SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGParintele Mircea Pacurariu a primit titlul de cetatean de onoare al Sibiului | Foto

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »


Parintele Mircea Pacurariu a avut una dintre cele mai numeroase audiente la un eveniment de decernare a titlului de Cetatean de onoare al municipiului Sibiu. In fata unei sali pline de fete bisericesti, oameni ai Universitatii sibiene, istorici, reprezentanti ai administratiei locale, parintele Mircea Pacurariu a primit titlul de cetatean de onoare si cheia orasului de la primarul Klaus Johannis care a citit si `Laudatio in integrum` la decernarea titlului.
Considerat cel mai mare specialist in viata in istoria Bisericii Ortodoxe Romane, prof. dr. Mircea Pacurariu a implinit 80 de ani, in iulie 2012.

`Am o satisfactie deosebita pentru faptul ca, prin doctoranzii mei, spiritul sagunian a fost dus si dincolo de Carpati, pana in Moldova si Basarabia`, a spus, printre altele, parintele care a devenit cetatean de onoare al orasului.
`Cand spunem parintele Staniloae, stim cine e parintele Staniloae. Cand spunem parintele Pacurariu, stim cine e. Nu mai trebuie sa insiram toate titlurile`, a rostit si IPS Laurentiu Streza.
`Este o recunoastere a valorii intregii lumi academice din Sibiu`, a apreciat Ioan Bondrea, rectorul Universitatii `Lucian Blaga`.

Citeste si
Parintele Pacurariu: `Cand m-am mutat eu in Sibiu luam trasura de la gara pana acasa`
Parintele Mircea Pacurariu, propus pentru Cetatean de onoare al Sibiului


LAUDATIO IN INTEGRUM
CU OCAZIA DECERNARII TITLULUI DE
CETATEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI SIBIU
Parintelui Academician Dr. Mircea Pacurariu


Domnul Mircea Pacurariu s-a nascut in Rusi, judetul Hunedoara, la 30 iulie 1932, in familia preotului Stefan Pacurariu.

Dupa absolvirea Liceului Teoretic `Decebal` din Deva, in anul 1951, se inscrie la Facultatea de Istorie din Cluj, de unde este insa exmatriculat datorita originii sociale. In perioada 1952-1956, urmeaza Institutul Teologic Universitar din Sibiu, apoi cursuri de doctorat, la zi, la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, finalizate cu teza Legaturile Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Tara Romanesca si Moldova in secolele XVI-XVIII.
Intre anii 1959-1961 a fost profesor la Seminarul teologic din Manastirea Neamt, dupa care revine la institutul teologic sibian, ca dascal.

Incepand din 1961 viata domnului Mircea Pacurariu este neintrerupt legata de invatamantul superior teologic din Sibiu, urmand treptele academice de la asistent la profesor, predand Istoria Bisericii Ortodoxe Romane. In perioada 1992-2000, Parintele Pacurariu a fost si decanul Facultatii de Teologie `Andrei Saguna` , nume pe care Institutul Teologic din Sibiu il poarta din anul 1991.
Intre anii 1990-1992, profesorul Pacurariu a predat si la Facultatea de Teologie din Iasi.

In paralel cu activitatea didactica, parintele Mircea Pacurariu a desfasurat o bogata activitate stiintifica, ce s-a concretizat in zeci de lucrari publicate in volum si numeroase studii, articole de specialitate si recenzii, in diverse reviste din tara si din strainatate. Dintre cartile de referinta, o parte sunt legate direct de Sibiu: 200 de ani de invatamant teologic la Sibiu, 1786-1986, aparuta in 1987, Carturari sibieni de altadata, in 2002, Catedrala Mitropolitana din Sibiu 1906-2006, in 2006.

Domnul Pacurariu a participat la diverse intruniri cu profil istoric din tara si de peste hotare, a fost membru in comitetele de redactie ale unor prestigioase periodice: Studii teologice, Revista Teologica, Telegraful Roman si Transilvania, a coordonat aparitia unor volume scrise de colective de autori, ultimul dintre acestea, Istoria monahismului ortodox roman, in trei volume, aparut recent, in acest an.

Pentru remarcabila activitate bisericeasca, didactica si culturala, a fost ales, la 24 octombrie 1997, membru corespondent al Academiei Romane, fiind al 16-lea profesor al Institutului Teologic Universitar din Sibiu ce s-a bucurat de aceasta onoare.

De asemenea, Parintele Pacurariu a fost onorat cu diferite distinctii, bisericesti si laice: Crucea Patriarhala, ordinul Steaua Romaniei in grad de ofiter, Crucea Saguniana etc.

Parintele profesor Mircea Pacurariu a primit si titlul de Doctor Honoris Causa al catora universitati din tara. Indiferent unde l-au purtat pasii, Mircea Pacurariu a vorbit din pozitia de dascal al scolii teologice sibiene, fiind peste tot identificat cu Sibiul.

Dupa mai bine de 50 de ani de munca in cadrul institutului teologic sibian, Parintele Profesor continua sa indrume tinerii teologi si istorici in metodologia de cercetare, indeosebi in vederea obtinerii titlului de Doctor in Teologie.

Pentru toate acestea, se acorda TITLUL DE CETATEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI SIBIU Parintelui Academician Dr. Mircea Pacurariu.


Sibiu, 27 noiembrie 2012
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 28 noiembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter