SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGParticipare numeroasa la Festivalul National al Traditiilor Populare

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Saptamana trecuta, in care a organizat Festivalul National al Traditiilor Populare, Muzeul ASTRA a primit vizita a 10 521 de persoane in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. Numai in ultimele doua zile de festival - sambata si duminica - au fost 7634 de vizitatori. Incasarile de saptamana trecuta depasesc 400 de milioane lei (vechi).

Festivalul Național al Tradițiilor Populare a inceput cu cateva surprize mai puțin placute, legate de conditiile meteorologice, care au pus probleme mai ales in primele doua zile. in prima zi de festival ploaia amenința sa schimbe planurile organizatorilor de a avea ceremonia de deschidere, urmata de un prim spectacol, in Piața Mare, astfel ca aceștia au gasit o noua soluție, Sala Thalia. Pana la urma, la ora 18,00 vremea era destul de prietenoasa, astfel incat s-a putut ține chiar și parada de costume tradiționale, care fusese anulata in cursul dimineții. Meșterii și rapsozii populari veniți la Festival au defilat pe Bulevardul Victoriei și pe Bulevardul Nicolae Balcescu, pana in Piața Mare, unde au dansat timp de peste un sfert de ora.

Festivalul traditiilor populare Sala Thalia Sibiu 2009

Au sosit la Festival ansambluri din Giurgiu, Neamț și Brașov, dar și din sudul Ucrainei și din Serbia, de pe Valea Timocului. Dupa un scurt moment de vizitare a expoziției "Tradiția unui festival ", gazduita de Primaria Municipiului Sibiu, alaiul de muzicanți, meșteri și dansatori s-a indreptat, cantand, inspre Sala Thalia, care s-a umplut imediat de iubitori ai tradițiilor populare. Dupa cuvantul de bun venit adresat de organizatori, au rostit alocuțiuni reprezentantul ICR – dl. Bogdan Jitea -, al Ministerului de Externe – dl. Mircea Gherboveț -, dar și ai ansamblurilor invitate. Spectacolul de deschidere a fost antrenant, aplauzele exprimand din plin entuziasmul publicului.

Expozitia traditia unui festival Sibiu 2009

Ansamblul "Dor basarabean " din Ucraina, coordonat de dl. Viorel Popescu, a prezentat spectacole de inalta ținuta artistica, cu selecții diferite pentru fiecare spectacol in parte. Tinerii artiști veniți din Sudul Ucrainei au un repertoriu foarte bogat, atat din zona lor de proveniența, cat și din zonele etnografice din Romania. Entuziasmul extraordinar, bucuria cu care au dansat au facut ca membrii ansamblului "Dor basarabean " sa caștige repede simpatia generala a publicului.

Impresionanta a fost și participarea județului Brașov, de unde s-au remarcat in mod deosebit dansatorii, dar și Horitoarele din Grid, la a caror șezatoare de duminica, organizata in curtea Gospodariei de la Lisa, au participat peste 100 de persoane. Horitoarele au refacut perfect atmosfera șezatorii tradiționale, povestind intamplari petrecute in sat, ghicitori, glume, strigaturi, cantece specifice zonei și multe altele. A fost o adevarata sceneta populara, regizata perfect de doamnele venite din Grid.

Parada festivalul national al traditiilor populare Sibiu 2009

Ansamblul "Doina Dunarii " din Giurgiu a prezentat, de asemenea, spectacole de foarte buna calitate, dansurile și cantecele fiind antrenante și transmițand o atmosfera de sarbatoare. Porniți in periplu prin gospodariile din Muzeul in aer liber, calușarii au atras, sambata dimineața, un alai impresionant.

Participanții din județul Neamț au excelat in secvențele de dans, oferind și reprezentații ale obiceiului tradițional "Capra " și o mica sceneta care sa-i transpuna pe spectatori in spațiul etnografic-cultural din zona Moldovei.

Festivalul National al Traditiilor Populare Piata Mare Sibiu 2009

Rapsozii veniți de pe Valea Timocului ne-au bucurat din nou cu un repertoriu specific minoritații romane din Serbia, evidențiindu-se mai ales secvențele muzicale.

Nu trebuie uitați nici meșterii populari, care au facut demonstrații ale artei lor tuturor celor doritori sa se familiarizeze cu acestea. Unii vizitatori au putut sa afle cate ceva despre secretele razboiului de țesut – lucrand efectiv la acesta, preț de cateva minute, sub atenta supraveghere a unei doamne foarte pricepute -, au putut lucra cu o suveica de mana, au aflat cateva elemente de baza legate de incondeiatul oualor sau au descoperit rețete culinare tradiționale.

Cei mai pricepuți dintre meșterii și rapsozii prezenți la eveniment au fost rasplatiți cu diplome de excelența și au fost primiți in Academia Artelor Tradiționale.

Festivalul National al Traditiilor Populare Dumbrava Sibiu 2009
 
Sursa:
Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Nynu ( 28.09.2009 10:26 )
Re fra is nynu is din grupul "Fluierasii din Sercaita" si sunt foarte fericit pt ca si eu am participat la acest eveniment


  

Alte stiri adaugate miercuri, 12 august 2009


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 07 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter