SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGOamenii de afaceri despre 2013: de la prudenta la ingrijorare

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »


Dincolo de campania electorala, oamenii de afaceri pregatesc deja bugetul pe anul viitor. Pentru companiile romanesti, prudenta este cuvantul cheie, in timp ce investitorii straini arata ca alegerile de la noi ii afecteaza in mod indirect, dar extrem de serios.

Una din cele mai dinamice companii sibiene cu capital romanesc este SC Flaro SA. Cifra de afaceri va inregistra o crestere de aproximativ 12% fata de cea de anul trecut, numarul angajatilor a crescut de la 230 la 270, iar salariile, de asemenea. "Initial am vrut sa aplicam o crestere salariala de opt procente. Dar, in iulie, am aplicat cresteri intre 10 si 12%. Oamenii trebuie platiti", spune Stefan Almasan, directorul general al companiei specializata in ultimi ani mai ales pe productia de componente din plastic in special pentru industria auto.

Pentru anul viitor, cresterea prognozata este de cinci procente. `Este o crestere realista, speram sa ajungem la un rulaj anual de sase milioane de euro`, estimeaza Almasan.

Avem an electoral. Afecteaza? 

Cel mai mare investitor din Zona Industriala Vest este Continental: 145 de milioane de euro au fost investiti aici de compania germana, care a ajuns anul acesta sa aiba 2.000 de angajati. Anul trecut, cifra de afaceri a fost de aproximativ 280 de milioane de euro, trendul este crescator si se va mentine si anul viitor, apreciaza Oswald Kolb, general manager Continental Automotive Systems Sibiu. Potrivit lui cresterea cifrei de afaceri apare in urma investitiilor ample din ultima perioada, dupa ce in 2008 si 2009, cresterile au fost sub previziuni, din cauza crizei economice. `Pentru Sibiu ne asteptam la o crestere consistenta`, spune Kolb, fara sa dezvaluie insa si date concrete, avand in vedere listarea la bursa a companiei.

Insa chiar si un colos industrial cum este Continental la Sibiu resimte influenta tumultosului an electoral din Romania. `Noi nu depindem de rezultatul alegerilor, daca acesta este intr-o directie sau alta. Noi depindem in mod serios de forta de munca potrivita pentru noi, calificata. Iar pe noi ne afecteaza aceasta nemultumire a oamenilor de aici, care decid sa plece din tara. Monitorizam cu atentie acest fenomen, pentru ca daca oamenii buni pleaca, atunci si noi avem o problema. Indirect, situatia instabila din Romania ne afecteaza prin faptul ca ii determina pe potentialii nostri angajati sa plece din tara`, arata Kolb.

Mircea Bulboaca: maxima prudenta

Cel mai mare constructor sibian, aflat in Top 5 la nivel national, este vorba de Con-A, va inregistra pe 2012 o cifra de afaceri in scadere, la nivelul apropiat celei din 2010 – aproximativ 190 de milioane de lei. `Insa din punct de vedere al rezultatelor financiare, rezultatul va fi unul mai bun decat cel de anul trecut`, arata Mircea Bulboaca, presedintele grupului de firme Con-A. `Anul 2013 este sub semnul intrebarii deocamdata, nu avem contracte de executie la nivelul capacitatii pe care o are CON-A. Dar acest lucru este oarecum valabil in fiecare an pentru domeniul constructiilor, iar o evaluare mai realista vom avea anul viitor in primavara, cand odata cu vremea mai calda se dezmorteste si piata constructiilor si demareaza cele mai multe proiecte`, spune Bulboaca.

El considera ca anul urmator va fi unul dificil pentru toate companiile romanesti, motivul fiind legat de reducerea substantiala a fondurilor pentru investitii de catre autoritatile centrale . `Ca sa ne incadram in deficit, ca de obicei, acest capitol al bugetului va fi cel mai lovit. Alaturi de lipsa atragerii fondurilor europene, la capacitatea si necesitatile pe care le are Romania, consolideaza pozitia de maxima prudenta a oamenilor de afaceri cand vine vorba despre viziunea asupra anului 2013`.

Anul electoral are tot un efect indirect, dar serios, asupra pietei constructiilor, prin faptul ca investitiile publice au fost reduse. `Acest lucru creeaza o foarte mare concurenta pentru realizarea lucrarilor private, ceea ce determina companiile de constructii sa lupte 10 - 20 pentru o singura lucrare si tot ceea ce deriva de aici – sume mai mici investite, calitate mai redusa a proiectelor, profit mult redus, riscuri mult mai mari asumate de constructor, somaj etc.`, mai arata Mircea Bulboaca.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 12 noiembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 09 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter