SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGNuclear: Ingrijorarea creste in Europa dupa accidentul din Japonia

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Riscul unui accident nuclear major in Japonia a intetit ingrijorarea in Europa cu privire la acest mod de producere a energiei si a constrans luni autoritatile sa aiba in vedere o intarire a controlului la numeroasele centrale europene pentru a linisti populatia, in timp ce comunitatea internationala continua sa trimita echipe de salvare si ajutor umanitar, relateaza Agerpres.

Elvetia, tara care nu face parte din Uniunea Europeana, a anuntat luni ca a suspendat proiectele de reinnoire a centralelor nucleare, in asteptarea unor eventuale 'norme (de securitate) mai stricte'.

In Uniunea Europeana, ministrul austriac al mediului, Nikolaus Berlakovitch, a carui tara refuza energia atomica, a cerut luni, cu prilejul unei reuniuni la Bruxelles, verificarea tuturor centralelor nucleare din Europa. 'Vecinii nostri mizeaza cu totii pe energia nucleara', a spus ministrul austriac. 'La randul nostru, cerem securitatea maxima pentru populatia austriaca, iar toti vecinii nostri trebuie sa o poata garanta propriilor lor populatii', a adaugat Nikolaus Berlakovitch.

Austria doreste 'teste de rezistenta pentru centralele nucleare din Europa si acestea trebuie sa fie efectuate cat mai curand posibil', potrivit ministrului austriac.

Majoritatea tarilor Uniunii Europene au centrale nucleare: Franta (19 centrale si 58 de reactoare), Marea Britanie (9 si, respectiv, 19), Germania (12 si 17), Suedia (7 si 16), Spania (6 si 9), Belgia (2 si 7), Finlanda (4 reactoare), Ungaria (4), Bulgaria (2), Grecia (1), Lituania (1), Olanda (2), Romania (2), Slovacia (4), Slovenia (1) si Republica Ceha (6), adauga AFP.

In Germania, cancelarul Angela Merkel se confrunta cu presiuni dupa ce, recent, guvernul de la Berlin a luat decizia controversata de a prelungi durata de viata a celor 17 reactoare ale tarii.

Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a declarat luni ca ar trebui sa se verifice in mod riguros nivelul de siguranta la vechile centrale nucleare din Germania si nu a respins posibilitatea inchiderii acestora daca va fi necesar, potrivit Reuters.

Parisul doreste cel mai inalt nivel de securitate, a asigurat la randul sau ministrul francez al ecologiei, dezvoltarii durabile, transporturilor si locuintelor, Nathalie Kosciusko-Morizet. 'Franta, care exploateaza numeroase instalatii, pledeaza pentru un nivel de siguranta cat mai omogen cu putinta', a adaugat oficialul francez.

'Catastrofa din Japonia suscita multa ingrijorare in Italia', a subliniat ministrul italian al mediului, Stefania Prestigiacomo. 'Dorim sa intram in sistemul nuclear al Uniunii Europene, dar asteptam sa avem informatii cu privire la situatia centralelor UE', a precizat ministrul italian. Omologul sau polonez, Janusz Zaleski, a spus ca Polonia lucreaza la proiectul sau nuclear iar 'evenimentele din Japonia vor provoca o discutie'.

Ministrii energiei din cele 27 de state membre ale UE, autoritatile nationale din domeniul sigurantei nucleare si operatorii in sectorul energiei nucleare se vor reuni marti dupa-amiaza, la Bruxelles, pentru a analiza situatia creata in urma exploziilor de la centrala nucleara Fukushima din Japonia si pregatirea UE in caz de accidente similare, a anuntat luni Pia Ahrenkilde-Hansen, purtatoare de cuvant a Comisiei Europene.

Premierul rus, Vladimir Putin, a estimat luni ca nu planeaza o amenintare nucleara globala, dupa exploziile survenite la centrala nucleara Fukushima din Japonia.

Tot luni, Agentia rusa pentru energie atomica (Rosatom) a declarat ca informatiile venite pe diferite canale sunt 'insuficiente si inexacte' in legatura cu situatia la centralele nucleare din Japonia, unde continua seria exploziilor si sunt detectate noi disfunctionalitati, potrivit Interfax.

In afara continentului european, India a anuntat luni verificarea conditiilor de siguranta ale tuturor reactoarelor nucleare ale tarii. Taiwan si Singapore au anuntat ca vor examina nivelul de radiatii in cazul alimentelor provenite din Japonia, in special la cele proaspete. Intre timp, comunitatea internationala ajuta Japonia, unde victimele se numara cu miile.

Comisarul european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si reactia la situatii de criza, Kristalina Gheorghieva, a dat asigurari ca UE 'nu va precupeti resurse' si ca 20 de state membre au pus deja la dispozitie asistenta 'tehnica', noteaza EFE.

Foto: pyang.wordpress.comMasini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 16 martie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter