SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPe calea Postului cu Constantin Noica

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Pe calea echilibrului cu sine insusi, cu Dumnezeu si cu natura, spunea Noica, in acea conferinta din 1941, omul face si filozofie si teologie, intr-o crestere, intr-o impacare. Asa apar formele de aspiratie catre unitate - unitatea de gand, unitatea de cugetare; aspiratia catre unitate in viata sociala, prin unitatea in faptul iubirii. Dar mai presus este unitatea de sentiment, unitatea de inima, unitatea din actul religios, extazul religios. Ca Dumnezeu in darnicia lui se poate cobori pana la vierme, inca e de inteles. Dar ca tu, faptura omeneasca sa te ridici pana la Dumnezeu, sa iesi din tine in extaz si sa contempli pe Dumnezeu nu numai cu puterea mintii tale, dar si cu puterea vietii tale intregi, e posibil?

Se intreaba Constantin Noica. Cum e posibil Extazul mistic intr-un cuvant daca aceasta a treia cale a intovarasirii noastre cu Dumnezeu inseamna pierdera noastra in viata altuia, in viata acestui prin excelenta Altul care e Dumnezeu? Misticii stiu ce sa raspunda, caci este cu putinta sa traiesti viata altuia: fiind oglinda lui, imitatia lui, repetitia lui. Poti dubla viata lui Dumnezeu, asa cum in casnicie femeia reface, oglindeste, se confunda cu viata barbatului - si viceversa, barbatul se oglindeste in viata femeii sale. O simtim bine ca asa este, pe planul nostru omenesc unde cununia duce la o singura iata pe doua registre. Caci cununia este un mister, o taina, una din cele 7 Taine. Asa simt misticii ca vor trai si ei viata lui Dumnezeu. Şi de aceea extazul lor spre care tind in aspiratia catre unitate cu Dumnezeu este o adevarata cununie mistica (in eseuri de duminica, humanitas, 2013, pg152). Facem o paranteza, aratand ca la taina sfantului maslu, pe care Biserica noastra o savarseste mai des in Postul Mare printre cele 7 Evanghelii, evanghelia a 5a este a fecioarelor, 5 intelepte iara 5 fara minte. Toate cele 10 fecioare sunt chemate la nunta cu Mirele, adica cu Iisus. (Evanghelia dupa Matei, cap XXV, 1-13).

Constantin Noica a folosit ca si alti cugetatori romani, ca sa nu le zicem filozofi, precum Emil Cioran, Nichifor Crainic, Mircea Eliade, Nicolae Steinhardt - devenit calugar la Rohia - si altii, literatura mistica, fie rasariteana din Filocalie fie cea apuseana. Noica o aduce in prezent pe Sfanta Tereza din sec XVI.

"Pentru Sfanta Tereza sufletul este ca un castel facut dintr-un singur diamant si in care poti patrunde pe caile rugaciunii. Iar o data patruns acolo, incepi ascensiunea grea prin cele 7 randuri de incaperi. Primele incaperi sunt inca legate de lume si expuse ispitelor iei; in randul al doilea de incaperi, ispitele si lumescul se simt inca, iar suferinta celui care vrea sa patrunda mai adanc in castelul acesta al sufletului, e aci cu atat mai mare cu cat incepi sa auzi chemarile Domnului, tainuit in incaperile cele mai indepartate. in al 3lea rand de incaperi, spune Sf. Tereza incepi sa simti ce este supunerea catre Domnul; iar abia in al 4lea si al 5lea sir incep starile acelea supranaturale care sa-ti dea cu toata uimirea ce ti-o arunca in suflet semnele unirii tale cu Dumnezeu. Iar cand ai putut patrunde in cel de-al 6 lea rand de incaperi abia atunci se savarseste logodna spirituala - mistica, prin care se lumineaza atat de bine unirea noastra cu Dumnezeu. Dar nu este logodna, mistica, extaz fara suferinta ". Pg 152, vom vedea cum se structureaza suferinta sufleteasca in extazul mistic saptamana viitoare dupa Constantin Noica.

Pr. Nicolae STREZA
Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 31 martie 2014


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 03 iunie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter