SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPatru zile de sărbătoare

Stiri din Sibiu: Adauga un comentariu »

Nici de Paste sibienii nu au avut atâta vacantă precum în zilele următoare. Spre diferentă de acum două săptămâni, modalitătile de petrecere a timpului liber sunt mult mai multe. ZIARUL de Sibiu vi le prezintă pe toate: programe culturale, festivaluri, spectacole de teatru, expozitii. Locuri de iesit la iarbă verde si pensiuni, care sunt deja ocupate mai bine de jumătate. La mare putere, în acest weekend, o să fie muzica populară. Dacă vreti sport, veti avea parte si de asa ceva.

Nici nu a trecut bine minivacanta de Paste, că începe minivacanta de 1mai. Cu două festivaluri folclorice de mare amploare, expozitii, vernisaje, concerte si spectacole în aer liber, se anuntă încă de pe acum un week-end prelungit si foarte încărcat. Si pentru că vremea prognozată este una frumoasă, cei care vor să scape de aglomeratia orasului au tot ce le trebuie pentru o zi linistită la iarbă verde si la un grătar.
Minivacanta debutează sub amprenta traditionalului si a muzicii populare. Festivalul-concurs national “Vară, vară, primăvară" a adus, ieri seară, pe scena Pavilionului 2007, 48 de tineri participanti, iubitori ai datinei străbune, din cele 18 judete pe care le reprezintă. Cei mai buni dintre ei sunt premiati astăzi, tot de la ora 18:00, la Cazarma ’90 în cadrul Galei Laureatilor. Alături de ei, pe scenă, vor urca nume mari ale muzicii populare românesti, de la Ionut Dolănescu, Mariana Ionescu, Cornelia si Lupu Rednic până la Nineta Popa, Nelu Albu, Ionut Fulea si Tudor Furdui Iancu, urmati de Ansamblul Cindrelul Junii Sibiului. Întreg spectacolul este moderat de vedeta TVR, Iuliana Tudor, si preluat de Televiziunea Natională si TVR International.
Nu se va încheia bine Festivalul “Vară, vară, primăvară" , că frâiele distractiei pe ritmuri populare vor fi preluate de Complexul National Muzeal Astra, care a pregătit pentru cele două zile de week-end, atât în Piata Mare cât si în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cadrul proiectului Tezaure Umane Vii, reînvierea obiceiului de Sâmbra Oilor. Sâmbra, măsurisul, botezul oilor sau vălăritul, în functie de regiunea tării, marchează în acceptiunea populară începutul anului pastorat si urcarea oilor la munte. “Sâmbra oilor este prima mulsoare a turmei de oi, urmată de petrecerea câmpenească, din ziua de Sângiorz. În această zi se măsura si se cresta pe răbojul de lemn laptele de la oile fiecărui sâmbras, după care se calcula cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei, numită alesul, răscolul" arată Mirela Cretu, muzeograf în cadrul CNM Astra. Traditia va fi celebrată în dimineata zilei de sâmbătă în Piata Mare, cu prezentarea tuturor invitatilor, printre care “Junii Dalbosetului" , din Caras Severin, Ansamblul Folcloric National "Transilvania" sau ansamblurile folclorice din Nereju, Nistoresti si Negrilesti, din Vrancea.

Teatru: a doua parte a trilogiei evreiesti

Regizorul Mihai Măniutiu are, duminică, pe scena Teatrului National “Radu Stanca" , premiera spectacolului “Ecleziastul" , cel de-al doilea episod din trilogia evreiască montată de celebrul regizor la Sibiu. “Ecleziastul" , alături de “Experimentul Iov" si “Soah" reprezintă, după cum chiar Mihai Măniutiu spunea, realizarea unui mai vechi vis al său - punerea în scenă a trilogiei evreiesti, lucru posibil datorită Capitalei Culturale si a bunei colaborări cu teatrul sibian. “Ecleziastul" îsi are premiera duminică, de la orele 17:00 si 19:00, iar trilogia va putea fi văzută în întregime în cadrul Festivalului International de Teatru.

Capitala Culturală nu ia vacantă

Dacă ministrul Muncii a hotărât că merităm o minivacantă de 1 mai, Capitala Culturală nu are timp de odihnă si pregăteste pentru zilele acestea câteva evenimente deosebite. Muzeul National Brukenthal de pildă, a vernisat ieri la Casa Altemberger – Muzeul de Istorie, expozitia “Trecut, prezent, viitor. Colectia de artă de la Lăzarea" . Lăzarea este unul dintre cele mai prolifice spatii de creatie pentru artistii din toată lumea. Tabăra de creatie Lăzarea a fost fondată în anul 1974 si de atunci până în prezent, în colectiile taberei au intrat aproximativ 2.000 de lucrări de artă. Expozitia deschisă de Muzeul National Brukenthal până în data de 10 mai reia lucrări ale unor autori din România, Ungaria si Japonia care au participat de-a lungul timpului la tabăra de creatie.
Expozitii noi în cadrul Capitalei Culturale găsiti si în Galeria Art-Vo, acolo unde artistul Radu Gota a venit cu initiativa “Black Blood White" , în timp ce, în holul primăriei Sibiu, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a vernisat săptămâna acesta expozitia de fotografie “New York – repere arhitecturale celebre" . “Ne bucurăm că sărbătorim în acest mod orasul New York, cel mai important oras al Statelor Unite si capitala sa culturală, în orasul Sibiu, capitala culturală europeană. Dorim să marcăm puternicele legaturi existente între Romania si New York, oras care este deseori prima oprire pe pământ american a multor străini care călătoresc spre Statele Unite, în special cei care sunt cu deosebire interesati de cultura vibrantă a Americii" arată reprezentantii Centrului Cultural American din Bucuresti.

Relaxare prin sport

După grătare si iesiri la iarbă verde, sibienii au parte si de mult sport în această minivacantă de 1 Mai muncitoresc. În această după-amiază, microbistii au ocazia de a alege între două partide extrem de interesante, ambele programate de la ora 17:00. Pe stadionul Municipal, FC Sibiu întâlneste cea mai bună echipă a seriei, Ariesul Turda, aproape matematic promovată în liga a doua, în timp ce Atletic Sibiu va evolua pe propria arenă, lângă Obor, împotriva unei alte formatii de top din esalonul trei, Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Nici pasionatii de automobilism nu sunt uitati în acest weekend. Sâmbătă, cu începere de la ora 13:00, participantii în Campionatul National de rallycross invită pe cei care iubesc sporturile cu motor la circuitul din spatele bazei ,,Pompierul" din cartierul Strand pentru primele curse ale etapei cu numărul doi a acestui sezon. Duminică, de la ora 10, bolizii se pregătesc de finalele care vor desemna câstigătorii rundei programate în orasul de pe Cibin. Nu în ultimul rând, handbalul îsi face si el loc în calendarul sportiv al acestor zile. Duminică, de la orele 11:00, proaspăt promovata în prima ligă CSM Sibiu evoluează pentru ultima dată în fata propriilor suporteri în esalonul secund, în cel mai interesant duel al campionatului, derbiul cu ocupanta locului al doilea al seriei, LPS Slatina.

Mai sunt locuri în pensiuni

Pensiunile agroturistice fac ultimele pregătiri pentru vacantă. Locurile la operatorii turistici din Sibiel sunt ocupate în proportie de peste 50%. Gazdele de aici au pregătit mese îmbelsugate traditionale românesti. Vor pune pe masa musafirilor bucate ca pentru o masă specială de sărbătoare si nu vor lipsi sărmalutele sau grătarul de miel. "De astăzi avem deja turisti veniti pentru vacanta de 1 Mai. Cei mai multi vin din Bucuresti si stau aici până luni. Mai avem si din Medgidia, dar si tineri. În această săptămână avem mai multi copii care stau aici si i-am împărtit cu mai multe gazde" , spune Adriana Oltean, proprietară a unei pensuni agroturistice din Sibiel. Toti cei care îsi vor petrece la Sibiel vacanta de 1 Mai, vor scoate din buzunat 70 de lei pe noapte, iar în această sumă este inclusă cazare si demipensiune.

Ce institutii mai lucrează?

Dacă nu ati plătit încă facturile la energie electrică sau la gaz, nu lăsati achitarea lor pentru 1 mai, deoarece casieriile vor fi închise. Cu o zi înainte, însă, în 30 aprilie, puteti scăpa de datorii. “În 30 aprilie, casieriile vor avea program normal. În 1 mai vor fi închise" , a precizat Cosmina Olariu, purtătorul de cuvânt al S.C. Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice “Electrica Transilvania SA" , Sucursala Sibiu. Orar normal luni, 30 aprilie, va fi si la ghiseele E.On Gaz România, Regiunea Sud. După cum a confirmat Iulian Cârjă, responsabil PR Regiunea Sud, E.On Gaz România, în data de 1 mai nu va fi program la casierii.

Farmaciile cu program non-stop nu îsi modifică programul în zilele de 30 aprilie si 1 mai. Polisano Pharma de pe Bulevardul Mihai Viteazu, Farmasib din Bulevardul Nicolae Bălcescu sau San Marco, de pe strada Nicolae Iorga, vă asteaptă în permanentă.
Cu toate că nu toate băncile si-au definitivat programul pentru 30 aprilie, un lucru este sigur: în 1 mai, băncile sunt închise. BCR, ING, BRD,Volksbank îsi asteaptă clientii conform programului obisnuit în ultima zi a lunii aprilie. BancPost si Raiffeisen vor afla astăzi programul pentru 30 aprilie.

Program "Sâmbra oilor, măsurisul, vălăritul"
Sâmbătă, 28 aprilie 2007 Piata Mare
ora 10.00, plecarea alaiului de la Sala Thalia spre Piata Mare (Sala Thalia, Zidul Cetătii, Piata Schiller, str. Arhivelor, gang Piata Mare)
orele 10.30 – 12.00, Deschiderea Festivalului
orele 12.00 - plecarea spre parcarea de la Sala Thalia si de acolo spre muzeul în aer liber
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
orele 16.00 desfăsurarea obiceiului "boteiul oilor si vălăritul" : slujba la biserica din Bezded, practicile rituale în gospodăria de la Nereju, plecarea alaiului spre Scrânciob;
desfăsurarea spectacolului la Scrânciob
Duminică, 29 aprilie, muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
ora 9.00 Sfânta liturghie la biserica din Bezded; sustinerea unui moment cu pricesne si cântece de strană
orele 12.00 – 13.00 vizitarea muzeului
orele 16.00 – 18.00 Spectacol "Junii Dalbosetului"
orele 18.00 – 20.00 Ansamblul Folcloric National "Transilvania"


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 27 aprilie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter