SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



"Nu poti schimba o tara in 5 ani"

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Razvan Marcu: Domnule presedinte, cum a fost in Piata Mare?

Traian Basescu: A fost o atmosfera foarte buna, oamenii au fost entuziasti, iar asta exprima o speranta a celor care ma sustin pe mine.

R.M.: Faptul ca la Sibiu a fost ultimul miting din aceasta campanie electorala are vreo explicatie speciala?

T.B.: in mod categoric nu am facut un calcul electoral in acest sens, dar la fel de categoric va pot spune ca Sibiul nu putea sa lipseasca din seria mitingurilor mele.

Dezamagit de Iohannis

Florin Staicu: Sunteti la Sibiu dupa episodul nedesemnarii lui Klaus Iohannis. Atunci, la momentul desemnarii lui Lucian Croitoru, ati declarat ca veti face in asa fel incat sa veniti la Sibiu si sa va intalniti cu dl. Iohannis. Presa locala l-a intrebat de la acea data periodic pe Klaus Iohannis daca a primit vesti cu privire la vreo intentie oficiala a dumneavoastra de a va intalni cu el. A spus "nu". Nu ati vrut sa va intalniti cu primarul acum?

T.B.: Pur si simplu eu vin de la Brasov, ieri am fost la Cluj, insa mi s-a parut mult prea mult acest dialog public transmis prin declaratii de presa "vine presedintele Romaniei la mine, nu vine, sunt plecat, sa vad ce agenda am". Cred ca trebuie pus punct. Discutam despre Presedintele Romaniei, care este in Sibiu. Pozitiile dansului transmise prin presa le respect si le tratez ca atare. Am inteles ca a anuntat ca s-a razgandit cu titlul de Cetatean de Onoare, este problema dansului.

R.M.: Este mai greu pentru ca e nevoie de o hotarare de Consiliu Local.

T.B.: Eu in presa am vazut o declaratie in acest sens si mi-am dat seama si in privinta modului in care vede dansul relatia cu presedintele Romaniei, uitand ca totusi, am patronat cel mai mare eveniment cultural pe care Romania l-a oferit Europei. Åži n-am fost un simplu patron...

R.M.: Sunteti dezamagit de domnul Iohannis?

T. B.: Sincer? Da.

R.M.: Totusi, v-am auzit si in Piata Mare multumind primarului si Sibiului pentru gazduire. Sunteti convins ca sibienii au inteles motivele nedesemnarii lui Klaus Iohannis in functia de prim ministru?

T. B.: Nu sunt si cred ca era important sa inteleaga unul din criteriile fundamentale ale Constitutiei, si anume, articolul 85, care spune ca presedintele, nu partidele desemneaza premierul. Pe de alta parte, e foarte important ca oamenii sa inteleaga ca un presedinte este obligat sa priveasca si dincolo de figura premierului. Eu stiam ca aceasta decizie este luata de un grup de oameni politici in care eu n-am incredere: Dan Voiculescu, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana. Nu puteam sa girez hotararea luata la sediul Grivco, cu domnul Voiculescu in capul mesei. Domnul Voiculescu a fost in capul mesei si a condus si comisia parlamentara, cand a fost vorba de suspendarea presedintelui. Voiculescu este un turnator ordinar, stabilit ca atare de CNSAS.

R.M. Ma iertati, CNSAS-ul nu poate stabili ca e ordinar, doar ca e turnator.

T.B.: Da, aveti dreptate. A fost un turnator. Åži-a turnat colegii, i-a turnat pe cei cu care a intrat in contact. Eu nu puteam sa fac o desemnare pe care o puneam din capul locului sub semnul lipsei de incredere.

R.M.: Daca domnul Iohannis era propus de oricine altcineva ar fi fost o candidatura demna de luat in seama?

T.B.: Klaus Iohannis a intrat tot timpul in calculele mele, si el stie foarte bine ca l-am invitat, este adevarat, intr-un moment nepotrivit din punctul de vedere al aspiratiilor lui, sa intre in Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, in functia de ministru al Educatiei. Acelasi mesaj l-am transmis si inainte de desemnarea lui Croitoru.

Pentru mine, Klaus Iohannis este o achizitie buna pentru tara, important este sa fie intr-un mediu sanatos.

F.S.: Vizitele dumneavoastra la Sibiu au fost ceva mai dese la un moment dat, ma refer in special la anul 2007. Apoi, brusc parca, s-au rarit sau, mai bine spus, au incetat. in 2009 s-au reluat. A existat un motiv anume pentru care n-ati mai prea venit la Sibiu?

T.B.: Nu. Pur si simplu 2007 a fost un an cu mari obligatii si pentru mine legate de Sibiu. Aici au venit sefi de state, s-au desfasurat evenimente deosebite, a avut loc acel Congres al Ecumenismului. Nu puteam sa lipsesc de la asemenea momente. in acelasi timp, dupa terminarea anului cultural european 2007, a trebuit sa recuperez lucruri pe care nu le-am putut face in 2007. Timpul meu nu e atat de relaxat cum poate sa para. Va pot spune, spre exemplu, ca si ieri, si acum, astazi se desfasoara un proces extrem de sever, de negociere a ceea ce urmeaza sa se intample vineri la Bruxelles, cand trebuie sa decidem la nivelul Consiliului European, sefi de stat si de guvern, cine va fi viitorul presedinte al Consiliului European, cine va fi viitorul imputernicit cu relatiile externe ale Uniunii Europene.

"Nu sunt un politician slugarnic"

R. M.: Domnule presedinte, mai merita sa ne batem pentru postul de comisar in Agricultura?

T.B.: Eu sper sa merite pentru ce ne batem, vreau sa cred ca vineri vom transa lucrurile pentru asezarea Romaniei pe un loc pe care il merita. Vreau sa stiti ca nu ma intereseaza daca este comisar roman socialist, comisar roman din partea PD-L sau al liberalilor. Pe mine ma intereseaza, si asta e obiectivul meu, un post important pentru Romania. 

R.M.: Domnule presedinte, sa ne intoarcem la Sibiu.

T.B.: Ne intoarcem cu placere.

R.M. in anul 2004, Sibiul a dat cel mai mare procent de voturi pro Traian Basescu si pro PD-L. La vremea aceea, PD a afisat pe vitrine multumirile dumneavoastra catre sibieni.

T.B.: Le multumesc si acum.

R.M.: Totusi, personal dvs. ati transmis aceste multumiri abia in 2007, in prima zi a anului. Åžtiti, mai in gluma, mai in serios, sper sa nu va supere expresia: "ochii care nu se vad, se uita"...

T.B.: Deci eu sunt de acord cu dvs., cred ca gestul pe care l-am incurajat, de a lipi afise cu multumiri a fost un gest care nu mai trebuia completat cu un discurs legat de acest lucru. De multe ori, multumirile tacute sunt mai importante decat cele strigate, desi este bine sa le spui. Sa nu uitam ca Romania are 42 de judete si 22 de milioane de cetateni. Nu pot oferi un tratament deosebit unui singur oras din tara.

F.S.:Va simtiti confortabil in fata sibienilor?

T.B.: Ma simt bine in fata oricarui roman.

R.M.: Care sunt sansele ca istoria sa se repete si sa obtineti un procent mare la Sibiu, ca si in 2004?

T.B.: Nu asteptati de la mine pozitia unui politician slugarnic, ci doar respect. Daca as fi tinut cont de interesul meu, va asigur ca n-as fi promulgat nici Legea salarizarii, nici Legea cu desfiintarea celor 112 agentii, n-as fi sustinut nici Legea Educatiei, daca as fi pus actiunile mele in termeni politici, cu siguranta amanam. Eu nu sunt tipul de politician care sa faca acest lucru cand este vorba de el. N-am vrut sa incurajez nicio guvernare in care sa se guverneze pe bani publici in folosul realegerii Presedintelui Romaniei. Iata ca in aceasta perioada se iau cele mai severe masuri din ultimii 10 ani in ceea ce priveste aparatul bugetar, se spun lucruri extrem de transante, ca statul a devenit un colos care apasa din cauza cheltuielilor mult prea greu pe spinarea romanilor, ca trebuie sa ne reducem cheltuielile prin reducerea structurilor statului, deci eu nu pot privi lucrurile in interesul presedintelui Basescu. Probabil ar fi fost in interesul meu sa-l desemnez pe Iohannis, din punct de vedere politic, si acest gand a fost in fata mea atunci cand am luat decizia sa-l desemnez pe Croitoru. Dar nu aveam dreptul sa sacrific interesul national, generand un guvern controlat de Voiculescu, Iliescu si Hrebenciuc si sa-mi vad de voturile mele de la Sibiu. Era incorect.

R.M.: Probabil ca tot respectul fata de sibieni va determina acum sa vorbiti cu o statie locala a televiziunii unui mogul.

T.B.: Eu vorbesc cu orice ziarist, dar in conditii libere. Daca cineva vrea sa-mi impuna, spre exemplu, cum vor unii, ca pot aparea la ei daca merg in studio. Nu ma duc in studioul unui mogul, dar sunt disponibil sa fac orice emisiune la sediul de campanie, intr-un loc neutru, dar nu sa-mi pun pe frunte emblema Realitatea TV, sau Antena 3, sau Antena 1.Spre exemplu, m-am dus la Realitatea FM, fara sa stiu insa ca se transmite si pe postul de televiziune Realitatea TV.

Mandat greu 

F.S.: Sunteti la finalul unui mandat care nu v-a placut...

T.B.: Am spus la finalul unui mandat greu, care nu mi-a adus numai placeri, daca ne gandim ca am fost suspendat, ca am avut tot timpul o majoritate in Parlament care nu stia de ce striga "Jos Basescu", dar trebuia sa se opuna. Pe de alta parte, daca va uitati in presa vremii, veti constata ca nici macar 30 de zile n-a durat de la instalarea mea in functia de presedinte si au si inceput atacurile, pentru ca niciodata nici domnul Voiculescu, nici domnul Vantu, nici domnul Patriciu nu s-au impacat cu gandul ca linistea din timpul lui Ion Iliescu a disparut prin pierderea alegerilor de catre Adrian Nastase. Ei au finantat acea campanie.

R.M:. Deci de asta nu v-a placut...

T.B.: Acestea sunt aspecte care nu i-ar place nimanui... Banuiesc ca, spre exemplu, cetatenilor nu le-a placut cand am sustinut salarizarea la Legea Educatiei si n-am nicio scuza sa spun, m-am uitat, am vazut ca doar 3,8% din bugetul educatiei era executat, drept pentru care corect era sa se aprobe legea, sa promulg legea pe care Parlamentul a votat-o in unanimitate, nestiind ca, spre exemplu, cifra de 6% din PIB nu mai avea acoperire in banii pe care ii pastrase Guvernul pentru educatie. Astfel de scuze nu functioneaza, eu am sustinut-o si pe urma am constatat ca nu se pot plati banii. De asemenea, cred ca va aduceti aminte declaratia mea ca demisionez in 5 minute. A fost o alta greseala pe care mi-o asum.

R.M.: intalnirile din Piata, programate dupa suspendarea presedintelui?

T.B.: Nu, acolo este necinstit sa fiu acuzat si-o sa va spun de ce. Cred ca sunt si documente oficiale daca SPP-ul e o institutie foarte serioasa. Eu am fost in piata, probabil aici am facut o eroare, ca trebuia sa anunt, dar n-am vrut sa reintru in acele dispute potrivit carora Piata Universitatii este locul Revolutiei, Basescu era la Constanta, n-a avut nicio treaba. Eu m-am dus la intalniri si am constatat ca nu era nimeni. Am stat chiar mai bine de jumatate de ora in Piata si cand s-a facut a doua intalnire. 

Simpatii si antipatii

F.S.: Daca veti castiga alegerile prezidentiale iar PNL si PSD isi vor pastra legatura de acum, s-ar putea sa va regasiti in situatia de a-l avea in propunerile de premier pe Klaus Iohannis.

T.B.:Sa lasam sa treaca alegerile prezidentiale.

F.S.: Estimati ca actualele intelegeri politice din Parlamentul Romaniei vor mai exista dupa alegeri?

T.B.: Nu cred, pentru ca au si spus-o la consultari, vedem dupa alegeri. Cum vedeti dvs. partidele parlamentare care au facut acum un joc pe seama primarului Iohannis? Ca n-ar vrea sa desemneze un prim-ministru din randul lor?

R.M.: Ati participat sambata la o dezbatere cu Crin Antonescu. Pentru care din cei doi principali contracandidati aveti o simpatie: pentru Crin Antonescu sau pentru Mircea Geoana?

T.B.:Toti trei suntem candidati cu sanse egale sa intram in turul doi. Categoric, am o simpatie pentru Crin Antonescu in raport cu Mircea Geoana.

R.M.: Nu credeti ca ati facut o eroare intr-una dintre declaratiile date la confruntarea de sambata din care s-a inteles ca faceti referire la sotia decedata a lui Crin Antonescu?

T.B.: Eu am spus asa: "in toate momentele dificile am fost alaturi de sotia mea". Nu am facut nicio referire la fosta sotie a d-lui Antonescu. Aici a fost vorba de un om care a vrut sa ma jigneasca pe mine, dar a jignit-o pe sotia mea. Cred ca niciun barbat care isi respecta sotia nu lasa o asemenea jignire netaxata. Eu sunt un om care are un camin de 34 de ani, nu m-am casatorit nici acum o luna, nici in timpul campaniei. Au fost momente dificile in care eu am fost alaturi de ea, iar in momentele mele dificile ea a fost cea care mi-a fost alaturi. in momentele dificile ale parintilor nostri, noi am fost alaturi de parintii nostri. Nu poate sa vina un domn proaspat casatorit sa-mi spuna ceea ce a spus, jignind-o pe sotia mea. Va marturisesc ca eu habar n-am avut ce-a fost in viata lui Crin Antonescu, eu stiam doar ca e recasatorit. Eu cu Crin Antonescu nu am discutat niciodata, in primul rand nu am discutat in principiu unul cu altul, nu ne-am intalnit in cercurile de amici. Cred ca am discutat cu el de cateva ori cand eram parlamentar, odata inainte de desprinderea PLD din PNL. in concluzie, eu nu stiu viata acestui om. Se pare insa ca ziaristi care au fost acreditati la PNL stiau ceva, eu habar n-am avut. Eu mi-am aparat sotia.

Despre Referendum

F.S.: V-as propune sa schimbam registrul si sa vorbim despre Referendum. intelege toata lumea ca 300 de parlamentari fata de 417 inseamna economie la buget. Aveti o garantie ca va fi si mai eficient?

T.B.: in primul rand, principalul argument nu reprezinta economia la bugetul de stat. Democratia este scumpa. Eu privesc la functionarea statului. Noul Stat roman a fost conceput la inceputul anilor 90' avand ca principali arhitecti pe domnii Iliescu, Barladeanu si Martian. Eu nu spun ca aceasta constructie nu a fost ceea ce trebuia sa avem la inceputul anilor 90'. Eu spun ca aceasta constructie nu mai corespunde realitatilor romanesti. Au trecut 20 de ani, a trecut si tranzitia, acum suntem membri UE. Ceea ce a facut premierul Emil Boc este inceputul reformei in institutiile publice executive: desfiintarea a 112 agentii care favorizau birocratia, noua Lege a Salarizarii care stabileste echitatea, Legea Educatiei care are menirea de a genera forta de munca competitiva, noua Lege a pensiilor, care este trimisa Parlamentului si care vizeaza anularea inechitatilor create de pensiile speciale. Va continua procesul de reformare a statului prin accelerarea procesului de descentralizare si prin simplificarea institutiilor. in acest context, a lasa Parlamentul neadaptat efortului care se face pentru modernizarea statului ar fi ca si cum n-am dori sa obtinem si eficienta. Iata si cateva argumente pe care le aduc. in primul rand noi nu suntem un stat federal, iar Parlamentele au doua camere, cu putine exceptii, doar in tarile federale: Germania, Belgia, Austria, Marea Britanie - un stat extrem de complicat si el. in Romania avem art. 1 din Constitutie, care este si nerevizuibil si care spune ca Romania este stat national, unitar, suveran, independent, indivizibil. Asadar, noi nu avem perspectiva de a deveni stat federal si de a avea in mod justificat doua camere. in aceste conditii, Parlamentul nu poate ramane in afara acestui proces de reforma a statelor. in acest sens va dau si un exemplu pentru a vedea cat de eficient este Parlamentul. in primele 10 luni ale acestui an, prin cele 2 camere a trecut o singura lege noua, in rest au aprobat ordonante, avize si asa mai departe. in al doilea rand, cele doua camere au atributiuni similare, prin urmare la ce ne trebuie doua camere care sa faca acelasi lucru? Ele doar intarzie procesul legislativ. De asemenea, daca priviti in teritoriu, si acolo apare aceeasi dificultate. Spre exemplu, exista un deputat care are un colegiu, dar exista si un senator care are trei colegii de deputat, astfel incat nimeni nu mai intelege cine il reprezinta. in sfarsit, va mai dau un argument. De la 1 ianuarie 2010 intra in vigoare Tratatul de la Lisabona. Parlamentul European devine Parlament si pentru Romania. Prin urmare am avea 3 camere. in Germania, acest lucru nu creeaza o problema, intrucat Bundesrat-ul nu are atributii in privinta validarii legislatiei europene, dar la noi au atributii ambele camere. Åži sa nu uitam inca ceva: pana la urma ,cum s-ar uita tara asta, dar si cei 1,4 milioane de bugetari, spunand: <>. Daca veti face o analiza asupra obiectivelor pe care mi le-am stabilit la inceputul mandatului, ati ramane surprinsi cat de consecvent am fost. Exact ceea ce spun acum am spus si in 2004, e adevarat ca intre timp lucrurile s-au mai miscat. Eu am mai invatat ceva in acest mandat. in afara de faptul ca am avut propriile mele greseli, totusi, o tara nu se schimba in 5 ani. in 2004 credeam ca daca ajung presedinte pot sa o fac.

F.S.: Se schimba in 10 ani?

T.B.: Poate si in mai multi, procesul de reforma trebuie continuat.

R.M.: Domnule presedinte, duminica, la Medias, oamenii vor fi chemati la urne pentru alegerea Presedintelui, pentru Referendum si pentru alegerea primarului. Care dintre aceste trei scrutinuri credeti ca va atrage mai multa lume la vot?

T.B.: Cred ca cel mai atractiv lucru este primarul, si spun acest lucru din experienta. Orice primar este cea mai credibila personalitate a locului. Sigur, nu putem neglija ideea ca romanilor le-a placut intotdeauna ideea de a-si alege presedintele.

R.M.: Domnule presedinte, va asteptam, in ciuda a ceea ce se spune, sa va preluati titlul de Cetatean de Onoare al orasului Sibiu.

T.B.: Eu astept o programare.

F.S.: Va multumim.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 16 noiembrie 2009






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter