SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPe front, in bataia katiuselor

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

33 de tineri a pierdut Sadu in cel de-al doilea razboi mondial. La lupta au plecat mult mai multi, de vreo 84 stie Nicolae Vestemean, luptator si el in razboi. Nea Lae s-a intors acasa; ranit, dar s-a intors. La fel s-a intamplat si cu Constantin Lotrean, care a venit acasa intr-o familie ce a dat un fiu razboiului. Astazi, nea Lae are 91 de ani, iar nea Dinu - 88 de ani, dar zilele si noptile petrecute pe campul de lupta nu le-au uitat nici unul dintre ei, chiar daca vorbesc rar de intamplarile de groaza si chin din urma cu sapte decenii. Doar atunci cand se intalnesc sa-si povesteasca intamplari din viata de nonagenari, doar atunci mai scapa cate-o vorba despre razboi.

Nimic nu te pregateste pentru razboi

"Aveam 21 de ani cand am plecat in armata, la 25 m-am intors: trebuia sa ma liberez la 22 de ani, dar am ramas; am luptat in Ungaria, am trecut in Cehoslovacia si de acolo am luat-o si prin comuni si prin munti ", povesteste asezat nea Lae. " am luptat si eu in razboi, adauga nea Dinu, zambind usor. iti amintesti, Lae? Ne-am intalnit pe front... I-am dat calul meu odata de-a mers cu el, ca eu meream tot cu calu', el merea pe jos; eu am facut razboiul la Cavalerie, Lae- la Infanterie ", continua nea Dinu.

Nimic nu i-a pregatit pentru razboi, nici vorbele de incurajare ale parintilor si superiorilor, nici perioada de aplicatie, dinainte sa fie trimisi pe front: "@nainte de a merge pe front faceam aplicatie o luna de zile; zi si noapte faceam aplicatie, invatam cum sa te aperi, cum sa inaintezi, ca in razboi... cand ne-am dus in razboi, n-o mai fost nicio aplicatie, s-o gatat, faci ce poti! ", spune nea Lae.

Asa se face ca la 20 si ceva de ani, fiecare dintre ei si-a luat misiunea in primire - nea Lae a fost agent de legatura, iar nea Dinu, telefonist - si a infruntat gloante si tancuri, ierni geroase cu mancare putina si multi paduchi. Zapada pana la genunchi le-a tinut loc si de apa si de pat: "Dormeam in zapada si ne spalam cu zapada; mai schimbam hainele, ca luam altele de la oameni. Eram toti plini de paduchi. Aveam un pulover alb cu model, da' se facuse floric, nu mai era alb; l-am dat jos si l-am dat pe la foc sa ard paduchii. Aici, pe chept, eram rosu de piscaturi. Dormeai pe pamant, mereai la deplasari, faceai marsuri te inhierbantai si paduchii tot pe tine ", povesteste nea Lae.

Somnul, atat cat l-au apucat, il dormeau in zapada, in reprize scurte, furate printre gloante si rapaieli de katiuse. Nici nu e de mirare ca acolo, in muntii Tatra, multi au fost cei care au suferit degeraturi: "Cand am fost in spital in Cehoslovacia am vazut o corfa de gradele pline de picioare degerate taiete de la soldati ", isi aminteste Nicolae Vestemean. "Io mai aveam noroc ca ma puneam pe cal si mai dormeam, puneam capul pe arcada seii ", completeaza Constantin Lotrean. Stomacul? Şi-l umpleau cu ce apucau: "Fasolea era la baza, se intampla de n-am vazt bucataria cu saptamana, am mancat rabdari prajite ", povestesc cei doi veterani.

Ranit in Muntii Tatra, decorat pentru o bravura

Şapte decenii au trecut de la razboi, dar rana pe care nea Lae a capatat-o acolo, in Muntii Tatra, se vede inca, pe gamba. Despre ziua cand a fost ranit povesteste de parca s-ar fi intamplat ieri: "Noi eram intr-o coasta, nemtii in cealalta si trageau razant; eram vreo sase insi si drept in noi or tras: pe mine m-o ranit la picior, doi au cazut morti, cu altii nu stiu ce s-o mai intamplat; inhierbantat asa cum eram, am fugit cat am putut. Apoi, cand s-or retras ai nostri, mi-or dat un cal, m-am urcat pe el si m-am dus la primul post de ajutor; apoi la spital am stat vreo trei saptamani. "

Rana facuta de schija a fost grava si nea Lae e fost trimis de pe front, in tara, cu un tren sanitar, adica intr-un vagon al carui pat era podeaua acoperita cu paie. Un an de zile a mai suferit de pe urma schijei din Muntii Tatra: "cand mi-o scos schija, aschia aia din os nu mi-o scos-o; pana la urma, am scos-o io ca o facut puroi; apoi s-o vindecat. " Nici nea Dinu nu a plecat oricum de pe front: a primit o decoratie pentru o bravura.

La un pas de moarte

De amintit isi amintesc amandoi veteranii si de camarazii cazuti in razboi. Pe Tica lu Gligor din Tocilita l-a vazut nea Dinu, chiar inainte sa moara:

"O vint la mine cu vreo 2-3 zile nainte si mi-o zis:

- Ma io plec acasa, da ma insor.

- Ma asa sa-ti ajute Dumnezeu, ca io ce stiu cand venim.

- Da stii pe cine vreau sa iau?

- imi spui c-apa stiu

- Pe Lina.

- Ma, zic io, ii fata buna... ca hailalta noapte am auzit ca-o fost atacu acela peste razboi si c-o murit si el. Acolo nu stiai cum vine moartea, asteptai numai secunda. "

Unde-au fost ingropati Tica lu Gligor din Tocilita, Irimia lui Ivan si altii cazuti si ei in lupta? La un loc cu ceilalti morti. "Se facea o groapa comuna, de zece metri si mai mult si acolo ii punea ca pe sardelele si punea un cearsaf peste ei si da pamant. Punea semn pe mormant, ca dupa ce s-o retras frontu si s-o facut pace cred ca i-o hi dezgropata s-o facut un cimitir pentru toti, un cimitir al eroilor, cum e in Dealul Feleacului.

Noroc stiu ca au avut amandoi, ca numai bunul Dumnezeu i-a pazit de moarte. Da, a trecut moartea de multe ori si pe langa nea Lae si pe langa nea Dinu. Nea Lae isi aminteste ca odata, pe cand se aflau intr-un teren atat de mlastinos de nici nu puteau sapa transee, a scapat ca prin urechile acului: "nu puteai sa faci groapa, asa apa era si daca nu aveai groapa, nu aveai unde sa te bagi. Nemtii bateau mereu pe noi si tot ce-o fost deasupra or ras. Cand s-or retras si m-am sculat, mantaua si gamela erau toate ciuruite. " Un inger sus a avut si Constantin Lotrean, in ziua cand un proiectul a cazut langa el si nu a explodat: "Daca exploda, eram gata, nu am avut timp de sant ", spune nea Dinu, cu voce molcoma.

*** Şi nea Lae si nea Dinu vorbesc asezat si linistit despre razboi, iar linistea din vocile lor poarta semnul unei existente traite la limita dintre viata si moarte; linistea lor poarta semnul acelor mii de intalniri pe care le-au avut cu moartea, acelor mii de intalniri cand au invins moartea intr-un razboi purtat in numele patriei.

"Din Sibiu am plecat in razboi. Toti parintii or vint atunci pentru 84 de soldati. Pana in Sibiu ne-am dus cu carutele, ca nu era cursa... cand m-or trimis acasa de pe front, eram in spitalul de campanie de la Ursuline si o vint maica la mine. Cum o ajuns, m-o descoperit sa vaza daca-s intreg. " Nicolae Vestemean 

"Da' ce frica sa-ti hie?! Tragea cu tun, cu katiuse... da ce suntem noi, ce puteai face?! Noi merem inente si inente ca nu putem da indarapt, asa era acolo, nu stiai ceasu... Cand erau atacuri, noapte sau zi, auzeai huri, huri, apoi auzeai vai de mine, cum incepea atacu, cum auzeai vaitaturi in toate limbile ".

Constantin Lotrean
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 07 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter