SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGOcna de sare a devenit bocna de gheata

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Salinitatea ridicata a Lacului Brancoveanu, cel mai sarat lac din tara, ar fi trebuit sa impiedice inghetarea apei. Gerul care a pus stapanire pe Sibiu in ultimele zile a dat toate calculele peste cap si a fortat legile fizicii. Lacul care are o salinitate de 360 de grame per litru a inghetat. Stratul de gheata nu este unul foarte gros, dar tot are cativa centimetri, un lucru aproape de necrezut in aceste locuri. Lacul cu namol a inghetat si el la suprafata. Desi densitatea lui ar fi trebuit sa impiedice inghetul, acest lucru nu s-a intamplat si peste lac s-a asezat o pacla de gheata. Lacul Verde, unde salinitatea este mult mai scazuta, aproape la jumatate fata de Brancoveanu, este de-a dreptul bocna. Stratul de gheata este atat de gros, incat s-ar putea patina. E drept... este destul de riscant. Ceea ce se intampla la Ocna Sibiului in ultimele zile este un fenomen care apare destul de rar. "Atunci cand temperaturile coboara sub - 15 grade Celsius mai multe zile la rand, se poate intampla si asa ceva. Nu mai stiu de cand nu s-a intamplat, dar pot sa va spun ca am avut si -20 de grade Celsius pe o perioada de mai bine de o saptamana ", a declarat viceprimarul localitatii Ocna Sibiului, Gheorghe Banciu.

Gheata doar la suprafata 

Lacurile de la Ocna Sibiului au format gheata doar la suprafata. La peste 5 - 6 metri adancime, temperatura apei este aproximativ la temperatura corpului. Dar acesta este un lucru pe care nu l-am putut verifica. E bine stiut, insa, ca mai sunt temerari care fac baie la copca. Nu este, insa, indicat. "S-au facut masuratori la 1,80 adancime, iar temperatura apei este de aproximativ 8 grade. Poate la 5 - 6 metri e o temperatura potrivita. Apa ingheata doar la suprafata datorita heliotermiei ", a mai spus Banciu. Fenomenele de heliotermie sunt reprezentative acestor tipuri de lacuri cu sare. Prin heliotermie se intelege fenomenul prin care apa unor lacuri sarate se incalzeste la o anumita adancime, sub actiunea caldurii solare, mai mult decat mediul din jur. incalzirea se explica prin gradul de mineralizare a apei, dar si prin existenta unui strat de apa dulce la suprafata, care impiedica pierderea caldurii in atmosfera. Datorita caldurii emanate de Soare, apa sarata inmagazineaza energia calorica receptionata, ajutata si de stratul superficial de apa dulce, acesta din urma avand rol de izolator termic. in acest mod, apa atinge temperaturi mari la adancimi relativi mici, in timp ce apa de la suprafata isi pastreaza temperatura relativ scazuta, ba chiar ingheata. De altfel, heliotermia este corespondentul efectului de sera in mediul acvatic.

Apa ingheata pe drumul spre robinet 

La Ocna Sibiului, temperaturile minime au fost, saptamana aceasta, si de -22 de grade. Prognoza meteo pe urmatoarele zile nu arata ca vor urca prea mult gradele in termometre. Locuitorii din Ocna Sibiului care si-au pus conducta la o adancime mai mica de 50 - 60 de centimetri au deja probleme cu apa. "Au fost cetateni care s-au plans ca le ingheata apa, ca nu ajunge la robinet. Nu sunt probleme de alimentare. Este vorba de conducte aflate la o adancime prea mica si li se poate intampla sa inghete apa pe gerul care e afara ", a mai spus Banciu.

Apa de la barajul de la Gura Raului a inghetat la suprafata

Şi la Gura Raului barajul pare un patinoar perfect. Stratul de gheata are 15 centimetri, dar reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor spun ca sibienii nu vor avea probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa. "Am efectuat toate manevrele specifice anotimpului in care ne aflam si putem sa dam asigurari ca nu vom avea probleme cu alimentarea cu apa. Chiar daca este un strat de gheata, situatia este sub control. Apa pentru populatie va fi in limitele necesare ", a declarat Mircea Sandu Bars, director executiv al Sistemului de Gospodarire a Apelor Sibiu.

Cod galben

De astazi pana luni, judetul Sibiu este sub cod galben de ninsori, intensificari ale vantului, viscol si polei. Potrivit unei avertizari meteorologice emise de Centrul Regional de Meteorologie Transilvania Sud, ninsorile vor fi abundente, iar stratul de zapada nou depus va depasi 15 - 29 de centimetri, in special in zonele de munte. Vantul va avea intensificari temporare, cu viteze care pot ajunge pana la 50 - 60 km/h. La munte vantul poate sufla cu peste 90 km / h, viscolind sau spulberand zapada. Sambata, local, precipitatiile vor fi mixte si se va forma polei.
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 03 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 08 aprilie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter