SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPeste alunecarile de la Aeroport aterizeaza vinovatii

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Cei care au realizat si au proiectat lucrarile la pista Aeroportului International Sibiu vor trebui sa repare situatia produsa de alunecarile de teren care au avut loc la capatul pistei si sa suporte toate cheltuielile legate de aceste probleme. Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, a prezentat ieri rezultatele expertizei comandate unui expert independent si care arata ca alunecarile care s-au produs, in luna august, pe o distanta de 80 de metri la capatul pistei dinspre Cristian au avut drept cauza pamantul de proasta calitate folosit la umplutura si sistemul de drenaj subdimensionat.

Presedintele CJ Sibiu spune ca zilele acestea ii va notifica, atat pe proiectant, cat si pe executant, pentru ca acestia sa remedieze problemele pe propria cheltuiala.

in cazul in care acestia vor refuza sa faca lucrarile, atunci Consiliul Judetean va incepe procedurile de licitatie publica pentru proiectare si executie pentru lucrarile de care este nevoie la Aeroport si va demara procedura de executare a garantiei bancare depuse de executant, firma Max Bogl, si care depaseste 1 milion de euro.

Pentru diferenta dintre valoarea lucrarilor si cea a garantiei, Consiliul Judetean ii va actiona in instanta pe cei doi, constructorul Max Bogl si proiectantul IPTANA.

Imediat dupa alunecari, Bottesch spune ca i-a notificat pe cei doi sa inceapa reparatiile, insa ambii au spus ca vina nu le apartine si au refuzat, motiv pentru care CJ a comandat expertiza, pe care, spune Bottesch, tot cei doi o vor plati.


Probleme la umplutura si drenaj

Cele mai mari probleme scoase la iveala de expertiza sunt calitatea proasta a pamantului folosit la umplutura pentru dealul creat la capatul pistei si proiectarea unui sistemul de drenaj subdimensionat .

"Pentru realizarea umpluturilor s-au utilizat pamanturi argiloase in general nerecomandate, clasificate ca mediocre si rele avand proprietati fizico - mecanice care se inrautatesc considerabil in prezenta apei, sistemul de drenaj proiectat si realizat este evident subdimensionat si necorespunzator pentru amplasamentul analizat", spune expertiza.

"Observatiile de teren efectuate cu ocazia vizitei au pus in evidenta izvorari permanente de apa in zona alunecata; acestea denota existenta unor " pungi de apa " sub suprastructura pistei si in terenul din vecinatatea acesteia; cauzele existentei acestor infiltratii permanente catre rambleul de la capatul de vest al pistei sunt corelate cu sistemul de drenaj si respectiv cu calitatea umpluturilor", se arata in acelasi document.

Expertiza concluzioneaza faptul ca ceea ce a dus la toate aceste probleme sunt pamantul necorespunzator (mediocru spre rau) folosit pentru realizarea umpluturilor; conformare necorespunzatoare a formei rambleului (panta mare a taluzurilor) prin raport cu proprietatile fizico - mecanice ale pamantului utilizat si pentru conditiile morfologice si hidrogeologice locale; sistem de drenaj necorespunzator si subdimensionat pentru toata zona in care platforma s-a realizat in profil mixt si rambleu.


Ce trebuie facut

Expertiza comandata de Consiliul Judetean arata si ce lucrari trebuie facute, iar expertul propune doua variante si opteaza pentru cea de-a doua ca fiind mai fezabila.

O prima varianta de rezolvare a problemei propune "separarea zonei de platforma realizata in profil mixt sau rambleu de restul aeroportului din punct de vedere al sistemului de drenaj", un nou sistem de drenaj complex de suprafata si de adancime care sa colecteze si sa conduca apele din precipitatii, gravitational catre raul Cibin, piloti de var nehidratat, ciment si nisip, un pinten " de picior " din geocelule sau gabioane umplute cu balast sau piatra sparta compactata, eliminarea actualului material de umplutura si inlocuirea lui, dar si "refacerea infrastructurii si suprastructurii pistei aeroportului.

Cea de-a doua varianta pe care o propune expertul este un " sistem rigid " alcatuit dintr-o dala rezemata pe piloti de diametru mare incastrata in roca de baza - pod ingropat.

in plus, pentru mentinerea in echilibru a rambleului existent din aval de pista se este nevoie de lucrari de sprijinire in zona alunecarii de

teren, drenaj de contur, modelarea geometriei taluzului pentru obtinerea unor suprafete continue si stabilizarea taluzului cu plantatii hidrofile.

"Consider in calitate de expert ca varianta II reprezinta o solutie mai fezabila. Fezabilitatea rezulta din faptul ca lucrarile propuse sunt precise, coerente si elimina erorile posibile de executie", se arata in expertiza semnata de prof.univ.dr.ing. Anton Chirica, cel care semneaza expertiza.

Presedintele CJ spune ca a existat un studiu geo care atentiona asupra terenului dificil din zona aeroportului, iar acest studiu a stat la dispozitia proiectantului.


Lucrari de 272 milioane

in ultimii ani, aeroportul din Sibiu a fost modernizat, a fost prelungita pista si a fost construit un nou terminal, iar toate lucrarile au costat 272 milioane lei, din care 180 milioane lei au provenit din credite contractate de Consiliul Judetean Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu.

Aceasta este cea mai mare lucrare din ultimii ani realizata de Consiliul Judetean Sibiu.

"Aeroportul este modernizat si functional si aceste deficiente se vor remedia", a spus ieri Martin Bottesch.
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 27 octombrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter