SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGOamenii macabrii vin la Sibiu!

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

In perioada 20-23 mai 2010, Sibiul va deveni `capitala europeana a artei macabre`, dat fiind ca va gazdui Congresul international al Dansurilor macabre si al artei macabre in general, organizat de Asociatia culturala franceza `Danses macabres d’Europe` si Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, in parteneriat cu o suita de institutii culturale prestigioase: Universitatea `Lucian Blaga` din Sibiu, Complexul National Muzeal ASTRA, Muzeul National Brukenthal, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vrancea (reprezentat de ansamblul folcloric `Chiparusul`). 

Initiat in anii ‘80 de catre Asociatia `Danses macabres d’Europe`, coordonata de Bertrand Utzinger, Congresul Dansurilor macabre are loc o data la 2 ani intr-una dintre tarile membre ale respectivei comunitati culturale. Dupa cateva congrese petrecute in Franta, Italia, Belgia, Austria si Elvetia, pentru editia din anul acesta (a XIV-a) s-a ales ca spatiu de desfasurare Romania.

Evenimentul va avea loc in Casa Artelor din Sibiu (Piata Mica, nr. 21). El va reuni cercetatori, muzeografi, istorici, antropologi si specialisti in artele vizuale din mai multe tari europene: Franta, Germania, Elvetia, Spania, Belgia si Romania. Demersurile lor vor fi repartizate in cinci sectiuni tematice, de-a lungul celor 3 zile de conferinte: Dansuri macabre de ieri si de astazi; Imaginile mortii in durata lunga; Sacru si macabru. Exemple Rom anesti si occidentale; Spatiile mortii si Tehnici moderne de inregistrare a disparitiei.

Cu ocazia Congresului va fi vernisata joi, 20 mai, orele 18, expozitia `Gert Fabritius. Lumea Apocalipsei`, initiata de Complexul National Muzeal ASTRA, in colaborare cu Muzeul Transilvanean din Gundelsheim am Neckar si cu Muzeul Kleihues-Bau din Kornwestheim / Baden-Württemberg.

De asemenea, in aceeasi perioada isi deschide portile catre publicul spectator expozitia " Gothic Revival Experience vs. Enlightenment Pattern`, organizata de Muzeul National Brukenthal, pentru a oferi o tema complementara congresului.

Duminica, 23 mai 2010, participantilor li se va oferi de catre organizatori o excursie in imprejurimile Sibiului, pentru a putea descoperi frumusetea frescelor romanesti de secol XVIII, la cateva ctitorii religioase din Rasinari, Sibiel si Talmacel. Scenele cu tenta escatologica (Judecata de Apoi, Apocalipsa, Roata Vietii, Moartea cu coasa, Pilda smochinului neroditor, Sfantul Hristofor, aparatorul de moartea rea etc) vor fi completate de imaginile desprinse din icoanele pe sticla din Muzeul `Preot Zosim Oancea` de la Sibiel.

Subiect vast si incitant – moartea, cu intreaga ei pletora de semnificatii, – nu inceteaza sa-si atraga noi `slujitori`. Imbarcati pe galera ei, pentru a relua sintagma lui Michel Vovelle, cercetatorii se straduiesc sa-i aproximeze contururile, sa inteleaga atitudinile, comportamentele si sensibilitatile pe care le pune in miscare, lasand urme sugestive la nivel textual si iconografic.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 18 mai 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 11 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter