SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGOvidiu Gant vrea meseriasi instruiti nemteste

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in conditiile in care multi dintre tinerii de la sate fac agricultura de subzistenta si nu au o meserie pe care sa o poata face bine, iar unii dintre meseriasi sunt pregatiti pe utilaje depasite, deputatul FDGR, Ovidiu Gant, propune un sistem bine pus la punct de reconversie profesionala, posibilitatea pregatirii profesionale pentru adulti, cu sprijin din partea firmelor private, a Statului si eventual cu fonduri europene, dar si cu un cadru legal potrivit.

"Pornind si de la realitatea ca, in Romania, nu mai avem meseriasi si este un dezastru in ceea ce priveste forta de munca calificata, trebuie sa imbunatatim situatia. Am sa cer Guvernului sa determine Ministerul Muncii ca, dupa modelul Germaniei, sa realizam un sistem dual de formare profesionala, in care, intreprinderile private, cu sprijinul Statului, cu fonduri europene, daca este cazul, sa aiba cadrul legal pregatit sa construiasca si in Romania acest sistem dual de formare profesionala, pe care Germania il practica cu mare succes, si prin care sa suplinim lipsa de oameni calificati", spune Ovidiu Gant, care intentioneaza sa faca aceasta propunere pentru programul de guvernare al coalitiei pe urmatorii doi ani.

Calificati pe utilaje depasite

El a dat exemplul teoretic al unei Firme Din Sibiu care are nevoie de forta de munca si ar putea sa-si organizeze, cu sprijinul statului, cu fonduri europene, cursuri de calificare si recalificare.

"O mare parte din populatie traieste in mediul rural, iar relevanta ei pe piata fortei de munca este zero. Fac agricultura de subzistenta chiar si oameni relativ tineri, care ar putea fi utili in industrie, in servicii, dar care nu au pregatirea respectiva si nici nu au acces la o forma de calificare. Şi atunci trebuie sa gaseasca in Sibiu posibilitatea sa se formeze, dincolo de jalnicele cursuri pe care le ofera agentiile de ocupare a fortei de munca, mai ales ca nu sunt in relatie cu realitatea economica", este de parere deputatul Forumului Democrat al Germanilor din Romania.

Ovidiu Gant spune ca un absolvent de scoala profesionala din Romania nu poate sa mearga, spre exemplu, ca muncitor la o firma, ca strungar, ca electrician, pentru ca el are cunostinte primare si legate de dotari invechite.

"Daca lucreaza pe un strung din 1950 toamna si pe urma se duce la o firma din Sibiu care produce la strung nu stiu ce piese, si strungul acela este ultraelectronic si computerizat, sta si plange langa el", spune parlamentarul german.

Gant si-a argumentat propunerea si prin faptul ca acest sistem functioneaza si in Germania si poate fi introdus si la noi la scara nationala, cu atat mai mult cu cat exista preocupari ale agentilor economici, sunt organisme dispuse sa sprijine acest sistem, dar nu avem nici legislatie, nici cadru institutional respectiv.

"Am putea face un lucru destept ca sa suplinim aceasta lipsa de forta de munca calificata", a concluzionat Ovidiu Gant.


Mester sau nepriceput


"Ceea ce ni se vinde noua ca mester, chiar e mester sau este un individ cu cunostinte primare in domeniul respectiv - iti face instalatia electrica si isi ia foc casas", se intreaba deputatul.

El a vorbit si despre muncitorii romani care, dupa ce au lucrat o perioada in strainatate, sunt mai priceputi pentru ca acolo au avut de-a face cu tehnici noi, cu alte materiale, motiv pentru care "este normal sa aduci aceasta experienta catre populatie, nu sa trimitem populatia in Spania sau Italia sa invete".

Reprezentantul FDGR spune ca aceasta categorie a meseriasilor a fost foarte bine organizata in Romania la un moment dat, dar sistemul s-a distrus in ultimii 20 de ani.

Pe aceeasi tema, o propunere privind o lege a Camerelor mestesugarilor, asteapta sa fie discutata, iar in baza ei, meseriasii dintr-un anumit domeniu se inscriu intr-o evidenta, se stiu care sunt acestia si pot face programe de pregatire profesionala.
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 10 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter