abuz. Adica bugetul teatrului va fi un buget diminuat fata de anul trecut, dar in acelasi timp am incercat sa gasim si formule alternative. Am incercat sa accesam si fondurile catre minister si fondurile catre Institutul Cultural Roman, am incercat sa accesam si fondurile internationale. in perioadele de criza cei care sunt valorosi, cei care sunt cu initiativa, s-ar putea sa aiba un an chiar mai bun decat intr-o perioada fara criza, in sensul ca in mod cert vor fi restrictii bugetare pe tot ceea ce inseamna suse, pe tot ceea ce inseamna chestii in care se dadeau bani pentru ca existau bani si mai facem un festivalut al usturoiului, mai facem intalnirea fiilor satului, nu stiu ce chestii. in clipa asta, cand consilierul sau ministrul pune in aplicare o chestie de genul asta, indoielnica, in mod cert voi imi veti sari in cap. De ce? E normal. in clipa aia in mod cert se vor taia tot felul de tendinte de genul asta si vor ramane numai proiectele serioase. Vor ramane mai putine festivaluri anul asta, mai putine turnee, si vor merge numai teatrele care au ceva de spus. Eu nu sunt speriat, eu cred ca va fi o perioada chiar buna.

Rep.: in teatru se poate strange cureaua?
C. C.: Vedeti, noi ne-am si ingrijit. Avem doua premiere in ianuarie, avem o premiera in februarie, avem doua premiere in martie, acesta este un lucru exceptional pentru ca noi ni le-am pregatit inca de anul trecut. in acelasi timp, am strans cureaua cat am putut, impunand regizorilor sa nu ma trezesc neaparat cu constructii uriase, am gasit formule prin care sa reduc cat se putea costurile pentru ca sa nu impovarez totusi ordonatorul de credite. Daca ma duc si spun domnule, eu fac mai multe premiere anul acesta decat anul trecut, bineinteles ca primarul o sa-mi sara in cap si o sa spuna „Cu ce bani, Chiriac? De unde ca eu n-am de unde sa-ti dau? ". Şi eu spun „Nu, ca nu va cer! ". Eu demonstrez ca in perioada de criza se poate lucra mai mult. Ca daca te organizezi bine nu se poate sa nu iasa!

Rep.: Teatrul si cultura nu inseamna numai bani...
C. C.: in acelasi timp noi folosim si toate oportunitatile astea care inseamna si scoala de teatru, dorinta copiilor astora de a se afirma, si in clipa in care exista aceasta dorinta si tu o incurajezi, ei sunt dispusi sa munceasca. Şi ai ce sa exploatezi pentru ca in afara de spectacolele pe care le avem, si nu uitati ca avem 58, mai mult decat toate teatrele din Bucuresti la un loc, tot timpul venim cu productii mici, scoala, iar sectia de teatrologie a Facultatii de Litere este una din putinele scoli din tara care nu produce someri.
Finantele din spatele „Sfarsitului de partida "

„Nu intamplator vom avea premiera spectacolului „Sfarsit de partida " in regia lui Charles Muller. Domnul Muller face un gest absolut extraordinar si cu sprijinul Ministerului Culturii din Luxemburg, ei vor aduce tot decorul. Deci vedeti, dintr-o data, eu ma scot cu cheltuiala de decor, de costume, deci practic tot ce inseamna decor vine pe banii Ministerului Culturii din Luxemburg. Astea-s facilitatile pe care le obtin! ", Constantin Chiriac.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate duminica, 18 ianuarie 2009


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 21 septembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter