SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPact la Ierusalim intre Romania si Israel

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Premierul Emil Boc si omologul sau israelian, Benjamin Netanyahu, au semnat, ieri, o Declaratie Co­muna a celor doua Cabinete privind prioritatile cooperarii bilaterale pe termen scurt si mediu. Semnarea acestui act extrem de important pentru cele doua tari s-a facut in urma sedintei interguvernamentale din Israel. Din partea Romaniei, a parti­cipat o delegatie de ministri, condusa de premierul Emil Boc. in cadrul acestei prime reuniuni interguvernamentale a guvernelor Romaniei si Statului Israel au fost semnate patru documente de colaborare, respectiv Declaratia Comuna intre vice-prim-ministrul si ministrul de Interne al Statului Israel si ministrul Muncii, Familiei si Pro­tectiei Sociale din Romania, Me­mo­ran­dumul de intelegere intre Minis­terul Educatiei, Cercetarii, Tine­retului si Sporturilor si Institutul Yad Vashem din Ierusalim, sustinut de Ministerul Educatiei din Israel, precum si Declaratia de Intentie intre ministrii mediului ai celor doua tari si Planul de cooperare in do­meniul sanatatii si al medicinii intre ministerele de resort din cele doua tari.

inceputul unei noi etape

Primul ministru roman consi­dera ca aceasta reuniune reprezinta o noua etapa in cooperarea bilaterala in domenii de interes precum economie, agricultura, securi­tatea muncii, protectia me­diului, educatie, asistenta medicala de urgenta, promo­vare turistica. " Premierul Emil Boc a apreciat ca reuniunea interguvernamentala romano-israeliana marcheaza inceputul unei noi etape in relatiile bilaterale, de peste 60 de ani, iar partea romana doreste ca aceasta sa fie marcata de o mai stransa cooperare bilaterala pe proiecte concrete in toate domeniile de interes comun ", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. 

Premierul israelian, Ben­jamin Netanyahu, a apreciat ca prin semnarea acestor acorduri s-a facut un pas important in intensificarea relatiilor bilate­rale. " intotdeauna am fost prieteni, dar acum vrem sa traducem in termeni practici colaborarea noastra in domeniile apararii, economiei, educatiei, agriculturii si in alte domenii. Poporul israelian stie ca are in poporul roman si in premierul roman un bun prieten. Fiecare israelian este fie de origine romana, fie are un prieten roman ", a declarat premierul israelian.

Burse de studii pentru israelieni

" Comunitatea israelienilor originari din Romania are un rol fundamental in conso­lidarea relatiei noastre cu Israelul in plan economic, politic si cultural ", a declarat primul ministru Emil Boc, dupa intalnirea pe care a avut-o cu reprezentantii acestora, la Ierusalim. " Este datoria noastra comuna ca si generatiile viitoare sa mentina apartenenta la Romania, sa cunoasca limba romana si sa fie mandri de locurile unde s-au nascut parintii si bunicii lor ", a afirmat premierul Boc. in acest sens, a aratat ca va propune un program prin care sa se acorde 50 de burse de studii in Romania reprezentantilor israelienilor originari din Romania, vorbitori de limba romana. De asemenea, seful Executivului a mentionat ca, la nivel guvernamental, va fi promovat un program turistic care sa ofere posibilitatea israelienilor de origine romana sa viziteze Romania. " Am auzit o fraza aici care m-a impre­sionat astazi: noi, cei de aici, din Israel, originari din Romania, ne intristam sau ne bucuram de doua ori: ne bucuram cand e bine si in Romania si aici, ne intristam cand e rau si aici si in Romania. Şi cred ca, prin ceea ce putem face impreuna, putem aduce mai multa bucurie si aici si acasa. Iar acest lucru sta in puterea Guvernului " a mai afirmat primul ministru.

Şeful Executivului a prezentat, totodata, proiectele economice ale Guvernului, punand accent asupra politicii privind investitiile si crearea de locuri de munca.Coperare economica, stabilita intre ministrii Ion Ariton si Shalom SimhonDezvoltarea si diversificarea schimburilor comerciale roma­no-israeliene, precum si iden­tificarea unor noi oportunitati de cooperare economica in Israel, in Romania si pe terte piete au fost subiecte discutate in cadrul intalnirii pe care Ion Ariton, ministrul Economiei, Comer­tului si Mediului de Afaceri, a avut-o cu Shalom Simhon, ministrul Industriei, Comertului si Muncii al Statului Israel. Analizandu-se stadiul schim­burilor comerciale bilaterale, care, in primele 9 luni din acest an, s-au ridicat la 274 milioane dolari, s-a constatat ca exist[ potential de cre`tere a acestora. in acest context, parte­nerii de dialog au convenit ca se impune multiplicarea contactelor intre oamenii de afaceri din cele doua tari, intensificarea schimbului de misiuni economice in Romania si Israel, incurajarea firmelor in participarea la targurile si expozitiile organizate in cele doua tari, organizarea de forumuri de afaceri, seminarii si mese rotunde, imbunatatirea colaborarii intre organizatiile neguvernamentale, cum ar fi camerele de comert sau asociatiile patronale. Partea romana a subliniat posibilitatile reale de cooperare in Israel in domeniul petrol si gaze, tinand seama de expertiza roma­neasca in acest domeniu, prin acordarea de asistenta tehnica, livrarea de utilaje de foraj si componente, cooperarea la dezvoltarea infrastructurii pentru transportul si depo­zitarea gazelor naturale, pregatirea sau perfectionarea personalului specializat. De asemenea, pornind de la preo­cuparea celor doua tari de a diversifica resursele de apro­vizionare cu gaze naturale, a fost abordata si posibilitatea identificarii unor interese co­mune in participarea la unele proiecte regionale de transport gaze. Partea romana si-a exprimat interesul de a atrage investitii din Israel si de a initia proiecte de cooperare in sec­toare de interes pentru econo­mia nationala, mai ales cele in care firmele israeliene detin tehnologii avansate, cum sunt energia, inclusiv energiile rege­nerabile, aeronautica, industria auto, industrie alimentara, industrie electrica si electro­nica, industria textila, lucrari de infrastructura. in domeniul energiei electrice au fost pre­zentate partii israeliene, spre analiza, proiecte de moderni­zare, dezvoltare si diversificare a capacitatilor energetice, inclusiv prin realizarea de investitii " green field ".

Sectorul clusterelor indus­triale a fost - de asemenea - un alt domeniu propus de partea romana pentru cooperare si investitii, existand interes din partea unor clustere de a atrage investitii in sectoare ca: aeronautica, industria auto, industria alimentara, indus­tria electrica si electronica, energii regenerabile, indus­tria textila, etc.

intrevederea ministrului Ariton cu omologul sau isra­elian a avut loc in contextul participarii la consultarile inter-guvernamentale bilate­rale romano-israeliene de la Ierusalim. La discutii, demni­tarul roman a fost insotit de experti din cadrul MECMA, iar din partea israeliana au fost prezenti experti din Ministerul Industriei, Comertului si Muncii, precum si inalti functionari din Ministerul Infrastructurii Nationale.La Zidul PlangeriiDelegatia guvernamentala a vizitat ieri Memorialul Yad Vashem din Ierusalim, muzeu fondat in scopul pastrarii memoriei victimelor Holo­caus­tului si evidentierii, pen­tru generatiile viitoare, a invatamintelor acestei trage­dii unice in istoria umanitatii. Premierul a vizitat si "Sala Nu­melor", care contine pagini de marturii ce includ datele biografice a peste 3,2 milioa­ne de persoane ucise in Holocaust. De asemenea, pri­mul ministru a participat la ceremonia oficiala desfa­surata in Sala Memoriei Martirilor, spatiu solemn dedicat martirilor Holo­caustu­lui si unde, pe pavajul salii, sunt inscriptionate lagarele mortii, precum si numele lagarelor de concen­trare de pe intinsul Europei. in Sala Memoriei Martirilor, seful Executivului roman a depus o coroana de flori.

Şeful Executivului si delegatia guvernamentala au vizitat apoi Memorialul Copiilor, spatiu dedicat celor peste o jumatate de milion de copii evrei ucisi in Holocaust, Aleea si gradina Dreptilor intre Popoare - titlu acordat celor de alta origine decat cea evreiasca care, riscandu-si viata, au ajutat sau salvat de la moarte evrei in timpul Holocaustului si unde sunt gravate peste 19.000 de nume.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 25 noiembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter