SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPadurile Directiei Silvice Sibiu - Ocolul Silvic Arpas

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Ing. Gheorghe Sin, seful Oocolului Silvic Arpas

Gheorghe Sin s-a nascut la 18 martie 1963 in Fagaras. A termiant Liceul de Informatica Brasov, promotia 1981, iar apoi a absolvit Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere Brasov - promotia 1987. in perioada 1987 - 1994 a ocupat functia de inginer proiectant la IFET Ramnicu-Valcea. intre anii 1994 - 1999 lucreaza ca inginer exploatare la SC Cozia Forest SA Ramnicu-Valcea. Din 15 octombrie 1999 pana in 15 august 2005 ocupa functia de inginer silvic in cadrul Directiei Silvice Sibiu. Din 15 august 2005 pana in prezent conduce activitatea Ocolului Silvic Arpas. Este casatorit cu Gianina Sin, profesor de matematica la Colegiul National "Doamna Stanca ", sectia germana, din Fagaras. Ambii sunt pasionati de natura, sport, turism, Teatru si folclor.in interesul si pentru sufletul paduriiAsa am putea defini, fara teama de a gresi, activitatea de zi cu zi a silvicultorilor din cele 8 ocoale apartinatoare Directiei Silvice Sibiu. Redutabili profesionisti ai padurilor sibiene, acestia nu vad nimic spectaculos in munca lor. Dar modul serios, responsabil, competent in care actioneaza fiecare la locul lui are darul sa ne convinga ca padurile sibiene au fost si sunt pe maini bune. Echipa manageriala a fiecarui ocol si echipa manageriala a Directiei Silvice Sibiu actioneaza impreuna numai "in interesul si pentru sufletul padurii ". in discutiile pe care le-am avut cu fiecare sef de ocol silvic am observat un fel de declaratie de angajament. Rar am vazut oameni atat de pasionati de ceea ce fac, oameni care imprumuta, parca, ceva din nobletea arborilor pretiosi si puternici pe care ii ingrijesc. Indiferent daca iti vorbesc despre stategia de accesibilizare a fondului forestier, despre dezvoltarea durabila a padurilor pe care le administreaza, despre impaduriri sau valorificarea masei lemnoase, despre silvo-turism ori despre vreun monument al naturii pe care o protejeaza, in glasul fiecaruia se simte fiorul cald al pasiunii si dragostei pentru paduri.Paduri in doua judeteOcolul Silvic Arpas administreaza un fond forestier in suprafata totala de 13.629 hectare, din care 13.262 hectare padure si 367 hectare pasuni impadurite. Este singurul ocol silvic din cadrul Directiei Silvice Sibiu ale carui paduri se afla pe raza a doua judete: Sibiu - 9.399 hectare si Brasov - 4.230 hectare. Pe detinatori, padurile gospodarite de Ocolul Silvic Arpas se prezinta astfel: 7.144 ha - paduri de stat, 1.541 ha - paduri ale primariilor Arpasu de Jos, Carta, Chirpar, Ucea si Vistea, 4.185 ha - paduri ale composesoratelor, 135 ha - paduri ale institutiilor de invatamant si cult si 257 ha - paduri ale unor persoane fizice. Din totalul fondului forestier administrat de acest ocol, padurile ocupa 13.086 ha, din care 5.800 ha sunt paduri de rasinoase si 7.286 ha sunt paduri de foioase. Restul fondului este compus din terenuri pentru administratie si productie silvica sau terenuri neproductive.

"Pe grupe functionale - afirma ing. Gheorghe Sin, seful Ocolului Silvic Arpas - majoritatea padurilor (11.098 ha) sunt in grupa I cu functii speciale de protectie si doar 1.989 ha sunt in grupa a II-a de protectie". Altitudinal, padurile de stat se afla la inaltimi cuprinse intre 400 metri si 1.800 metri. Pe categorii de consistenta, structura arboretelor este urmatoarea: 83% - arborete cu consistenta peste 0,7, 13% - arborete cu consistenta intre 0,4 - 0,6; 4% - arborete cu consistenta sub 0,4. Iar pe clase de varsta, padurile arpasene au intre 20 de ani si peste 120 de ani. Cel mai mare procent, 28% il au arboretele cu varsta intre 100 si peste 120 de ani. Urmeaza grupa de varsta intre 60 si 80 de ani cu un procent de 16%.

Ocolul Silvic Arpas este organizat pe trei districte (Nou Roman, Arpas, Balea) si 15 cantoane silvice (cate cinci in fiecare district).Activitati principale"Principalele activitati ale Ocolului Silvic Arpas - sustine seful de ocol, Gheorghe Sin - sunt: cultura si regenerarea padurilor, asigurarea pazei si integritatii fondului forestier, valorificarea masei lemnoase, conform cotelor de taiere aprobate, pe picior, la drum auto sau in depozitul final, vanzarea lemnului din taieri, de igiena si taieri de ingrijire catre populatie, valorificarea pastravului de consum si a fructelor de padure. Pentru anul 2012 am avut de recoltat 35.000 mc ".

Caius Plinius cel Batran spunea ca "Padurile sunt cel mai mare dar harazit de Dumnezeu omului ". Numai ca astazi acest dar nu mai este pretuit asa cum se cuvine de oameni. Sub ochii nostri mirati, padurea parca plange uneori. Cand este lasata prada neoranduielilor firesti. Cand slujitorii padurii devin robii lemnului. "De aceea, noi, silvicultorii avem obligatia de onoare sa picuram zilnic la radacina fiecarui arbore cate ceva din priceperea, daruirea si pasiunea noastra pentru padure ", spune seful de ocol, Gheorghe Sin.

Cand am iesit impreuna in teren m-am convins ca vorbele lui au deplina acoperire in fapte.

Şeful Ocolului Silvic Arpas cunoaste ca nimeni altul toate potecile, caile si drumurile de acces in padurile pe care le administreaza. Şi nu sunt putine! Numai drumurile forestiere au o intindere de peste 60 de km. Fara scurtaturi. Gheorghe Sin este convingator cand iti vorbeste despre "modalitatile de recoltare a materialului lemnos, de asigurare a regenerarilor naturale, ori despre tratamentul diferentiat in cadrul fiecarui regim silvic, in functie de starea, varsta, compozitia si structura arboretelor ". Am retinut ca "arborii tineri se formeaza la adapostul arborilor batrani, care trebuie recoltati in etape pe masura instalarii si dezvoltarii semintisului (lastarisului) natural."

in domeniul regenerarii padurilor, preocuparea de capatai a sefului de ocol, ing. Gheorghe Sin, o constituie cresterea suprafetelor regenerate natural, in detrimentul plantatiilor integrale. in anul 2012, in acest ocol s-au efectuat lucrari de degajari pe 42 ha, curatari - pe 40 ha, rarituri - pe 147 ha, completari - pe 16 ha si decoplesiri - 350 ha, in timp ce lucrarile de impaduriri integrale au cuprins doar 10 ha.

O alta preocupare importanta a silvicultorilor de la Ocolul Silvic Arpas o reprezinta introducerea in circuitul economic a celor 105 ha teren degradat preluat de la ADS. Acest teren prezenta o degradare accentuata si era inapt altor folosinte. Refacerea echilibrului ecologic din zona s-a facut sub efectul culturilor forestiere. Aceste suprafete au fost plantate cu diverse specii forestiere: gorun, stejar pedunculat, stejar rosu, Paltin de munte, carpen, frasin, paducel, salcam, gladita, artar, pin negru, castan porcesc etc. Gheorghe Sin declara ca "materialul de plantat se asigura in totalitate in cadrul Ocolului Silvic Arpas prin cele cinci pepiniere silvice si cele doua solarii pentru producerea puietilor forestieri. Anul acesta am avut un excedent de 150.000 de puieti forestieri pe care i-am vandut altor directii silvice din tara ".

Rezultate bune sunt obtinute si prin activitatea de producere si valorificare a pastravului pentru consum in pastravariile Laita si Valea Pinului. Pastravaria Laita are un luciu de apa de 0,8 ha si dispune de 32 de bazine unde se pot produce si valorifica circa 50 de tone de pastrav anual.Vanatoare si silvoturismOcolul Silvic Arpas dispune de fondul de vanatoare 4 Balea care se intinde pe 10.422 ha. Aici se gasesc specii valoroase de vanat, cum ar fi: ursul, capra neagra, cerbul, marmota, mistretul, lupul, rasul, pisica salbatica, vulpea, cocosul de munte, iepurele etc.

"Marmota - afirma Gheorghe Sin - a fost colonizata in 1972 prin efortul propriu al Ocolului Silvic Arpas, cu rezultate foarte bune. Apreciem ca efectivul actual este de 106 bucati si este concentrat in Valea Arpaselului, in pasunea alpina Balea - Valea Doamnei ".

Pentru sezonul de vanatoare 2012 cota de recoltat a fost de: doi ursi, cinci capre negre, cinci mistreti, trei cerbi, trei capriori, 10 vulpi si un lup.

Amatorii de silvoturism au la dispozitie Cabana Balea. Situat[ ^ntr-un cadru natural feeric, cabana se afl[ la cota zero a Transf[g[r[`anului `i ofer[ cazare pentru 10 persoane.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Victor ( 29.12.2012 06:05 )
Si atunci cum se face ca in acest an 2012 s-au facut defrisari exagerate in valea Arpasului, pe muntele Boldanu, pe munchia Gardomanu,...? O sa ne trezim ca muntii nu vor mai avea padure. As dori niste explicatii.


      

Alte stiri adaugate marti, 04 decembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 11 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter