SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGOrasul Sibiu numara 1572 de case ce risca sa fie inundate. Un cutremur de noapte ar face 48 de morti

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Potrivit unui document intocmit de Inspectoratul pentru situatii de urgenta (ISU) Sibiu, cele mai posibile catastrofe la nivelul judetului sunt inundatiile. Municipiul Sibiu este cel mai vulnerabil in aceasta situatie.

In ceea ce priveste cutremurele, acestea sunt catalogate `putin probabile` pe teritoriul Sibiului. Dar, potrivit aceluiasi document, pana la finele acestui an sunt 90% sanse sa se produca un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter in zona Vrancea, cutremur care in zona Sibiului ar duce la zeci de morti.

Orasul Sibiu: mii de case si 21 de km de strazi si retele, sub semnul riscului

Cele mai plauzibile riscuri naturale pentru sibieni raman cele legate de fenomenele meteo periculoase – caderile mari de apa in intervale scurte, cu alte cuvinte. In judet s-au inregistrat cinci viituri cu amplitudine ridicata: in 1975, 1977, 1981, 1984 si in 1998. `Majoritatea inundatiilor sunt previzibile, putandu-se instiinta comitetele locale pentru situatii de urgenta pentrul alertarea populatiei`, se arata in raportul intocmit de ISU.

Localitatile expuse riscului de inundatii sunt raspandite in intreg judetul. Cele mai multe case si anexe care risca sa fie inundate sunt in municipiul resedinta de judet. Nu mai putin de 1572 de case si anexe gospodaresti sunt pe lista zonelor inundabile intocmita de ISU. Tot in municipiul Sibiu, in zone de risc de inundatii mai sunt 21 de km de strazi, de retea electrica, de gaz si alimentare cu apa, dar si 29 de obiective sociale, 17 obiective economice, 10 km de cai ferate si 12 poduri. 

Cele mai amenintate sate

Spre comparatie cu Sibiul, Mediasul, orasul de pe Tarnava Mare, are in zonele de risc doar 150 de case si anexe. Nu toate localitatile judetului sunt in zonele de risc, dar dintre cele incluse pe aceasta lista, cele mai `lejere` sunt Hoghilacul si Poplaca, cu cate doua case aflate in potential pericol si Axente Sever – patru case. In rest, numarul caselor inundabile este extrem de variat: Barghis – 95 de case si anexe, localitate urmata indeaproape de Cristian (88 de case si anexe).

Pe langa Avrig (44 de case), sunt si alte orase ale judetului cu locuitori in zone de risc: Copsa Mica (opt case), Ocna Sibiului (50 de case), Agnita (84), Cisnadie (16) si Saliste (44).

Satele cu cele mai multe case aflate in zone cu risc de inundatii sunt Seica Mare (360 de case), Tarnava (240) Porumbacu De Jos (152 de case), Arpasu De Jos (167) si Valea Viilor (110).

90% sanse pentru un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade

`Ca urmare a conditiilor geografice si geologice, in judetul Sibiu nu exista pericolul real al manifestarii actiunilor distructive a unor cutremure de pamant, alunecari de teren si/sau dezastre complementsre acestora`, se arata in raportul ISU. 

Acelasi document sustine ca pana la finele acestui an este foarte posibil (90%) sa se produca un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, in zona Vrancea, zona fata de care Sibiul este ferit. `Distanta fata de zona epicentrala Vrancea este de 140 de km. Teritoriul judetului Sibiu se macrozoneaza din punct de vedere seismic intr-o singura zona, zona D`. In aceasta zona, magnitudinea maxima poate fi de 7,2 grade pe scara Richter. La o asemenea intensitate, sunt vulnerabile 17.106 cladiri din judet si 26.298 de gospodarii. Cel mai negru scenariu, cel al unui cutemur maxim pe timp de noapte, ar duce, potrivit ISU la 73 de morti si 93 de `victime depasite`. 46 de sibieni ar fi raniti usor, iar 185 ar avea nevoie de tratament ambulatoriu. Cutremurul maxim pe timp de zi ar lua viata a 48 de sibieni, mai calculeaza ISU.

In judetul Sibiu au fost catalogate drept cladiri `cu bulina rosie` (grad ridicat de risc seismic) 20 de imobile vechi, aflate acum in diferite faze de consolidare.

Cele mai periculoase intreprinderi

`Sunt considerate substante toxice industriale acele produse chimice care au o actiune vatamatoare in concetratii mici si pe distante mari ce depasesc limitele operatorilor economici`, noteaza ISU Sibiu. Pe lista operatorilor economici a caror erori tehnologice sau accidente ar putea dauna sibienilor sunt inscrise patru pozitii. Prima este alocata fabricii Eurofoam, din Selimbar, care produce spume poliuretanice, si care lucreaza cu 200 de tone de toluen-diizocianat (un produs foarte toxic, care elibereaza dioxid de carbon in contact cu apa). Pe locul doi este situata Fabrica de sticla Avrig, unde se afla 0,05 tone de trioxid de arsen (arsenicul, o otrava foarte puternica). Si Apa-Canal se afla pe lista operatorilor economici cu risc tehnologic, din cauza celor noua tone de clor folosite la captarea, tratarea si distributia apei potabile. In fine, chiar daca este situat in judetul Alba, la Cetatea de balta, cei de la ISU Sibiu sustin ca periculoasa pentru sibieni este si Statia de inmagazinare Transilvania, din localitatea amintita. 140.000 de tone de gaz metan sunt inmagazinate aici.

In fine, pe lista ISU mai sunt si alte 16 firme care utilizeaza produse periculoase, dar in cantitati mai mici: SNR Rulmenti, SC Continental SA, Scandia Romana, Caucho Metal Producos, Romanofir, Brandl-Ro, Emailul, Thyssenkrupp Bilstein Compa, Guhring, Dafora sucursala constructii si sucursala foraj, Siemens Eit, Oehler Mecanica (Marsa), Relle SA Medias, Aprov SA Medias si Armax Gaz Medias.

Avalansele: o istorie neagra

Judetul Sibiu inregistreaza una dintre cele mai negre avalanse din istoria mondiala si, din pacate, cea mai napsatuitoare din Romania: este vorba de duminica de 17 aprilie 1977, cand pe panta dinspre Saua Capra, deasupra Lacului Balea, o avanlansa spontana a ucis 23 de persoane: sapte adulti cu varsta cuprinsa intre 28 si 54 de ani si 16 elevi: unul de 18 ani, patru de 17 ani, sapte de 16 ani, trei de 15 ani si unul de 13 ani.

ISU Sibiu atrage atentia ca avalansele raman un pericol pe crestele inzapezite ale muntilor Fagaras, in special pentru turistii care se aventureaza fara masuri de protectie si fara sa aiba cunostinte adecvate vietii pe munte.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 29 martie 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 07 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter