SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGO asistenta pe zi si un medic pe luna pleaca din spitalele din Sibiu

Stiri din Sibiu: Sanatate Adauga un comentariu »

Un medic pe luna si o asistenta pe zi pleaca spre zari mai bune pentru ei si pentru familiile lor. Cui raman bolnavii care nu isi permit sa plece dupa medicul sau asistenta care i-au tratats

Sistemul medical produce medici pe care, mai apoi, ii exporta. Acelasi lucru se intampla si cu asistentele, care, pentru un salariu mai bun si pentru conditii de munca civilizate, iau drumul strainatatii. Statul roman nu isi permite sa ii plateasca. Cei care sufera cel mai mult de pe urma plecarii lor sunt bolnavii, pe care, in curand nu va mai avea cine sa ii trateze.

50 de asistenti medicali au cerut sa plece

Spitalele sunt tot timpul sub normativul de personal. Şi daca s-ar gasi cineva care sa isi doreasca sa munceasca in spitalele de stat, posturile sunt blocate. Liderul Sindicatului Sanitas, Dan Pirnoiu, crede ca motivul pentru care tot mai multe spitale se depopuleaza este ca foarte multe dintre asistente, dar s foarte multi dintre medici vor sa lucreze in strainatate pe salarii de mii de euro. De la inceputul anului, 50 de asistenti medicali din judetul Sibiu si-au depus actele pentru plecarea in strainatate, ceea ce inseamna ca, aproape in fiecare zi din 2011, o asistenta a parasit sistemul medical sibian.

12 medici pe an

Acelasi fenomen al migrarii in strainatate se intampla si in cazul medicilor, mai ales in cazul medicilor rezidenti. Doar in 2011 si-au cerut recunoasterea studiilor in strainatate aproximativ 12 medici - cam unul pe luna. "Toate institutiile medicale sunt depopulate. Nu mai avem medici, nu mai avem asistente medicale, nu mai avem femei de serviciu, nu mai avem infirmiere. Toata lumea isi face cerere sa plece dincolo. Vin cu gramada si asistenti, si medici rezidenti, si tot felul de categorii. O sa ajungem sa ne tratam singuri cu ce putem, pentru ca nu o sa mai aiba cine sa ne trateze. Medicamente nu sunt, materiale sanitare nu sunt, personalul pleaca ", a declarat Dan Pirnoiu, liderul Sindicatului Sanitas Sibiu. "Sunt zeci de asistenti medicali care pleaca. Zeci. Şi astazi am semnat actele pentru trei asistenti medicali care pleaca in Vest. Sunt si medici rezidenti, stagiari, tineri care au terminat facultatea si nu-si gasesc locuri si pleaca incet, incet. Statistica arata ca, la nivel national, sunt in jur de 5.000 de cadre medicale care pleaca si parasesc sistemul si, de regula, pleaca cei mai buni. O sa ramanem in situatia in care o sa avem mari probleme sa acoperim serviciile cu personal ", a mai spus Dan Pirnoiu.

Spania si Germania, preferate de sibieni

Liderul Sanitas spune ca cei mai multi asistenti medicali din Sibiu pleaca in Spania, Germania, Elvetia, Franta si Austria. Sunt, insa si cadre medicale care si-au gasit loc de munca in Noua Zeelanda sau chiar in Statele Unite. Asistentii medicali care pleaca din Romania merg in strainatate pentru salarii care depasesc cu mult 2.000 de euro, asta in timp ce, in Romania, salariul mediu al unui asistent medical este cuprins intre 700 si 900 de lei.

Potrivit statisticilor Sanitas, in judetul Sibiu sunt, in sistem, aproximativ 4.000 de asistenti medicali, iar majoritatea fac parte din Sindicatul Sanitas.
de Laura Buciu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 03 martie 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 31 martie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter