SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGO sezatoare cat Tara Secaselor

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Festivalul "Datina Strabuna pe Secas " a poposit sambata la Pauca, localitatea transformandu-se astfel pentru o zi in punctul principal de atractie al Ţarii Secaselor, pentru ca aici s-au reunit datinile, cantecele si jocurile secasenilor din judetele Sibiu si Alba. Evenimentul a marcat editia cu numarul XIX si a fost deschis de primarul comunei Pauca, Niculae Dancu, alaturi de prefectul Sibiului, Horatiu Racuciu, de presedintii Consiliilor Judetene din Sibiu si Alba, Martin Bottesch, respectiv, Ion Dumitrel, si de profesorul Ioan Popa, initiatorul manifestarii.

Doine, snoave si invartite

Dupa traditia stabilita in urma cu 39 de ani, la prima editie a festivalului, "Datina strabuna pe Secas " a inceput cu parada portului popular, asa ca formatii de amatori din Pauca, Miercurea Sibiului, Loamnes, Alamor (Sibiu), Daia Romana, Dostat, Spring, Rosia de Secas, Cergaul Mare, Ohaba, Mihalt (Alba) si-au etalat costumele populare in alb si negru, iar uneori le-au insotit cu "laibare " lungi maronii, cu tricolor purtat in cruce peste piept sau cu lungi pene de fazan, purtate la palarie. Pentru cine a avut ochi sa vada, dincolo de monotonia unor costume asemanatoare, au existat elemente ce a identificat portul popular al fiecarei localitati. Pentru cine a avut urechi sa auda, au existat invartite si strigaturi, cu care oamenii si-au "condimentat" parada.

Spectacolul muzical si coregrafic a continuat in Caminul Cultural, care a gemut sub multimea paucenilor veniti sa-i intalneasca pe cei cu care impart frateste Ţara Secaselor. Iar cum "imparteala " se face sub semnul traditiei, formatiile de amatori ne-au poftit la o mare sezatoare, cu sute de fete si femei, feciori si barbati. Cantece de dragoste, doine, cantece de catanie, povesti si snoave, jocuri populare precum purtata, hodoroaga, invartita, jiana si hategana - au fost punctele principale ale sezatorii ce a unit tinutul Secaselor. Din pacate insa, in acest an nu am avut parte de obiceiuri puse in scena, asa cum se intampla in alti ani. Au existat si cel putin doua plusuri: multe dintre formatiile participante au aratat mai multa unitate in costumule populare imbracate si in programele prezentate, iar pe scena au urcat mai multi copii si tineri decat in trecut. De remarcat ar fi faptul ca dincolo de buna organizare a evenimentului, comuna gazda Pauca a reusit sa fie prezenta in festival cu o formatie, dupa o absenta de cativa ani.

Festivalul s-a incheiat cu un recital sustinut de Ansamblul folcloric profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului" si solistii Alina Pinca, Adina Hada si Ilie Medrea.

"Satul romanesc se apropie de disolutie "

"Fiecare sat vine cu ce are si cu ce poate. Orice contributie e importanta pentru a reface spiritualitatea Ţarii Secaselor. Satul romanesc se apropie de disolutie, populatia e imbatranita, si traditiile dispar incet-incet. Cununa de la seceris, butea junilor, nunta traditionala cu calarati si lada de zestre sunt o raritate, de aceea trebuie sa ne intalnim, sa ne mandrim cu traditiile noastre ". Aceste cuvinte ii apartin profesorului Ioan Popa, cel care in urma cu 39 de ani era sufletul primei editii a Festivalului "Datina Strabuna pe Secas ". L-a inceput cu patru sate din judetul Alba, a trecut peste perioadele lungi de pauza, asa ca astazi manifestarea este organizata prin rotatie de Alba si Sibiu, cele doua judete care "impart " Ţara Secaselor.

***

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean Sibiu prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Cindrelul -Junii " Sibiu, in parteneriat cu Consiliul Judetean Alba si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Alba, Primaria Comunei Pauca si Consiliul Local al Comunei Pauca.

de Teodor BOANTA


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 31 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 03 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter