SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPatimile Bisericii din Tichindeal sau poveste despre cum dispare istoria

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

La vremuri de restriste, clopotele bisericilor incep sa bata fie pentru a vesti navalirea dusmanilor, fie pentru a alunga vremea rea. Asa s-au pomenit romanii, iar traditia o pastreaza si acum pentru ca multi cred in puterea unui singur Dumnezeu, in puterea bisericilor. ┼×i asa a fost: au avut bisericile grija de oameni, iar acum parca e randul oamenilor sa aiba grija de biserici. Sa le protejeze, de pilda, pe cele vechi: micute, cu geamuri prin care se simte vantul, cu caferi mancati de carii, cu ziduri din care vremea tot roade cate o caramida. O astfel de biserica exista si in ┼óichindeal, unul dintre satele depopulate ale Sibiului, unul dintre satele in care oamenii se roaga intr-un monument istoric ridicat in 1791.

Despre ┼óichindeal, satul in care vietuieste inca spiritul taranului roman cu palme batatorite si suflet mare, am scris deja, dar despre biserica lor - prea putin. ┼×i e una dintre bisericile ce are nevoie urgenta de ajutor caci altfel din pictura fratilor Grecu va ramane doar amintirea. Biserica Sf. Cuvioasa Paraschiva din ┼óichindeal este monument istoric de categoria A si este inclusa in Campania "Salveaza-ti trecutul! Salveaza monumentul! ", derulata de Tribuna, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Sibiu, Centrul de Cercetare si Dezvoltare Interculturala Anthropoesis.

┼×i igrasia inghite pictura...

Simion Popenta, Florian Dragoman si Ioan Brancovean sunt cei trei tichindeleni care ne-au fost ghizi in primul popas la Biserica "Sf. Cuvioasa Paraschiva " si nu e de mirare pentru ca ei fac parte dintre cei carora le pasa de soarta acestui locas, monument istoric. Dar sa incepem cu inceputul si sa va spunem ca e inselatoare biserica din Ţichindel. De ces Pentru ca exteriorul dichisit si sobru nu iti da nici cel mai mic indiciu in privinta starii picturii interioare si a frumusetii ei. O biserica a contrastelor este astfel "Sf. Paraschiva " cu ai sai pereti zugraviti in albastru, cu tigla schimbata, cu interioare in care umezeala ajunge la o inaltime de doi metri si cu o pictura ce-ti taie respiratia.

Lacasul Domnului e pazit de doua ori: un gard mic de lemn, odinioara tot alb, si un zid de piatra inconjoara biserica de parca ar fi nevoie de o protectie sporita. Dusmanul e insa acolo, in interior, si se numeste umezeala. De cum deschizi portita mica de lemn, poarta mare si usa de la intrarea in biserica, sobrietatea unui albastru ca cerul e repede inlocuita cu jocul de culori si forme al picturii interioare.

De doi frati Grecu a fost pictata biserica, iar maiestria se vede pe fiecare centimetru patrat aflat intr-o stare cat de cat buna. ┼×i spunem asta pentru ca Biserica "Sf. Cuvioasa Paraschiva " strange intre ziduri lacrimi mari: umezeala si igrasia au deteriorat suprafete importante din pictura si uneori chiar au mancat tencuiala. Asa se face ca pe peretele din stanga usii de la intrare, tencuiala e roasa pana la zid pe o suprafata de vreun metru patrat; asa se face ca pe arcul de vest, acolo unde sunt reprezentate Patimile lui Iisus Hristos pictura e tot mai mult inghitita de pacla alba a umezelii si mucegaiului. ┼×i tabloul acesta al umezelii ce inghite infometata linii si culoare nu e singular, ci se repeta de jur imprejurul bisericii.

Restaurari de miliarde. Miliarde de lei

Spuneam ca oamenii din ┼óichindeal nu sunt indiferenti la soarta bisericii (ca doar strabunicii lor au construit-o), dar puterea economica sa o restaureze nu au. "Acum cinci ani ne-a facut cineva o evaluare si un deviz, iar proiectul de restaurare ar fi costat atunci 1,5 miliarde de lei. Nu am avut de unde ", povestesc cei trei barbati. Dar nu s-au lasat si in urma cu cativa ani au intrebat din nou. Raspunsul: ca sa scoata igrasia din pereti i-ar costa 50 euro pe metru patrat. Iar metri patrati sunt destui: peste 200, cu siguranta. ┼×i tot nu s-au dat batuti: in urma cu trei ani, Parohia ┼óichindeal a primit 250 milioane de lei vechi pentru lucrari de conservare-restaurare, au pus si ei mana de la mana si au reusit sa schimbe acoperisul. Macar sa nu mai ploua in biserica, doar e de ajuns cu apa ce se infiltreaza in ziduri din pamant.

S-a reparat acoperisul, s-a zugravit exteriorul. Igrasia e tot acolo, iar crapaturile din zid - la fel. ┼×i, la fel ca la Sasaus, unele crapaturi se intind ca rani adanci pe zeci de centimetri in trupul bisericii; si oamenii le vad, si le privesc cu tristete, si rostesc incet, ingandurati. "Pacat de biserica, e atat de frumoasa! ". ┼×i-or fi ei oameni simpli, fara studii de istoria artei sau de arhitectura, dar stiu sa aprecieze frumusetea creatiei si stiu sa-ti povesteasca despre fratii Grecu si stiu sa-ti atraga atentia asupra elementelor care individualizeaza pictura interioara a acestui lacas.

Istoria romanilor - zugravita in biserica

Povestea bisericii din Ţichindeal incepe spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand pe cheltuiala localnicilor s-a ridicat edificiul. Se intampla in 1791, iar printre cei care au contribuit mai mult se numarau paroh Petru Bania, jurati Savu Bania, Toma Petru, Ioan Bradu, Oprea Dragom(an), Vornic Man Mihai, iar "judetul Simeon Clotan, Toma Dragoman cu Ioan Bala au platit de s-au zugravit sfanta biserica la anul 1818 ", sta scris in pisania din pronaos. Traditia orala a satului mai spune ca de mare folos pentru finalizarea constructiei a fost o comoara cu monede de aur, ramasa de pe vremea turcilor si ascunsa intr-un butoi.

Biserica a fost ridicata din caramida si are forma de corabie, cu altar, naos, pronaos (toate trei au semicalote) si pridvor. Pridvorul e zidit cu stalpi grosi si sustine turnul mare al edificiului. Acum, biserica este pastorita de preotul paroh Mircea Popescu.

in ceea ce priveste pictura, trebuie spus ca ea respecta cutumele Bisericii Ortodoxe Romane, asa ca in centrul cupolei este reprezentat Iisus Pantocrator, apoi tronul Etimasiei, cete ingeresti, prooroci, Fecioara Maria. De asemenea, printre icoanele zugravite se remarca Sfanta Treime la Stejarul Mamvri, scene din viata Mantuitorului, Mironositele la mormant, Duminica Tomii, Duminica orbului, Adormirea Maicii Domnului, Pogorarea Sfantului Duh. Pana aici, nimic deosebit, veti spune. ┼×i totusi, cine priveste cu atentie pictura fratilor Ioan si Alexandru Grecu va remarca o diferenta: printre scenele biblice se tes episoade din istoria poporului roman, iar despre acest fapt vorbeste insusi Nicolae Iorga. Renumitul istoric este, de altfel, primul cercetator care mentioneaza familia de zugravi Grecu. in lucrarea sa "Inscriptii ardelene ", Nicolae Iorga vorbeste despre implicatiile cu caracter istoric ale bisericilor din Transilvania si, in acest context, il mentioneaza pe Alexandru Grecu din Sasaus, arata Maria Zintz in volumul "Zugravi din sudul Transilvaniei in secolele XVIII-XIX. Familia de zugravi Grecu ". ┼×i acum sa vedem care sunt aceste implicatii istorice remarcate de Nicolae Iorga.

Prima scena care atrage atentia este "incoronarea cu cununa de spini ", acolo unde soldatii nu poarta uniforme romane, ci vestminte de husari ai Imperiului Habsburgic (Maria Zintz, op. cit., p. 42), iar infatisarea lui Iisus Hristos e inspirata de cea a lui Gheorghe Doja. "Figura celui chinuit are o expresie nobila de resemnare, in timp ce soldatul din dreapta tine cu clestele coroana de fier inrosita in foc, iar cel de-al doilea, cu un piron, fixeaza coroana pe capul osanditului ". Asemenea "intruziuni " ale istoriei laice in cea religioasa nu se intalnesc la Sasaus, in biserica pe care am vizitat-o saptamana trecuta; interferenta istoriei romanilor in scene biblice este explicata de cercetatori prin dorinta zugravilor de a-si spune cuvantul in fata istoriei poporului lor, prin dorinta de a lua atitudine, arata Maria Zintz. Aceeasi cercetatoare mentioneaza ca scena biblica Sarutarea lui Iuda este delimitata prin garduri de lemn, ca Simon Cireneul este imbracat asemenea unui taran roman, iar slujnica din scena Nasterea Maicii Domnului poarta, de asemenea, costum popular.

O poveste exista si in spatele frescei "incoronarea cu cununa de spini ". Se spune astfel ca aceasta fresca i s-ar datora lui Dimitrie Ţichindeal care i-ar fi tocmit pe fratii Grecu sa execute pictura. Daca e adevarat sau nu, nu se poate spune cu certitudine; stim doar ca, cronologic vorbind, este posibil, pentru ca Dimitrie Ţichindeal a trait intre anii (1775-1818).

*** Am plecat din ┼óichindeal purtand in minte imaginea frescelor din Biserica Sf. Cuvioasa Paraschiva si vorbele oamenilor: "Pacat de biserica, e atat de frumoasa! ". Asa e, au dreptate si tocmai pentru ca au dreptate tichindelenii, nu poti sa nu te intrebi cat de frumoasa o fi fost aceasta biserica in urma cu aproape 200 de ani, cand Ioan si Alexandru Grecu si-au desavarsit lucrarea. ┼×i nu poti sa nu te intrebi cat timp va mai rezista aceasta pictura...
de Maria Spatariu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 31 martie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 13 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter