SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPas cu pas. Prin centrul orasului!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Si noi cu lumea. Printre terase!

Unic. Asa e Sibiul. O spun sibienii, turistii din tarã, ori cei veniti de peste hotare. Stilurile artitecturale pe care le imbinã ii dau un aer aparte, iar activitãtile anuale il plaseazã intr-un oras care nu se dã in lãturi de la nimic. Rock, medieval, clasic, folclor, teatru, film, cu toate sunt reprezentate an de an pe scenele din Sibiu. Dar cum aratã centrul orasului intr-o zi de august? Obisnuit, s-ar spune. De cum intri pe "pietonala" Bãlcescu te intampinã miros de sãrbãtoare. Si zeci de oameni care se plimbã pe pavajul de piatrã cubicã. Unii sunt grãbiti, altii merg mai agale, iar altii... stau la terase. Cãci asta e specialitatea de pe Bãlcescu. Sunt multe, si le gãsesti panã la intrarea in Piata Mare. Cum sunt de o asemenea diversitate, eziti putin panã sã decizi asupra uneia dintre ele. Sã fie prima de pe stanga? Ori urmãtoarea? Nu-i bai, ai de unde sã alegi, mai ales cã sunt si unele care au oferte ce iti fac cu ochiul. Dacã esti matinal, la una dintre terase, intre orele 9 si 12, vei putea savura o briosã si o cafea cu numai 2,5 lei. Dacã doresti si suc, cele trei produse le poti cumpãra cu cinci lei. Meniul de cateva pagini te va pune pe ganduri, putand sã mai alegi intre frappe care costã zece lei, fresh pentru care va trebui sã plãtesti sapte lei sau te poti rãcori cu o limonadã pe care vei da sase lei. La mancare, situatia nu se lasã mai prejos. Gãsesti diferite specialitãti, insã printre cel mai solicitat fel se numãrã pizza, care costã 13, 16 sau peste 20 de lei. Fiind deliciul verii, inghetata o gãsim aici de la un capãt la celãlalt al strãzii. indeosebi la dozatoare, unde pretul diferã de la doi, trei sau patru lei. in cale mai zãrim multe. Farmacii, bãnci, restaurante, magazine alimentare, magazine cu haine si incãltãminte, produse cosmetice, bijuterii, covrigãrii, librãrii sau un chiosc cu ziare si reviste. Tot pe aici descoperim si cateva standuri cu suveniruri. Oamenii se inghesuie sã analizeze marfa, dupã care isi cumpãra produse care sã le aminteascã de orasul de pe Cibin. Cãci, pe langã clasicele brãtãri, cercei, lanturi ori esarfe, mai sunt tablouri si magneti cu diferite peisaje din Sibiu.

in Piata Mare, pe unde se adunã cu totii

Cum iesi de pe Bãlcescu, faci primul pas in Piata Mare, locul de "adunare" a multimii. O ocheadã a spatiului ne scoate inainte un alt decor. incerc sã fixez cu privirea minunãtiile care se intind in jur. in stanga e Casa Albastrã, cea care si-a primit denumirea prin 1819. Clãdirea etaleazã o conformatie generalã barocã tarzie, mai mult clasicistã, reprezentatã prin fatadã si elementele decorative. Alãturi, lipitã de ea, se aratã o altã clãdire. O poartã mare, strãjuitã de doi stalpi de o arhitecturã unicã, si afisul de alãturi iti vor spune cã te afli in fata Palatului Brukenthal. Apoi, urmãtoarea constructie este Primãria, iar langã aceasta se inaltã una dintre cele mai impunãtoare clãdiri: Biserica Romano Catolicã. Construitã relativ tarziu fatã de celelalte clãdiri, prin secolul XVIII, se incadreazã si ea in contextul arhitectural al orasului. Turnul cu ceas atrage si el priviri, iar inãuntru, in curte, poate fi vizitat Sfantul Jan Nepomuk, reprezentat printr-o statuie care are si ea povestea sa. Pe langã bisericã se aflã un grup de turisti spanioli, insotit de un ghid turistic. Deslusesc si eu conversatia si aud cand ghidul le spune cã sibienii si-au respectat tot timpul comunitãtile care locuiesc aici, dand ca exemplu ridicarea acestei bisericii. De aici, atentia imi fuge cãtre mijlocul pietei, unde "tasnitoarea" incepe sã isi facã treaba. in jurul fantanii arteziene se strang mai ales cei mici, care cu greu se mai indepãrteazã de langã apã. Si pe aici, oamenii se relaxeazã la terase. Altii se plimbã ori stau pe bãnci. Traversez Piata Mare si mã indrept spre Piata Micã, iar in drum mã intalnesc cu Gheorghe Lazãr, cãrturarul ce isi duce zilele pe un soclu.

Cãlãtor in Piata Micã. Apoi, in Piata Huet

Douã ganguri boltite fac trecerea cãtre Piata Micã. in mijloc, douã plãcute, una de marmurã albã si alta aurie, vorbesc despre Turnul Sfatului, cel care se inaltã deasupra. Vechiul centru comercial al urbei are si el multe de arãtat. Weekend-ul a adus aici ritmurile muzicii, iar scena incã se mai aflã in picioare. Pe langã ea, sunt nelipsitele terase. Iar pe lista obiectivelor turistice din Sibiu mai treci Muzeul de Etnografie Universalã "Franz Binder", Casa Artelor ori Podul Minciunilor. Dacã intrebi un sibian ce vei putea vizita in orasul sãu, cu sigurantã primele rostite vor fi Turnul Sfatului si Podul Minciunilor. Cele douã sunt magneti care atrag anual mii de turisti. Din turnul de sapte etaje vei putea spiona toatã miscarea din jur, acesta oferindu-ti o vedere panoramicã asupra Sibiului. Iar Podul Minciunilor te va atrage prin frumusete, unicitate si povestile care s-au format in juru-i. Si pe langã acesta sunt tarabe cu diferite suveniruri. Apoi, parcurg pasarela pietonalã si ajung in Piata Huet, unde privirea imi este rapid atintitã asupra Catedralei Evanghelice. Parcurg drumul spre aceasta, insã, inainte mai descopãr si alte atractii din jur. Terasele ornamentate cu flori, Turnul Scãrilor, calfele cãlãtoare, ori Colegiul National Samuel von Brukenthal. in fata Catedralei Evanghelice iti ridici privirea. Este una dintre cele mai frumoase si impresionante clãdiri in stil gotic din Transilvania. Acum este in reconstructie, insã incã poate fi admiratã. in curte, zvelt, pe un soclu inalt, stã de strajã Daniel Teutsch, cel care si-a scris povestea vietii aici, in Ardeal.

Plimbarea se incheie aici, dupã ce am trecut in revistã cam tot ce ar fi de vãzut intr-o plimbare prin centrul orasului. in urmã rãman clãdirile si povestile acestora, ale cãror ite veti fi poate pãtrunsi de curiozitate sã le dezlegati.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 02 septembrie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter