SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Ochii Sibiului ne privesc pe toti "

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

intretinerea acoperisurilor istorice

Una dintre imaginile care au consacrat Sibiul in ochii vizitatorilor este peisajul acoperisurilor istorice. Ţiglele solzi, lucarnele semi-circulare, cunoscute mai de graba sub numele "ochii Sibiului ", cosurile de fum cu "cocosii " metalici, toate acestea au fost fotografiate de mii de ori si au ajuns in toate colturile lumii, purtate de camerele foto ale celor care au trecut prin urbea noastra. Imaginea este deosebita si foarte valoroasa, dar dincolo de acest aspect, de sute de ani acoperisurile frumoase si bine intretinute ale Sibiului protejeaza eficient casele impotriva ploilor si zapezilor. Iar o invelitoare bine intretinuta inseamna o sarpanta (structura de lemn a acoperisului, care sustine invelitoarea de tigla) sanatoasa. Ca orice peisaj si cel al acoperisurilor este expus ploilor, zapezilor, vantului si inghetului.

Cetatenii Sibiului, locuitori ai Centrului Istoric si nu numai ar trebui sa constientizeze ca e bine ca in fiecare primavara si toamna sa faca o verificare amanuntita a tiglelor pentru a sta fara griji atunci cand afara ploua, fiindca e stiut: micile defectiuni ale invelitorilor, neglijate mai mult timp se extind repede chiar si la elemente ale structurii cladirii. Asadar o intretinere constanta a proprietatii mentine cheltuielile scazute si pastreaza, sau chiar creste valoarea ei.

Defectele mici pot conduce la o degradare accentuata

Deoarece aceasta campanie are si un rol educativ, va sfatuim sa reduceti cheltuielile, intervenind cu mici reparatii si intretinere curenta, inainte de a fi prea tarziu, spune Carmen Chis, din cadrul Serviciului de Presa al Primariei Municipiului Sibiu.

Refolosirea materialelor vechi, aflate in stare buna costa mult mai putin decat achizitionarea unora noi.

E suficienta lipsa catorva tigle, mortar desprins, lati curbati, sau rupti pentru ca apa sa se infiltreze si sa provoace in timp putregai si atacuri ale daunatorilor la sarpanta, umezeala a planseului podului, urmata de degradari ale acestuia, umezeala in zidarie si cate si mai cate probleme mici, sau mari. Pentru a evita toate aceste lucruri, actionati din timp! Verificati daca sunt tigle lipsa, mortar "mancat ", jgheaburi sau alte piese din tabla defecte si purcedeti de urgenta la reparatii. Cetatenii trebuie sa tina cont de calitatea reparatiei. Durabilitatea invelitorii este determinata in principal de calitatea materialului folosit. Impermeabilitatea suprafatei si rezistenta la spargere sunt criterii importante, iar integritatea materialului vechi, recuperat, reduce considerabil costurile. Recuperarea sipcilor si a asterealei este de asemenea recomandata, pentru ca lemnul acestora este uscat complet pe cale naturala, spre deosebire de lemnul nou. Odata cu refacerea unui acoperis este indicata si aplicarea unui tratament de protectie a lemnului.

Fiecare acoperis este unic

Diversitatea formelor de acopris, specifice pentru fiecare casa in parte, rezulta din varietatea tipurilor de sarpanta. Pastrarea aspectului tipic al acoperisurilor, un principiu al protejarii monumentelor istorice, presupune consolidarea durabila si implicit pastrarea configuratiei sarpantelor, adeseori vechi de cateva secole.

Pentru toate reparatiile la structurile portante este nevoie de consultanta, oferita de catre un specialist, care pentru inceput va elabora releveul degradarilor. Tehnicile de constructie actuale ofera o solutie adecvata pentru fiecare dintre problemele care se pot ivi la sarpanta unui acoperis istoric, iar in orice situatie este de preferat refacerea sa integrala.

in plus, conform Regulamentului Local de Urbanism pentru Centrul Istoric, cetatenii trebuie sa stie ca la constructiile monument istoric nu se admit mansardari, daca acestea nu au existat anterior. La unele case din zonele protejate, case care nu sunt monument istoric, se poate accepta mansardarea doar in anumite conditii specifice, volumul acoperisului nu poate fi modificat, de asemenea configuratia invelitorii si a lucarnelor istorice trebuie mentinuta, sarpanta trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a putea suporta greutatea suplimentara si trebuie realizata o termoizolare corecta.

De asemenea, mai exista unele prevederi de care este bine ca cetatenii sa tina cont, pentru a evita greselile si masuri ulterioare costisitoare de refacere. Nu se va schimba forma cosurilor de fum si a coronamentelor lor, se vor pastra coronamentele tipice pentru diferitele stiluri arhitectonice, ca de exemplu varfuri de coama, suporturi de drapel, giruete, paratrasnete, pazii decorative si deflectoare, constructiile auxiliare ale acoperisurilor vor fi reparte de catre firme specializate, tinand cont de toate detaliile elementelor existente.

Daca elementele auxiliare nu mai exista sau in cazul unor degradari prea extinse, acestea se vor reconstrui luand ca reper piese similiare sau segmente pastrate, elementele modernizate si materialele atipice trebuie evitate (cum ar fi: tabla, tigla de beton, invelitoarele bituminoase), instalatiile tehnice (de exemplu antene de satelit) deranjeaza optic si constituie o interventie periculoasa in structura acoperisului. Acestea se vor monta eventual in pod.

Podul nu trebuie folosit ca spatiu de depozitare pentru diverse obiecte inutile, ce impiedica constatarea si remedierea imediata a defectiunilor care apar in timp la invelitoare.

Toate aceste reguli pot fi gasite in Regulamentul Local de Urbanism pentru Centrul Istoric, pe site-ul Primariei, la sectiunea "Urbanism ".

Cei interesati pot afla mai multe detalii sau pot primi consultanta la Primaria Municipiului Sibiu sau la Fundatia Heritas.
Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 31 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter