SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGOrasul ideal, in viziunea copiilor

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Vineri, 13 iunie 2014, in sala de sport a ┼×colii Gimnaziale nr. 18 Sibiu a avut loc prezentarea celor 12 proiecte - machete cu orasul ideal - ale elevilor claselor a III-a si a IV-a de la mai multe scoli gimnaziale din Sibiu. Fiecare echipa a prezentat in cateva minute macheta realizata in cadrul disciplinei optionale "De - a arhitectura ". La final elevii au primit din partea organizatorilor insigne. De asemenea fiecare echipa a fost rasplatita cu un tort sub forma omuletului Lego. Aceasta actiune a fost incununata de succes.

Asociatia "De-a arhitectura " isi propune dezvoltarea `i promovarea educaiei de arhitectura si mediu construit pentru copii si tineri in Romania.

in 2011, cu sprijinul Filialei Teritoriale Bucure`ti a Ordinului Arhitecilor din Romania a fost dezvoltat programul cultural "De-a arhitectura " - deschiderea scolarilor catre arhitectura si mediu construit. in cadrul acestui program cultural s-a elaborat, cu sprijinul Facultatii de Psihologie si ┼×tiinele Educaiei din Universitatea Bucure`ti, curricula optionala "de-a arhitectura- educatie pentru arhitectura si mediu construit " pentru clasa a III-a si a IV-a. Aceast[ curricula va fi predata in 2014-2015 in 100 de clase din intreaga tara.

Arhitecti voluntari din Sibiu implicati in acest proiect au fost: Livia Aruncutean, Anca Bordean, Alexandru Gavozdea, Iulia Nistor, Carmen ┼×andru, Mircea ┼óibuleac.

Cadrele didactice din Sibiu care au promovat si dezvoltat pe parcursul anului scolar 2013 - 2014 acest proiect: Aida Petrea - Lic. Onisifor Ghibu, Elke Dengel - ┼×c. 2, Mirela ┼×andru, Daniela Micu -Sarbu, Gabriela Sorica - ┼×c. 5, Simona Campean, Anca Carmen, Elena Geamanu, Cristina Prodea - ┼×c.

18, Elena Salistean, Mihaela Bodea - ┼×c.

4, Ana Nirestean- Colegiul Pedagogic.

" De-a arhitectura " este un program cultural care familiarizeaza elevii cu notiuni de arhitectura si urbanism introduse prin observarea directa si aplicarea creativa a acestora. Scopul este promovarea valorilor universale ale arhitecturii si ale mediului construit si promovarea lor ca parte din cultura generala, de a ajuta copiii sa inteleaga arhitectura si mediul construit si implicit procesele complexe care le transforma mediul in care traiesc. Casa, scoala, cartierul si comunitatea lor ii formeaza pe acesti viitori cetateni, le dau un mesaj despre locul lor in lume si afecteaza calitatile fizice si psihice ale vietilor lor. Calitatea arhitecturii si a mediului construit de maine depinde de ei.

O schimbare a paradigmei culturii arhitecturale si urbane a societatii Romanesti actuale nu se poate face decat pornind de la educatia copiilor, viitorii cetateni si formatori indirecti de opinie ai parintilor lor.

Programul este format din mai multe proiecte complementare, printre care si " de-a arhitectura in orasul meu " - curs optional pentru clasele a III-a si a IV-a.

Pentru anul scolar 2013-2014, acest curs s-a desfasurat in sase scoli din Sibiu: ┼×coala Gimnaziala nr. 2, ┼×coala Gimnaziala nr. 4, ┼×coala Gimnaziala nr. 18, ┼×coala Gimnaziala Regina Maria, Liceul Teoretic " Onisifor Ghibu " si Colegiul National Pedagogic " Andrei ┼×aguna ".

Au fost inscrise douasprezece clase a III-a si a IV-a, iar arhitectii voluntari impreuna cu invatatorii au incercat ca in fiecare ora din saptamana dedicata acestui curs sa prezinte cat mai pe intelesul copiilor notiuni legate de mediul construit, deseori folosindu-se de metode mai ludice, precum diverse tipuri de jocuri, expeditii si ateliere.

Finalitatea cursului este marcata prin realizarea machetei orasului ideal imaginat de fiecare clasa in parte, construita la scara unui omulet Lego, folosindu-se de informatiile si cunostintele acumulate pe parcursul anului. Este important ca elevii sa-si asume rezultatele muncii lor. De aceea, vineri - 13 iunie - ei si-au prezentat lucrarile intr-o expozitie ce a reunit 360 de elevi (si cel putin tot atatia parinti) in sala de sport a ┼×colii Gimnaziale nr. 18, pusa la dispozitie cu drag de catre directorul scolii, caruia ii multumim. Numarul mare al persoanelor prezente a fost coplesitor, dar scopul acestei intalniri a fost atins: inarmati cu argumente, copiii si-au prezentat munca, au analizat machetele celorlalti si, bineinteles, au incercat sa faca un clasament al celor mai bune orase, cumva nereusind sa accepte ca nu este un concurs, ci o expunere a diferitelor idei de orase, si ca fiecare propunere este apreciata atata timp cat ne prezinta o poveste captivanta si bine motivata.

in clasa, pe parcursul realizarii oraselor, imaginatia lor a fost debordanta si odata ce au inceput construirea lor, cu greu mai auzeau sunetul clopotelului ce anunta pauza. in general, strazile si masinile au fost ignorate, importanti fiind pietonii, pietele publice, parcurile, dotarile sportive si zonele verzi din cartierele cu locuinte. Entuziasmul si daruirea cu care au lucrat nu lasa loc de indoiala ca acest curs a meritat efortul arhitectilor voluntari si a invatatorilor, si asigura energia necesara de a o lua de la capat in urmatorul an scolar.

Programul cultural este finantat partial din fondul Taxa de Timbru de Arhitectura, acordata de Ordinul Arhitecilor din Romania in urma concursurilor de proiecte culturale.

Din 2014 Uniunea Arhitectilor din Romania sustine si finateaza atelierele de pregatire a indrumatorilor arhitecti care vor preda curricula "de-a arhitectura " in scoli alaturi de cadrele didactice.Pentru a asigura continuitatea programului cultural si a proiectelor sale complemetare Asociatia De-a Arhitectura a beneficiat si de sprijinul: Holcim, Ytong, Fundatia Acvatot, Pazo Grup, Fundatia Comunitara Sibiu.www.de-a-arhitectura.ro

www.facebook.com/DeAArhitectura

Prof. Livia CREŢULESCU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 17 iunie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 03 martie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter