SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Omul din rulota

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Arian Mares are vreo 50 si ceva de ani. Arinel, pentru prieteni, are formatul unui umanist, meticulozitatea unui ofiter si spiritul aventurier al unui nonconformist. Acum lucreaza ca taximetrist si locuieste intr-o rulota, intr-o parcare din Padurea Dumbrava.

Pentru oricine, o discutie cu Arian Mares nu poate fi decat o delectare. Povestea omului curge coerent, placut, pigmentata cu glume, aluzii si picanterii. A trecut prin multe si a acumulat de peste tot. De aproape doi ani locuieste intr-o rulota pe care si-a amenajat-o cat mai confortabil. Iubeste muntele, abia asteapta ca, peste aproximativ o luna, sa termine leasingul masinii luate acum trei ani si, in septembrie, sa plece pe Mont Blanc.`Dupa ce am lipsit vreo sase ani de la Sibiu, m-am reintors si am zis sa vad ce pot face la 52 de ani, plecand la drum cu vreo 300 de euro in buzunar. Dupa un an in care am schimbat vreo cinci gazde, adica acum vreo doi ani, am cumparat aceasta rulota. Am cautat un loc unde sa nu deranjez, dar unde sa imi si placa. Asa am gasit aceasta parcare`. A avut mici probleme, cu niste politisti comunitari, care au renuntat, insa, rapid. `Eu am vazut cum arata o garsoniera de 20 de mp, in care locuiesc doi. Eventual si cu un copil. Eu, aici, am 12 metri patrati, am izolatie, am rezistat fara nicio problema la minus multe grade`.Doar ca discutia cu Arinel nu poate fi limitata la traiul intr-o rulota, cu aroma de cafea proaspata si usa usor leganata de vantul primavaratec. Fostul absolvent umanist de la `Octavian Goga`, intrat apoi la 01512, la `academia de uscati`, plecat de acolo in urma unui accident cu vanatorii de munte, este un continuu izvor de povesti. Lucreaza acum ca taximetrist. Nu ii este rusine. `Nu am de ce sa am remuscari, regrete. Am facut si un stadiu de 355 de zile la Aiud`, spune oarecum revoltat. Are legatura cu o `evaziune` fiscala care implica 15 facturi nedeclarate in valoare de aproximativ 1.700 de dolari. Pentru care a fost declarat infractor.

A reusit sa urce, pas cu pas, pe Mont Blanc, de unde `va voi trimite o felicitare si in septembrie. De luna viitoare, dupa ce termin ratele la masina, pun cate o bancnota de cinci euro peste alta si, gata, plec`.Arinel nu este deloc desprins de realitate. Chiar daca nu are televizor in rulota – ci `doar` un DVD-player cu ecran -, absoarbe orice stire si este, ca multi altii, revoltati in fata neregulilor. Acum, ca taximetrist, a observat de aproape ce inseamna `taxa de smecher`. `Cu 20 de licente primite pentru niciun merit de la Primarie, unii fac cate 100 de milioane de luna fara sa miste un pix. Fara sa faca absolut nimic. Plec din sistem. Oricine stie ca taximetria este o forma de somaj mascat. Dar se va termina totul intr-o luna`, isi promite Arinel.

In rulota cu miros de cafea invaluit de norisori proaspeti de tutun, Arinel isi pregateste expeditia pe Mont Blanc. Pana atunci, va merge la Cisnadioara, sa urce pe peretii de alpinism de acolo. Citeaza din Baudelaire si vorbeste pitoresc despre viata sa. Probabil ca isi va face si o casa, dar mai incolo, dupa ce va incepe o afacere. Cat priveste familia... `Chestia cu familia e asa... pe la 20 de ani, poeme, tinut de mana, vise. La 30 de ani, te crezi indeajuns de implicat incat sa iti poti tine o nevasta. Blonda, cu ochi albastri si cu picioare lungi, cum am avut eu. Am facut prostii, am zis ca gasesc alta nevasta. Si tot asa`. Are trei copii, cel mai mic are 16 ani.

E pasionat de munte inca din liceu. `Toata lumea spunea ca atunci nu aveai libertate, pe vremea comunistilor rai. Poate nu era libertate pentru cei care scriau la Europa libera, fara sa rezolve nimic. Noi, pe munte, am avut toata libertatea pe care ne-am dorit-o. Acum, daca nu ai bani, ce libertate mai ai?`. Arinel munceste 24 cu 24 pentru a-si plati leasingul si pentru a pleca iarasi pe munte. Adora sa povesteasca. Sa spuna talcuri. Simple, de bun simt. In rulota sa din Padurea Dumbrava.
de Traian DELEANU


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 29 martie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter