SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGOrasul Avrig - lider al proiectului european "CultTour "

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Prin proiectul " CultTour- Patrimoniul cultural ca punct de interes major in dezvoltarea turismului sustenabil " conducerea administrativa a Avrigului isi propune sa dezvolte o strategie pentru protectia si valorificarea mostenirilor culturale (arhitectura, parcuri, resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal, Muzeul " Gheorghe Lazar " si intregul oras natal memorial), dandu-le astfel o folosinta moderna in turismul national si european. De asemenea, proiectul mai are printre obiective si dezvoltarea politicii de comunicare si de distributie, care sa faca cunoscute ofertele deja existente si sa ajute la promovarea si comercializarea lor, analizarea situatiei fortelor de munca, precum si promovarea, calificarea si perfectionarea personalului de specialitate necesar diferitelor forme de turism aflate in proces de dezvoltare, definirea si formarea unei destinatii turistice atractive, mult diversificate in oferte, de interes international, in aceasta parte a Europei de Est, dezvoltarea unei economii eficiente si durabile, capabile sa ofere si o reala stabilizare a fortei de munca in plan local, crearea unei structuri de formare superioara a celor implicati in acest domeniu.

Dupa ce a fost parcursa prima faza, intermediara, a proiectului, urmare a evaluarilor facute, responsabilii din cadrul Comisiei Europene si-au dat acordul pentru ca proiectul " CultTour " sa treaca in cea de-a doua faza, cea de implementare. Competitia pentru accesarea celei de-a doua etape a fost deosebit de dura, dintr-un total de 588 de proiecte depuse initial, fiind primite spre implementare doar 21.

Valoarea totala a proiectului CultTour este de 2.672.360 euro, din aceasta suma orasului Avrig revenindu-i 375.000 euro. Proiectul va fi finantat din fonduri europene, nerambursabile (85%), bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (13%) si bugetul local (2%).

Durata de implementare a proiectului este de 36 luni (2011-2013).

La finalul perioadei de implementare, partenerii proiectului spera sa realizeze implementarea unor cazuri pilot (prin care se vor ilustra cele mai bune practici de integrare a patrimoniului cultural in initierea unui turism sustenabil), diverse studii de fezabilitate si baze de date ale grupurilor tinta, mecanisme de monitorizare si procese de evaluare, crearea unei retele publice de operatorii implicati, precum si promovarea unor sisteme sustenabile de transport si servicii.

Informatiile ne-au fost oferite de managerul de proiect, Doina Luca, inspector si coordonator Programe Transnationale- Biroul Proiecte cu Finantare Internationala, Primaria orasului Avrig.

Pana in acest moment, in cadrul proiectului au avut loc mai multe intalniri de lucru, la Budapesta, Ungaria, (in perioada 22-24 februarie 2011, cu ocazia seminarului dedicat partenerilor lider ai proiectelor aprobate in cel de al doilea apel de proiecte INTERREG IV B, SEE. Seminarul a fost organizat de catre Secretariatul General al Programului INTERREG IV B, SEE), Sofia, Bulgaria (in perioada 11-13 mai 2011, cu ocazia Conferintei Anuale a Programului pentru Sud- Estul Europei), Avrig, Romania (Kick-off meeting, in perioada 1-3 iunie 2011), Munchen, Germania (in perioada 11-13 noiembrie 2011, cu ocazia intalnirii Comitetului de Management al Proiectului).

Una din cele mai importante intalniri a fost cea de la Krems, Austria in perioada 18-22 octombrie 2011 cu ocazia intalnirii Comitetului de Management al Proiectului. La actiune a luat parte delegatia formata din Arnold Gunter Klingeis, primarul orasului Avrig, Doina Luca, manager proiect, Iulia Blanaru, ofiter de comunicare.

intalnirea a avut drept scop atat monitorizarea activitatilor de proiect, de la aprobarea sa si pana in prezent, precum si cunoasterea si discutarea produselor turistice arhitecturale si de peisagistica specifice regiunii austriece, necesare implementarii activitatilor in locatiile-pilot din cadrul proiectului, printre care se numara si orasul Avrig.

in cadrul intalnirii cu partenerii de proiect au avut loc dezbateri pe baza pachetelor de lucru ale proiectului dupa cum urmeaza: analiza aspectelor de conservare, reutilizarea conceptelor, educatie profesionala in domeniul managementului amenajarii gradinilor si spatiilor deschise, implementare-pilot, finantarea si capitalizarea rezultatelor, diseminarea- utilizarii sustenabile a patrimoniului mostenit, gradini culturale si spatii deschise.

Tot cu acest prilej, delegatia romana a participat la conferinta de presa organizata la St. Polten, in cadrul careia au fost invitati guvernatorul Austriei de Sud, Wolfgang Sobotka, presedintele CEO, Heinz Boyer, primarul orasului Avrig, Arnold Klingeis, managerul proiectului CultTour, Doina Luca. Conferinta a avut ca tema Internationalizarea in cadrul educatiei si turismului, rolul proiectului CultTour in integrarea spatiului european a turismului durabil sprijinit de domeniul academic.

Cu acest prilej, guvernatorul Austriei de Sud si-a exprimat intregul sprijin in implementarea proiectului CultTour precum si in promovarea ideii de turism sustenabil si integrarea statutului de sit-pilot a resedintei de vara Samuel Von Brukenthal din Avrig in arealul turistic si academic din spatiul european si sud european.

Presedintele CEO a vorbit despre activitatile internationale ale Universitatii de ┼×tiinte Aplicate din Krems cu parteneri din China, Vietnam si Azerbaidjan, proiectul CultTour fiind evidentiat ca un exemplu la nivel international in cadrul industriei si cercetarii din domeniul turismului.

Tot in cadrul conferintei, primarul orasului Avrig, Arnold Gunter Klingeis, a subliniat importanta dezvoltarii conceptului turistic vizavi de utilizarea durabila a patrimoniului cultural mostenit si a educatiei in domeniul managementului turistic.

Delegatia romana a fost invitata de catre conducerea ┼×colii de Turism IMC Fachohscchule din Krems, Austria, la o vizita in cadrul institutiei.

Discutiile purtate cu acest prilej au avut ca punct de interes dezvoltarea conceptului de scoala hotel si importanta acestuia in dezvoltarea durabila a turismului in contextul academic european. Cu acest prilej, s-au concretizat pasii premergatori infiintarii la Avrig a unei filiale a scolii de turism mai sus mentionata.

Avand in vedere ca fosta Resedinta de vara Samuel Von Brukenthal de la Avrig are rol-pilot in cadrul proiectului, delegatia romana a vizitat gradinile culturale Schonbrunn, Schloß Hof si Melk, in vederea reutilizarii conceptului de gradina baroc in spatiul sud european.

Partenerii proiectului s-au bucurat de intalnirea cu rectorul Universitatii de ┼×tiinte Aplicate din Krems, Eva Werner, care a apreciat importanta proiectului CultTour si impactul acestuia in dezvoltarea retelei europene academice si turistice.

Referindu-se la acest important proiect, primarul Arnold Gunter Klingeis marturiseste ca isi doreste sa faca din zona orasului Avrig, cu oferta sa turistica, un nume in tara si in lume. " Proiectul isi propune sa valorifice potentialul turistic existent in zona si sa creeze premisele ca acesta sa intre in anumite circuite turistice. Ne dorim sa promovam Masivul Fagaras (" Alpii Transilvaniei "), al carui potential pentru turismul montan este enorm, fosta Cazarma 935 de la Marsa (trecuta deja prin evaluarea unor prestigiosi experti europeni, datorita unui alt program european), unde, pe o suprafata de 100 de hectare, planuim sa cream un muzeu viu, un «wildlife park», care va gazdui aproape toate speciile vegetale si animale specifice zonei. Bineinteles ca ne dorim sa promovam si Palatul Brukenthal, un obiectiv sibian important, atat din punct de vedere cultural cat si istoric. Asa ne vom aduce si noi contributia la promovarea turistica a zonei ", ne-a spus primarul Avrigului.

Unul dintre partenerii importanti din cadrul proiectului este Consiliul Judetean Sibiu, prin Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului. " Palatul Brukenthal si Avrigul, impreuna cu Muzeul Satului din Dumbrava Sibiului vor constitui reperele turistice de baza prin care cei interesati vor putea aprecia o reusita imbinare a naturii, istoriei si traditiei. Prin acest proiect, Romania va promova aceste obiective, va fi definit un plan de actiune mai impulsiv si eficient. Sper ca asa vom reusi sa ne expunem mai bine potentialul judetului si vom convinge cat mai multi turisti sa ne viziteze.

" CultTour " reprezinta prima parte a unui proiect mai amplu numit " Transilvania ", brandul cel mai cunoscut ce poate promova Romania in lume. Cred ca un turist nu poate sa-si planuiasca un tur al Europei fara sa includa intre reperele sale si Transilvania. Un asemenea tur ar fi incomplet fara aceste meleaguri. ", sustine Arnold Klingeis.
de Dan Francu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 01 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter