SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGPiata jocurilor de noroc luata la bani marunti de Consiliul Concurentei

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Consiliul Concurentei a apreciat, in anul 2006, ca CN Loteria Romana SA a beneficiat de ajutor de stat ilegal si, ca urmare, a dispus recuperarea de catre Ministerul Finantelor Publice a acestui ajutor precum si a dobanzilor aferente.

Suma ce trebuia recuperata a fost de 50, 6 milioane lei.

O autoritate publica independenta

Consiliul Concurentei recomanda Ministerului Finantelor Publice crearea unei autoritati publice independente, care sa reglementeze si sa supervizeze domeniul jocurilor de noroc.

Autoritatea respectiva ar trebui sa fie alcatuita, preponderent, din membri din afara domeniului in discutie si ar putea sa controleze in mod mai eficient activitatea tuturor intreprinderilor de pe piata, intr-un sector care ar trebui supus unor obligatii si conditii specifice.

Autoritatea ce ar urma sa fie creata va fi finantata dintr-o contributie prelevata de la operatorii economici din piata jocurilor de noroc.

Conducerea Consiliului Concurentei precizeaza ca "este de principiu ca, daca Statul, prin Guvern, intentioneaza sa permita dezvoltarea, in continuare, in regim privat, prin licentiere, a unor activitati care constituie, conform legii, monopol de stat, ar trebui sa creeze un sistem administrativ si normativ care sa asigure o functionare eficienta si in conditii de concurena a acestora."

Propuneri

Consiliul Concurentei a transmis, in finalul anului trecut, catre Ministerul Finantelor Publice cateva propuneri de modificare a actualului cadru de reglementare a domeniului jocurilor de noroc.

Conducerea institutiei de concurenta semnaleaza ca este necesar ca toti operatorii existenti pe piata, indiferent de natura capitalului social - de stat sau privat, sa beneficieze de acelasi tratament din partea Statului. in caz contrar, prin aplicarea unui tratament discriminatoriu, se creeaza avantaje pentru unii, in detrimentul celorlalti, fapt care este interzis de principiul constitutional al dreptului la libera initiativa si de cel al liberei concurente.

Principii

O parte a disfunctionalitatilor constatate, in mod constant, in domeniul jocurilor de noroc si-ar putea avea originea in dubla calitate a Ministerului Finantelor Publice, atat ca actionar majoritar si entitate care desemneaza pe membrii CA al Loteriei Romane, cat si ca reglementator si structura, in subordinea caruia functioneaza Comisia de autorizare a jocurilor de noroc si care acorda accesul pe piata.

Principiul folosit in astfel de cazuri, la nivelul Uniunii Europene si in alte tari cu economie de piata este cel al separarii celor doua pozitii enuntate mai sus si al crearii unei entitati independente, care sa aplice aceleasi reguli in mod nediscriminatoriu tuturor operatorilor economici de pe piata si sa medieze eventualele dispute dintre acestia.

O piata in continua miscare

Cristian Pascu, presedintele executiv al Asociatiei Organizatorilor si Producatorilor de Jocuri de Noroc din Romania, declara, recent, ca "in sectorul «slot-machine» au ramas 400 de operatori la nivel national - din cei 1.200, pana la aparitia noii legislatii din 2009 - care exploateaza un numar de 50.000 de masini de joc. Cifra nu s-a diminuat mult, fata de anii anteriori - inainte de noua legislatie erau in jur de 60.000 de masini de joc - dar cu profitul este o alta discutie.

Cei mai multi operatori sunt la limita supravietuirii, departe de ceea ce era pana in anul 2008, inainte de criza, si cu taxele de atunci de 4-5 ori mai mici decat in prezent.

Numarul de cazinouri a scazut sub 10 pe tara, cu doar 2 in provincie, iar majoritatea sunt pe pierdere.

La bingo mai sunt doar 13 sali in tara, fata de 140 de sali in 1998, iar de pariuri, 13 case din cele circa 25 existente anterior."

in context, specialistii in domeniu considera ca nu trebuie ignorata nici amploarea luata in ultimii ani de jocurile online, organizate de operatori licentiati in alte state si abilitatea acestor operatori de a dezvolta si diversifica permanent paleta de jocuri oferite.

Piata jocurilor de noroc este o piata in continua miscare si, ca atare, este necesara asigurarea unui mecanism de control moderat si eficace, in masura sa atraga operatorii cu traditie, pe de o parte, iar pe de alta parte sa descurajeze piata neagra a acestui tip de activitati.

Şi la nivelul UE exista numeroase dezbateri cu privire la acest subiect si, in special in ceea ce prive`te jocurile de noroc online, mai ales ca, in perioadele de criza financiara se observa o crestere importanta a apetitului populatiei pentru castiguri din jocurile de noroc.
de Viorel Andriescu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 01 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 07 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter